Σαν σήμερα 17 Ιανουαρίου – Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
χριστόδουλος

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 17 Ιανουαρίου. Το 1939 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, κατά κόσμο Χρήστος Παρασκευαΐδης.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αντωνίου του Μεγάλου (†356) και Αντωνίου του νέου, του εν Βερροία ασκήσαντος. Αριστοτέλους και Αχιλλέως (Αχιλλά). Θεοδοσίου του ευσεβούς βασιλέως, του Μεγάλου. Ιουνίλλας και Τουρβώνος, του νοταρίου. Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων (†1838).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 17 Ιανουαρίου:

395 Οι δύο γιοι του Θεοδοσίου του Μέγα ανακηρύσσονται αυτοκράτορες. Ο Αρκάδιος του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους και ο Ονώριος του Δυτικού. Από τότε τα δύο τμήματα της αυτοκρατορίας θα ακολουθήσουν διαφορετικές πορείες, γι’ αυτό πολλοί ιστορικοί θεωρούν το έτος 395 απαρχή της βυζαντινής ιστορίας.

730 Ο αυτοκράτορας Λέοντας Γ’ συγκαλεί σύναξη όλων των ανώτερων κοσμικών και εκκλησιαστικών αξιωματούχων, το λεγόμενο «σιλέντιον», και ζητά να προσυπογράψουν διάταγμα, με το οποίο διατάζει την καταστροφή όλων των λατρευτικών εικόνων Ο πατριάρχης Γερμανός, αρνείται και καθαιρείται.

1377 Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΑ΄ μεταφέρει την έδρα του Πάπα από την Αβινιόν πίσω στη Ρώμη.

1562 Αναγνωρίζονται για πρώτη φορά οι Ουγενότοι, οι Γάλλοι προτεστάντες με το διάταγμα του Σαιν Ζερμέν.

1773 Ο Βρετανός καπετάνιος Τζέιμς Κουκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διασχίζει τον Ανταρκτικό Κύκλο.

1817 Ο Ιωάννης Καποδίστριας γίνεται ελβετός πολίτης, σε αναγνώριση της συμβολής του στη δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματος της Ελβετίας (καντόνια).

1822 Οι Κρητικοί ανακαταλαμβάνουν τη Μονή Αρκαδίου από τους Τούρκους.

1871 Σαν σήμερα ο Αμερικανός μηχανικός Άντριου Χάλιντι πατεντάρει το πρώτο τρόλεϊ.

1893 Στη Χαβάη, η «επιτροπή ασφαλείας για την προστασία των Αμερικανών πολιτών», υπό τον Σάνφορντ Μπ. Ντόουλ, καταλύει τη μοναρχία και εξαναγκάζει σε παραίτηση τη βασίλισσα Λιλιουοκαλάνι, αντιδρώντας στη πρόθεσή της να εγκαθιδρύσει νέο Σύνταγμα.

1903 Στο Βόλο γεννιέται ένα τέρας με μορφή λύκου (Λυκάνθρωπος).

1904 Ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Ρωσία ο «Βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ από το θέατρο Τέχνης της Μόσχας, σε σκηνοθεσία Στανισλάβσκι.

1917 Σαν σήμερα οι ΗΠΑ πληρώνουν στη Δανία 25 εκατομμύρια δολάρια και αποκτούν τα Virgin Islands (Παρθένοι Νήσοι).

1921 Συνέλευση των αγροτών της Θεσσαλίας ζητά την ίδρυση αγροτικής τράπεζας.

1929 Ο Ποπάι κάνει το ντεμπούτο του, σε μια σειρά κόμικς που δημοσιεύει η εφημερίδα της Νέας Υόρκης Evening Journal.

1938 Η πρώτη διεθνής έκθεση σουρεαλισμού φιλοξενείται στη γκαλερί Καλών Τεχνών του Παρισιού (Νταλί, Έρνεστ, κλπ).

 

1944 Σαν σήμερα Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Μάχη του Μόντε Κασίνο στην Ιταλία μεταξύ Γερμανών και Συμμάχων, κατά την οποία οι Σύμμαχοι επιχειρούν να διασπάσουν τη Γραμμή του Χειμώνα και να καταλάβουν τη Ρώμη. Οι Γερμανοί θα καταφέρουν να αποκρούσουν την επίθεση και οι Σύμμαχοι θα υποχωρήσουν με απώλειες πάνω από 2.000 στρατιώτες.

1945 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ναζί αρχίζουν την εκκένωση του Άουσβιτς, καθώς οι Σοβιετικοί πλησιάζουν προελαύνοντες. Περίπου 60.000 κρατούμενοι θα οδηγηθούν σε πορείες θανάτου προς τη δύση. Στα στρατόπεδα του Άουσβιτς θα παραμείνουν κοντά στους 7.500 φυλακισμένους, οι οποίοι λόγω ασθένειας και αδυναμίας αδυνατούν να ακολουθήσουν την πορεία.

1946 Συνεδριάζει για πρώτη φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Λονδίνο.

1947 Ιδρύονται τα αρχηγεία Ρούμελης και Ηπείρου του Δημοκρατικού Στρατού, εν όψει της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων του Εμφυλίου Πολέμου.

1950 Σαν σήμερα στη Βοστόνη των ΗΠΑ, ενδεκαμελής συμμορία ενθυλακώνει 2 εκατομμύρια δολάρια από θωρακισμένο όχημα εταιρείας σεκιούριτι. («Great Brinks Robbery»).

1955 Το πυρηνικό υποβρύχιο «Ναυτίλος» κάνει το πρώτο του δοκιμαστικό ταξίδι.

1959 Η Σενεγάλη και το Γαλλικό Σουδάν ενώνονται για να δημιουργήσουν τη Δημοκρατία του Μάλι.

1966 Ένα βομβαρδιστικό Β-52 συγκρούεται στον αέρα πάνω από την Ισπανία με ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού καυσίμων ΚC 135, ρίχνοντας τρεις βόμβες υδρογόνου 70 κιλοτόνων κοντά στην πόλη Παλομάρες και μία στη θάλασσα.

1981 Στις Φιλιππίνες, ο δικτάτορας Φερντινάρντο Μάρκος ελευθερώνει 341 κρατούμενους και αίρει τον στρατιωτικό νόμο, που ίσχυε για 8 χρόνια και 4 μήνες.

1985 Η British Telecom ανακοινώνει την απόσυρση των κόκκινων τηλεφωνικών θαλάμων στη Μ. Βρετανία.

1986 Εγκαινιάζεται το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

1989 Ο Πάτρικ Πάρντι ανοίγει πυρ σε δημοτικό σχολείο του Κλίβελαντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 παιδιά και να τραυματισθούν 29, προτού βάλει τέρμα στη ζωή του.

1991 Σαν σήμερα αρχίζει τα ξημερώματα η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», μπροστά στις οθόνες των τηλεθεατών ολόκληρου του κόσμου, μέσω του αμερικανικού δικτύου CNN, κατά την οποία οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους επιτίθενται εναντίον του Ιράκ, που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Κουβέιτ. Το ίδιο βράδυ, το Ιράκ εκτοξεύει οκτώ πυραύλους Σκουντ εναντίον του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

1992 Το Ειδικό Δικαστήριο εκδίδει τα ξημερώματα την ετυμηγορία του για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώνεται με ψήφους 7-6, ενώ καταδικάζονται ο Δημήτρης Τσοβόλας σε φυλάκιση 2,5 ετών και ο Γιώργος Πέτσος σε φυλάκιση 10 μηνών.

1994 Καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει το Λος Άντζελες. Σκοτώνονται 72 άτομα και τραυματίζονται 8.700.

1995 Σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταστρέφει την ιαπωνική πόλη Κόμπε της Ιαπωνίας, προκαλώντας το θάνατο 6.434 ανθρώπων.

1996 Αρχίζει η επίσημη λειτουργία των διπλωματικών γραφείων σύνδεσης Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

1997 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι υπογράφουν την επίσημη συμφωνία για τη Χεβρώνα και η πόλη παραδίδεται στην Παλαιστινιακή Αρχή μετά από 30 χρόνια ισραηλινής κατοχής.

2002 Δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τις εκρήξεις του ηφαιστείου Νγιραγκόνγκο, κοντά στην πόλη Γκόμα του Κονγκό, όταν ένας ποταμός από λάβα κόβει την πόλη στη μέση, καταβροχθίζοντας κτίρια και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν πανικόβλητοι τα σπίτια τους.

2010 Σαν σήμερα ο κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, εγκαινιάζει το χωριό Αρτέμιδα, που ανοικοδομήθηκε πλήρως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, με δαπάνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS