Σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου – Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Γρηγορίου επισκόπου Νεοκαισαρείας, του θαυματουργού († 270). Γενναδίο (†471) και Μαξίμου πατριαρχών ΚΠόλεως. Οσίων Γενναδίου του εν Άθω, Ζαχαρίου του «σκυτόμου», Ιουστίνου, Ιωάννου του από «περιφανών», Ιωάννου του Δερμοκαΐτου. Λαζάρου ζωγράφου του ομολογητού. Λογγίνου του ασκητού και Νίκωνος θαυματουργού, του Ρώσου. Μάρτυρος Σάκ (Σάκτου) του Πέρσου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου.

1278 680 Εβραίοι συλλαμβάνονται στην Αγγλία για παραχάραξη νομισμάτων. Οι 293 οδηγούνται την αγχόνη.

1558 Αρχή της Ελισαβετιανής εποχής στη Αγγλία. Η Βασίλισσα Μαίρη Α’ πεθαίνει και αναλαμβάνει η ετεροθαλής αδελφή της Ελισάβετ.

1815 Υπογραφή συνθήκης στο Παρίσι μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της Ρωσίας, με την οποία οι Ιόνιοι Νήσοι θα αποτελούσαν κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο, με την επωνυμία «Ηνωμένα κράτη των Ιονίων Νήσων», υπό την αποκλειστική προστασία της Μ. Βρετανίας.

1828 Σαν σήμερα ο φρούραρχος της Άμφισσας, Μεχμέτ μπέης Δεβόλης, παραδίδει την πόλη στον Δημήτριο Υψηλάντη.

1869 Με την πραγματοποίηση των επίσημων εγκαινίων, ανοίγει για τη ναυσιπλοΐα η Διώρυγα του Σουέζ, ενώνοντας τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα.

1920 Η Αγγλία και η Γαλλία συμφωνούν στην επάνοδο του βασιλιά Κωνσταντίνου, υπό τον όρο η Ελλάδα να οργανώσει μεγάλη τακτική επίθεση του στρατού της στη Μικρά Ασία εναντίον του Κεμάλ Ατατούρκ.

1922 Ο τελευταίος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μωάμεθ Στ΄ εγκαταλείπει την Κωνσταντινούπολη παραδίδοντάς την ουσιαστικά στην κυβέρνηση της Άγκυρας. Εξορίζεται στην Ιταλία.

1927 Αυξάνονται τα δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συμπλοκές φοιτητών με την αστυνομία.

1968 Ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατο για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου και μεταφέρεται στις φυλακές της Αίγινας.

1973 Σαν σήμερα «Εδώ Πολυτεχνείο»…. Τα μεσάνυχτα τα τανκς περικυκλώνουν το Πολυτεχνείο, προκειμένου να καταστείλουν τη φοιτητική εξέγερση κατά της δικτατορίας. Οι φοιτητές καλούν τους στρατιώτες να ενωθούν μαζί τους. Ξημερώματα ένα τανκ γκρεμίζει την κεντρική πύλη.Υπάρχουν πολλοί νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Η χούντα ανακοινώνει 16 νεκρούς, ενώ επανέρχεται ο στρατιωτικός νόμος από την κυβέρνηση Μαρκεζίνη.

1974 Διεξάγονται στην Ελλάδα οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά το 1964. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με ποσοστό 54,37%. Ακολουθούν η Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις υπό τον Γεώργιο Μαύρο με 20,42%, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με 13,58% και η Ενωμένη Αριστερά (ΕΔΑ, ΚΚΕ, ΚΚΕ εσ.) με 9,45%.

1985 Σαν σήμερα στη διάρκεια των διαδηλώσεων για την 22η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει τον 15χρονο Μιχάλη Καλτέζα.

1989 Με τη μεγάλη φοιτητική διαδήλωση στην Πράγα αρχίζει το ξήλωμα του κομουνιστικού καθεστώτος της Τσεχοσλοβακίας, που θα μείνει στην ιστορία ως «βελούδινη επανάσταση».

1992 Η ιταλική αστυνομία συλλαμβάνει 75 άτομα κατά τη μεγαλύτερη εκστρατεία κατά της Μαφίας από το 1984.

Στις ΗΠΑ, το ομοσπονδιακό γραφείο απογραφής καταγράφει 1,8 εκατομμύρια Ινδιάνους και 542 διαφορετικές φυλές.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς, ο Γιάννης Ματζουράνης και η Αλίκη Κουτσόγιωργα παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για ενεργητική δωροδοκία, απλή συνέργεια και αποδοχή προϊόντος εγκλήματος από ιδιοτέλεια.

Σαν σήμερα το 1749 γεννήθηκε ο γάλλος σεφ, Νικολά Απέρ, που ανακάλυψε τη διατήρηση των τροφών δια της κονσερβοποίησης, το 1861 ο κερκυραίος μουσουργός, Σπύρος Σαμάρης ή Σαμαράς ή Σαμάρας, που μελοποίησε τον «Ολυμπιακό Ύμνο» σε ποίηση Κωστή Παλαμά, το 1887 ο θρυλικός άγγλος στρατηγός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Μπέρναρντ Μοντγκόμερι, το 1901 ο αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Λι Στράσμπεργκ, ο οποίος υπήρξε εμπνευστής της υποκριτής τεχνικής που είναι γνωστή ως η «Μέθοδος», το 1906 ο ιάπωνας σχεδιαστής αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, Σοϊχίρο Χόντα, που παρέλαβε τη βιοτεχνία ποδηλάτων του πατέρα του για να τη μετατρέψει στο σημερινό κολοσσό της αυτοκίνησης Honda, το 1925 ο αμερικανός ηθοποιός, Ροκ Χάτσον, το 1942 ο αμερικανός σκηνοθέτης, Μάρτιν Σκορσέζε, το 1944 ο αμερικανός ηθοποιός, Ντάνι Ντε Βίτο και το 1964 ο παλαίμαχος πολωνός ποδοσφαιριστής και προπονητής, Κριστόφ Βαζέχα, που διέπρεψε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Την ίδια μέρα το 1494 πέθανε ο ιταλός φιλόσοφος, Τζιοβάνι Πίκο Ντε Λα Μιράντολα, 1917 ο γάλλος γλύπτης, Ογκίστ Ροντέν, το 1936 ο κοινωνιολόγος, πολιτικός και πρωθυπουργός, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο οποίος μοίρασε τα τσιφλίκια στους καλλιεργητές, το 1993 ο λαϊκός συνθέτης και στιχουργός, Γιώργος Μητσάκης και το 2006 ο ούγγρος ποδοσφαιριστής και προπονητής, Φέρεντς Πούσκας, ο επονομαζόμενος και καλπάζων συνταγματάρχης, που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ.

TOP NEWS