Σαν σήμερα 17 Οκτωβρίου – Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 17 Οκτωβρίου. Σαν σήμερα το 2009 χειροτονείται Επίσκοπος ο Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Προφήτου Ωσηέ. Οσιομάρτυρος Ανδρέου του εν τη «Κρίσει». Μαρτύρων Λεοντίου, Ανθίμου και Ευπρεπίου. Αντιγόνου, Θεοφάνους, Λουκιανού, Νικομήδους και Τερεντίου. Κοσμά του εν Γεωργία. Οσίων Ισιδώρας και Νεοφήτης.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 17 Οκτωβρίου:

1604 Το Αστέρι του Κέπλερ (ή Υπερκαινοφανής του 1604) κάνει την εμφάνισή του στον αστερισμό του Οφιούχου. Είναι το τελευταίο σούπερ νόβα που παρατηρείται στο γαλαξία μας.

1777 Πόλεμος της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας: Οι επαναστατικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Οράτιο Γκέιτς νικούν τα αγγλικά αποικιακά στρατεύματα στη μάχη της Σαρατόγκα. Με έναν µεγάλο στρατηγικό ελιγµό για να τερµατίσουν τον πόλεµο, οι άγγλοι εισβάλλουν από τον Καναδά. Αποµονώνονται και παγιδεύονται χωρίς εφεδρείες και αναγκάζονται να παραδοθούν. Η νίκη των αμερικανών θα κρίνει την έκβαση της επανάστασης των 13 βορειοαμερικανικών αποικιών.

1797 Σαν Σήμερα συνθήκη του Κάμπο – Φόρμιο, με την οποία οι Ιόνιοι Νήσοι προσαρτώνται στη Γαλλία. Σε ένα χωριό της Βενετίας, το Κάμπο Φόρμιο, συνάπτεται η συνθήκη μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας, ύστερα από την ήττα της τελευταίας και τον τερματισμό της νικηφόρας εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Ιταλία. Η Γαλλία παίρνει το Βέλγιο, τα Ιόνια Νησιά, καθώς και τις ενετικές κτήσεις των ακτών της Ηπείρου. Καταλύεται η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας. Ιδρύονται οι Δημοκρατίες των Ιταλικών Αλπεων και της Λιγουρίας. Η γαλλοκρατία στα Επτάνησα θα κρατήσει μόλις 20 μήνες.

1854 Κριμαϊκός Πόλεμος: Πολιορκία της Σεβαστούπολης : Αγγλικές και γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις αρχίζουν την πολιορκία στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

1864 Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, που καθιερώνει το πολίτευμα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας.

1868 Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα του Λουξεμβούργου.

1888 Πατεντάρεται ο οπτικός φωνόγραφος από τον Τόμας Έντισον (η πρώτη κινηματογραφική ταινία).

1897 Ιδρύεται η Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

1906 Σαν Σήμερα ο Γερμανός μαθηματικός, Άρτουρ Κορν, παίρνει την πρώτη τηλεφωτογραφία. Μεταδίδει την εικόνα του Διαδόχου της Γερμανίας σε απόσταση 1.800 χλμ. από το Μόναχο στο Βερολίνο.

1909 Καταστέλλεται κίνημα των κατώτερων αξιωματικών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες και από τις δυο μεριές.

1912 Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Νάουσα. Πτώση των Γρεβενών στις ελληνικές δυνάμεις. Ταχύτατη η προέλαση του ελληνικού στρατού. Μεταστροφή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης υπέρ της Ελλάδας.

1913 Το βρετανικό πλοίο «Βολτούρνο» παίρνει φωτιά, ενώ πλέει από το Ρότερνταμ προς τη Νέα Υόρκη. 521 επιβάτες σώζονται, ενώ 100 θεωρούνται νεκροί.

1913 Σαν Σήμερα το αερόπλοιο «Ζέππελιν L II» εκρήγνυται πάνω από το Βερολίνο, σκοτώνοντας 28 άτομα.

1933 Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και η σύζυγός του φτάνουν στην Αμερική ως πολιτικοί πρόσφυγες από τη ναζιστική Γερμανία.

1937 Τα τρίδυμα ανιψάκια του Ντόναλντ Ντακ -Χιούι, Λιούι, Ντιούι- εμφανίζονται για πρώτη φορά σε κόμικς εφημερίδας στις ΗΠΑ.

1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι γερμανοί κατακτητές εκτελούν 250 κατοίκους των Άνω και Κάτω Κερδυλίων Σερρών, σε αντίποινα για τον φόνο ενός γερμανού στρατιώτη.

1945 Στην Αργεντινή, ο Χουάν Περόν επανέρχεται στην εξουσία, οκτώ μόλις μέρες μετά την ανατροπή του από τους στρατιωτικούς. Πλήθη συρρέουν στην Πλατεία Πλάτσα ντε Μάγιο της Αργεντινής, απαιτώντας την απελευθέρωσή του. Η ημερομηνία αυτή θεωρείται ως η γένεση του περονισμού.

1956 Σαν Σήμερα η Μεγάλη Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.

1957 Ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί («Ο Ξένος») κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1959 Η νοτιοαφρικανική εταιρεία «Ντε Μπέερς» ανακοινώνει την κατασκευή του τεχνητού διαμαντιού.

1973 Πετρελαϊκή Κρίση: Ο ΟΠΕΚ επιβάλλει εμπάργκο εναντίον των ΗΠΑ και των χωρών της Δύσης, που παρείχαν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ.

1977 Έπειτα από αγωνία 5 ημερών, στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, Δυτικογερμανοί κομάντος κάνουν έφοδο σε αεροσκάφος της «Λουφτχάνσα» στο οποίο είχε γίνει αεροπειρατεία , απελευθερώνοντας και τους 86 ομήρους. Κατά την επιχείρηση σκοτώνονται 3 από τους 4 παλαιστίνιους αεροπειρατές, οι οποίοι την προηγούμενη μέρα είχαν σκοτώσει τον πιλότο.

1979 Σαν Σήμερα το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα.

1981 Διεξάγονται Ευρωεκλογές για πρώτη φορά και με συμμετοχή της Ελλάδας. Στην Ελλάδα διεξάγονται μία ημέρα μετά, συμπίπτοντας με τις βουλευτικές.

1989 Ισχυρότατος σεισμός 7 Ρίχτερ πλήττει το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ με 67 νεκρούς , 2.500 τραυματίες και τεράστιες καταστροφές. Είναι ο ισχυρότερος σεισμός που πλήττει την Καλιφόρνια από το 1906.

1993 Λήγει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είχε επιβάλει ο ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν στη Μόσχα. Οι συλλήψεις, κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, ξεπερνούν τις 90.000.

1997 Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.

2006 Αμερικανοί και ρώσοι φυσικοί ανακοινώνουν ότι παρήγαγαν το βαρύτερο γνωστό στοιχείο, το ουνουνόκτιο, με ατομικό αριθμό 118.

2009 Σαν Σήμερα χειροτονείται Επίσκοπος ο Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ.

 

TOP NEWS