Σαν σήμερα 17 Σεπτεμβρίου: Όλες οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 17 Σεπτεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά την Αγία Σοφία και τις τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη,την Αγία Αγαθόκλεια, τους Αγίους Μάξιμο,Θεόδοτο και Ασκληπιοδότη, καθώς επίσης και τους Αγίους Ηρακλείδη και Μύρωνα, επισκόπους Ταμάσου της Κύπρου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου.

1176: ο βυζαντινός στρατός υπό τον αυτοκράτορα Μανουήλ Α’ Κομνηνό υφίσταται δεινή ήττα στο Μυριοκέφαλο της Μικράς Ασίας, από τους Σελτζούκους Τούρκους του Κιλίτζ Αρσλάν.

1394: ο βασιλιάς της Γαλλίας, Κάρολος ΣΤ, διατάσσει την απέλαση όλων των Εβραίων από τη χώρα.

1550: σαν σήμερα γεννιέται ο πάπας Παύλος Ε.

1630: ιδρύεται η πόλη της Βοστόνης.

1743: γεννιέται ο μαθηματικός, φιλόσοφος και πολιτικός επιστήμονας, Μαρκήσιος ντε Κοντορσέ, γνωστός από το ομώνυμο παράδοξο και ένας από τους βασικούς θεμελιωτές του Διαφωτισμού.

1778: υπογράφεται η πρώτη συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις ινδιάνικες φυλές της χώρας.

1819: γεννιέται ο φυσικός Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκό. Με το εκκρεμές που κατασκεύασε, το Εκκρεμές του Φουκό, απέδειξε ότι, η Γη κινείται.

1873: πεθαίνει ο Σκοτσέζος εξερευνητής, Αλεξάντερ Μπέρι, που ίδρυσε τον πρώτο ευρωπαϊκό οικισμό στην Αυστραλία, ο οποίος φέρει το όνομά του.

1877: ο εκλογικός νόμος ΧΜΗ επιβάλλει τη συμμετοχή της δικαστικής εξουσίας σε όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας και κατά την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων. Με τον παραπάνω νόμο καταργείται κάθε τιμοκρατικός περιορισμός του εκλογικού δικαιώματος και περιορίζεται ο χρόνος ψηφοφορίας στη μία ημέρα. Τέλος, επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις στις παραβάσεις που γίνονται στη διάρκεια των εκλογών.

1910: Βρετανός ψυχίατρος υποστηρίζει ότι αν οι άνθρωποι συνεχίζουν να προσβάλλονται ψυχοπαθολογικά με τον ίδιο ρυθμό, σε 40 χρόνια ο αριθμός των τρελών θα ξεπεράσει εκείνο των γνωστικών.

1912: σαν σήμερα η Τουρκία κινητοποιεί 300.000 στρατού έναντι 600.000 αντρών των συμμαχικών βαλκανικών στρατών.

1920: ο Βασιλιάς των Ελλήνων Αλέξανδρος Α’ τραυματίζεται από δάγκωμα μαϊμούς, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το αγαπημένο του σκυλάκι από την επίθεση δύο μαϊμούδων στους Βασιλικούς Κήπους του Τατοΐου. Οι γιατροί του ανακοινώνουν ότι το τραύμα του δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά λίγες μέρες αργότερα θα πάθει σηψαιμία και θα πεθάνει στις 12 Οκτωβρίου 1920, σε ηλικία 27 ετών.

1921: οι Τούρκοι επιτίθενται κατά του ελληνικού στρατού στο Αφιόν Καραχισάρ.

1923: γεννιέται ο μουσικός της κάντρι, Χανκ Γουίλιαμς.

1922: ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Γρηγόριος και ο Αρχιμανδρίτης Ευγένιος, μαζί με τους 22 ιερείς των 11 εκκλησιών των Κυδωνιών, ενώ βοηθούν στην αποχώρηση των τελευταίων χριστιανικών οικογενειών της πόλης, συλλαμβάνονται από Τούρκους τακτικούς και τουρκο-κρητικούς τσέτες και κατακρεουργούνται μετά από βασανιστήρια.

1923: πεθαίνει ο Στέφανος Δραγούμης, δικαστής συγγραφές που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1930: γεννιέται ο Έντγκαρ Μίτσελ, ο 6ος άνθρωπος, που περπάτησε στο φεγγάρι.

1931: η δισκογραφική εταιρία RCA λανσάρει για πρώτη φορά τον δίσκο 33 1/3 στροφών, με ηχογραφημένη την 5η Συμφωνία του Μπετόβεν. Λόγω υψηλού κόστους, το εγχείρημα δεν θα έχει εμπορική επιτυχία, παρά μόνο το 1948, από την αντίπαλο της RCA, Columbia.

1939: Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ένα γερμανικό υποβρύχιο βυθίζει το βρετανικό αεροπλανοφόρο «Courageous»

1943: κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Φραγκλίνος. Ρούσβελτ ανακοινώνει ότι, συμφώνησε με τον Τσόρτσιλ τον τόπο και το χρόνο νέων επιθέσεων σε Ευρώπη και Ασία.

1952: σε βαρύτατες ποινές καταδικάζονται οι «Αεροπόροι» στην περίφημη Δίκη των Αεροπόρων.

1953: ο πρώτος επιτυχής αποχωρισμός σιαμαίων με εγχείρηση σε νοσοκομείο της Νέας Ορλεάνης. Οι αδελφές Κάρολιν Αν και Κατρίν Αν Μουτόν ήταν ενωμένες στη μέση.

1955: σαν σήμερα γεννιέται η ηθοποιός Κοραλία Καράντη.

1960: η Κύπρος γίνεται μέλος του ΟΗΕ.

1960: γεννιέται ο πιλότος της Φόρμουλα 1, Ντέιμον Χιλ, πρωταθλητής το 1996.

1961: οι πραξικοπηματίες της Άγκυρας απαγχονίζουν τον Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ως πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέχθηκε το πογκρόμ εναντίον της ελληνικής παροικίας στην Κωνσταντινούπολης.

1965: ορκίζεται η τρίτη κυβέρνηση αποστατών υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο.

1967: δημιουργούνται επεισόδια μεγάλης έντασης στον αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος της Β κατηγορίας μεταξύ Σίβας Σπορ και Καϊσερί Σπορ στο Στάδιο της Καισαρείας. Εξαιτίας ενός γκολ, που δέχεται η Σίβας, λιθοβολούνται οι αντίπαλοί της και ξεσπά μάχη όπου αναγκάζεται να επέμβει ο στρατός. Σαράντα δύο νεκροί, 700 τραυματίες και λεηλασία της πόλης που κρατά μέρες υποχρεώνουν τον Ντεμιρέλ να αναβάλει την επίσκεψή του στην Σοβιετική Ένωση για 24 ώρες.

1976: παρουσιάζεται από τη ΝΑΣΑ το πρώτο διαστημικό λεωφορείο, το Εντερπάιζ.

1981:  συμφωνείται η προσχώρηση του πρώην αρχηγού της ΕΔΗΚ Γιώργου Μαύρου στο ΠΑΣΟΚ

1982: σαν σήμερα πεθαίνει ο Μάνος Λοΐζος, μουσικοσυνθέτης.

1994: πεθαίνει ο διάσημος Βρετανός φιλόσοφος, αυστριακής καταγωγής, Καρλ Πόπερ, σε ηλικία 92 ετών.

1996: πεθαίνει ο Ελληνοαμερικάνος Σπίρο Άγκνιου, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον.

2000: ο Λεωνίδας Σαμπάνης χαρίζει το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη Ολυμπιάδα, όταν κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των 62 κιλών σηκώνοντας 147,5 κιλά στο αρασέ (ολυμπιακό ρεκόρ), 170 κιλά στο ζετέ και 317,5 κιλά στο σύνολο.

2001: σαν σήμερα στη σύλληψη της Αγγελικής Σωτηροπούλου προχωρά η Αντιτρομοκρατική, μετά την ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων που βρέθηκαν στη γιάφκα της 17Ν στην οδό Δαμάρεως. Η σύλληψή της γίνεται έξω από σούπερ μάρκετ σε μικρή απόσταση από το γραφείο της δικηγόρου της Γιάννας. Κούρτοβικ στα Εξάρχεια.

2005: πεθαίνει ο Ζακ Λακαριέρ, φιλέλληνας και ελληνιστής συγγραφέας. (Ελληνικό Καλοκαίρι) (Γεν. 2/12/1925)

 

TOP NEWS