Σαν σήμερα 18 Δεκεμβρίου: Όλες οι εορτές και τα πιο σημαντικά γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 18 Δεκεμβρίου. Το 1968 χειροτονείται Επίσκοπος ο Ευρίπου Βασίλειος και το 1989 εγκαινιάζεται με τη δωρεά του Παναγιώτη Αγγελόπουλου ο ανοικοδομημένος Πατριαρχικός Οίκος στο Φανάρι.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ιερομαρτύρων Ερμύλου, Μοδέστου αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων (†389) και Φωκά. Μαρτύρων Αλφειού του αναγνώστου, Ευβιότου, Ζακχαίου διακόνου. Κάστορος. Καστούλου του Διαιταρίου, Κλαυδίου, Μαρκελλίνου και Μάρκου, Τραγκυλίνου και Μαρκίας. Νικοστράτου, Ζωής Σεβαστιανού του Συγκλητικού (†287). Σοφίας της θαυματουργού και Τιβουρτίου. Οσίων Φλώρου επισκόπου Αμινσού και Μιχαήλ του συγκέλλου και ομολογητού.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 18 Δεκεμβρίου:

1271 Ο Κουμπλάι Χαν ονομάζει το βασίλειό του Γιουάν και ξεκινά τη δυναστεία Γιουάν στην Κίνα.

1398 Ο Τιμούρ Λενκ (Ταμερλάνος), επικεφαλής των μογγολικών ορδών, καταλαμβάνει το Δελχί της Ινδίας.

1803 Εξήντα (κατ’ άλλους 22) Σουλιωτοπούλες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.

1829 Ιδρύεται από τον Ιωάννη Καποδίστρια η πρώτη Εκκλησιαστική Σχολή στην Ελλάδα.

1849 Ο Γουίλιαμ Μποντ λαμβάνει την πρώτη φωτογραφία της Σελήνης μέσω τηλεσκοπίου.

1901 Το πρώτο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκο Ντινάν.

1916 Σαν σήμερα Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τερματίζεται η Μάχη του Βερντέν, ανάμεσα στα γερμανικά και γαλλικά στρατεύματα στη βορειοανατολική Γαλλία. Η μάχη αυτή είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια αφού κράτησε 10 μήνες και είχε δραματικές απώλειες με πάνω από 250.000 νεκρούς και περίπου μισό εκατομμύριο τραυματίες. Ανέδειξε ως ήρωα το Γάλλο στρατάρχη Πετέν.

1917 Η Αμερικανική Γερουσία και η Βουλή εγκρίνουν την ποτοαπαγόρευση.

1940 Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Αδόλφος Χίτλερ υπογράφει ένα μυστικό διάταγμα, με το οποίο ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, που θα μείνει στην ιστορία με τον κωδικό «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα».

1943 Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος: Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 118 κατοίκους του χωριού Δράκεια της Μαγνησίας.

1944 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde».

1956 Η Ιαπωνία γίνεται δεκτή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

1967 Ο Δημήτριος Ρίτσος διορίζεται δήμαρχος Αθηναίων από τη Χούντα. Θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της επταετίας.

1968 Σαν σήμερα χειροτονείται Επίσκοπος ο Ευρίπου Βασίλειος.

1968 Κατεδαφίζεται το «ρολόι» του Πειραιά από τον δήμαρχο, Αριστείδη Σκυλίτση.

1969 Ο πολιτικός μηχανικός Δημήτριος Λάκκας, γιος ελληνίδας εκ Μυτιλήνης, γίνεται Πρόεδρος του Παναμά.

1980 Σαν σήμερα 18 είναι οι τραυματίες από την έκρηξη του εργοστασίου ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα.

1989 Σαν σήμερα εγκαινιάζεται με τη δωρεά του Παναγιώτη Αγγελόπουλου ο ανοικοδομημένος Πατριαρχικός Οίκος στο Φανάρι.

1996 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαιώνει την Κύπρια Τιτίκα Λοϊζίδου στην προσφυγή της κατά της Τουρκίας, η οποία της απαγορεύει την ελεύθερη πρόσβαση στην ιδιόκτητη γη της στην κατεχόμενη Κερύνεια.

2007 Σπάνιο αντίτυπο της «Μάγκνα Κάρτα» πωλείται σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, έναντι 21 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σαν σήμερα το 1863 γεννήθηκε ο αρχιδούκας της Αυστρίας, διάδοχος του θρόνου, Φραγκίσκος Φερδινάνδος, η δολοφονία του οποίου το 1914, έδωσε την αφορμή για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1911 γεννήθηκαν η δημοσιογράφος και εκδότρια της εφημερίδας «Καθημερινή», Ελένη Βλάχου και ο γαλλικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης, Ζιλ Ντασέν, σύντροφος της Μελίνας Μερκούρη, το 1913 ο καγκελάριος της Γερμανίας και «αρχιτέκτονας» της πολιτικής της ύφεσης (Ostpolitik) Βίλι Μπραντ, το 1916 η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, Μπέτι Γκρέιμπλ, το διάσημο «κορίτσι της αφίσας» κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1943 ο Βρετανός κιθαρίστας των Rolling Stones, Κιθ Ρίτσαρντς, το 1946 ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Στίβεν Σπίλμπεργκ, το 1963 ο Αμερικανός ηθοποιός, Μπραντ Πιτ, το 1966 γεννήθηκαν ο Αμερικανός ηθοποιός, Κίφερ Σάδερλαντ και ο τενόρος, Μάριος Φραγκούλης και το 1980 η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, Κριστίνα Αγκιλέρα.

Την ίδια μέρα το 1737 πέθανε ο Ιταλός κατασκευαστής βιολιών, Αντόνιο Στραντιβάρι, το 2001 ο συνθέτης, Δημήτρης Δραγατάκης, το 2006 ο Αμερικανός καρτουνίστας, Τζόζεφ Μπαρμπέρα («Τομ και Τζέρι», «Φλιντστόουνς», «Σκούμπι Ντου») και το 2010 η ηθοποιός, Τασσώ Καββαδία, η διάσημη «κακιά» του ελληνικού κινηματογράφου.

 

TOP NEWS