Σαν σήμερα 18 Ιουνίου: Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 18 Ιουνίου. Το 2016 τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία των Προκαθημένων που βρίσκονταν στην Κρήτη για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Λεοντίου και οι συν αυτώ Υπατίου και Θεοδούλου, Αγίου Αιθερίου, Οσίου Εράσμου και Αγίων Δύο Μαρτύρων από την Κύπρο.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 18 Ιουνίου:

741: πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων Γ’ ο Ίσαυρος.

1155: ο Φρειδερίκος Α στέφεται βασιλιάς της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Πάπα Αδριανό Δ.

1291: πεθαίνει ο βασιλιάς Αλφόνσο Γ της Αραγωνίας.

1704: πεθαίνει ο Βρετανός σατυρικός μεταφραστής και συγγραφέας, Τομ Μπράουν.

1712: γεννιέται ο Γάλλος διαφωτιστής, φιλόσοφος, θεωρητικός των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, συγγραφέας και βοτανολόγος Ζαν Ζακ Ρουσώ.

1812: γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας, Ιβάν Γκοντσάροφ, ιδιαίτερα γνωστός για το μυθιστόρημά του «Ομπλόμοφ».

1812: oι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Μεγάλης Βρετανίας. (Βορειοαμερικάνικος Πόλεμος)

1815: σαν σήμερα στη Μάχη του Βατερλό. Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγούνταν ο αυτοκράτωρας Ναπολέων Βοναπάρτης.

1858: ο Κάρολος Δαρβίνος αποφασίζει να εκδώσει τη θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών με αφορμή ένα γράμμα, που λαμβάνει από το Βρετανό βιολόγο, Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας που περιείχε πανομοιότυπα με τα δικά του συμπεράσματα.

1865: σαν σήμερα πεθαίνει ο Ευάγγελος Ζάππας. Με τη διαθήκη του ορίζει να κτισθεί το Ζάππειο και χρηματοδοτεί τη θεσμοθέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων ανά τετραετία, παράλληλα με εκθέσεις βιομηχανικών και εμπορικών προϊόντων (4 συνολικά μεταξύ 1859 και 1888). Οι αγώνες αυτοί έμειναν γνωστοί στην ιστορία σαν Ζάππειες Ολυμπιάδες και αποτέλεσαν τον πρόδρομο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

1867: ο ίππος «Ruthless» κερδίζει το πρώτο Belmont Stakes.

1901: ένας λαμπτήρας από φυσητό γυαλί και νήμα άνθρακα, ανάβει για πρώτη φορά στον Πυροσβεστικό Σταθμό του Σέλμορ στις ΗΠΑ. Δεν θα σβήσει ποτέ από τότε και το 1972 θα μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Συνεχίζει να γράφει ιστορία με την ονομασία Εκατονταετής Γλόμπος.

1922: πεθαίνει ο Δανός αστρονόμος, Τζιακόμπους Καπτίν, ο οποίος πρώτος ανακάλυψε στοιχεία για τη γαλαξιακή περιστροφή.

1923: στην Ιταλία, εκρήγνυται το ηφαίστειο Αίτνα, με αποτέλεσμα 30.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα γειτονικά χωριά.

1926: σαν σήμερα πεθαίνει η Όλγα Κονσταντίνοβνα της Ρωσίας, σύζυγος του Γεωργίου Α’, βασίλισσα των Ελλήνων. (Γεν. 3/9/1851)

1930: αμερικανική εταιρία κυκλοφορεί το πρώτο της ταξί στους δρόμους των ΗΠΑ

1932: δημιουργείται η FIBA (με την ονομασία FIBB) στην Γενεύη της Ελβετίας. Η Ελλάδα είναι μία από τις οχτώ χώρες ιδρυτικά μέλη και εκπροσωπείται από τον Συμεών Μαυροσκούφη και τον Γιώργο Αμπατζίογλου. Στο πρώτο Δ.Σ. πρόεδρος εκλέγεται ο Ελβετός L. Boufard και γενικός γραμματέας ο William Jones. Το 1990, όταν γενικός γραμματέας είναι ο Borislav Stankovic, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος θα γίνει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου.

1939: γεννιέται ο Γιώργος Μαρίνος, τραγουδιστής και ηθοποιός.

1940:  κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο κι ενώ η Γάλλια έχει περάσει σε γερμανική Κατοχή, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ, επικεφαλής των γαλλικών δυνάμεων κάνει έκκληση προς το λαό, από το Λονδίνο, να μην υπογραφεί η Συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, ωθώντας τον να αντισταθεί. Η έκκληση αυτή αυτό θεωρείται η απαρχή της Γαλλικής Αντίστασης.

1945: σαν σήμερα ο Βρετανός φασίστας πολιτικός και εκφωνητής των ναζιστικών ραδιοφωνικών προπαγανδιστικών προγραμμάτων λόρδος Γουίλιαμ Τζόις κατηγορείται για προδοσία.

1962: η ναυτιλιακή κρίση, που έχει ξεσπάσει διεθνώς, προκαλεί πανικό μεταξύ των ελληνικών κύκλων, σύμφωνα με τον αθηναϊκό Τύπο.

1963: ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μία εβδομάδα μετά την παραίτησή του, αναχωρεί χωρίς να γίνει αντιληπτός, με προορισμό το Λονδίνο.

1964: γεννιέται ο μεγαλύτερος γιος του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι Χουσεΐν [θαν. 2003]

1969: στην Ελλάδα, για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας συστήνονται 11 λεωφορειακές γραμμές συνεχείας.

1971: τοποθετείται Έλληνας πρεσβευτής στα Τίρανα.

1972: 118 άτομα σκοτώνονται κατά τη συντριβή αεροσκάφους, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Λονδίνου.

1981: σαν σήμερα γίνεται η πρώτη αναγνώριση ενός νέου ιού που αργότερα θα ονομαστεί AIDS.

1990: τη δημιουργία οικονομικής κοινότητας, ανάλογης της ΕΟΚ, αποφασίζουν τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής.

2010: πεθαίνει ο βραβευμένος με Νόμπελ Πορτογάλος συγγραφέας Ζοσέ Σαραμαγκού.

2016: σαν σήμερα τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία των Προκαθημένων που βρίσκονταν στην Κρήτη για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισσάμου Κρήτης. Το απόγευμα, έτυχαν θερμής υποδοχής από πλήθος κόσμου, εκπροσώπους της Ελληνικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, στην πλατεία του καθεδρικού ναού του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο.

TOP NEWS