Σαν σήμερα 21 Μαΐου : Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Μαΐου. Το 2014 τελέσθηκε στην Αγία Ειρήνη η εξόδιος ακολουθία του μεγάλου δασκάλου Λυκούργου Αγγελόπουλου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου (†337) και Ελένης (†327). Οσιομάρτυρος Παχωμίου, του εν Φιλαδελφεία (†1730). Αγίων Βόρου, Θεοδώρου και Ισιδώρου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Μαΐου.

428 Γεννιέται ο φιλόσοφος Πλάτωνας.

1864 Ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στα Επτάνησα.

1881 σαν σήμερα 21 Μαΐου ιδρύεται ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός από την Κλάρα Μπάρτον.

1930 Σαν σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται πάνω στην αναμόρφωση του δημοτικού σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού.

2005 Νικήτρια του 50ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, στο Κίεβο της Ουκρανίας, η Έλενα Παπαρίζου για λογαριασμό της Ελλάδας με το τραγούδι «My Number One» σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού. Είναι η πρώτη νίκη της Ελλάδα στα 31 χρόνια συμμετοχής της στο θεσμό.

2014 σαν σήμερα 21 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία του Λυκούργου Αγγελόπουλου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Περγάμου, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Μητροπολίτης Ηλείας. Παρέστησαν εκπρόσωποι συλλόγων και οργανισμών, καθώς και πολιτειακοί παράγοντες και πολλοί κληρικοί και λαϊκοί. Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος ήταν ένας από τους σημαντικότερους μελετητές, δασκάλους και ερμηνευτές της βυζαντινής μουσικής.

?Q?O??????????A ?a? ?????K? CA????--?U???ýU?Q?O??????????A ?a? ?????K? CA????--?U???ýU?Q?O??????????A ?a? ?????K? CA????--?U???ýU

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS