Σαν σήμερα 22 Μαρτίου: Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Μαρτίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Βασιλείου πρεσβυτέρου ιερομάρτυρος (†362). Μαρτύρων Καλλινίκου, Βασιλίσσης και Καλλίνικης (†252). Δροσίδος θυγατρός βασιλέως Τραϊανού και των συν αυτη πέντε Παρθένων. Οσιομάρτυρος Ευθυμίου, του εν Κωνσταντινουπόλει (†1814).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 22 Μαρτίου.

1821 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Σταματελόπουλο «πιάνουν» την άλλη πλευρά. Η πόλη βρίσκεται σε ελληνικό κλοιό.

1821 Σαν σήμερα οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα. Ο Ι. Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση). Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, τον οποίο τοποθετεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στο σταυρό αυτό ορκίζονται οι επαναστάτες.

1832 Πεθαίνει ο μεγάλος Γερμανός ποιητής, συγγραφέας και φιλόσοφος Γιόχαν Βόγκλφανγκ φον Γκαίτε. Από τα πιο γνωστά του έργα, ο «Φάουστ» και η «Θεωρία των Χρωμάτων.

1839 Καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ. Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «Όλα Καλά» που έγραφαν οι πρόγονοι μετανάστες, που δούλευαν στο λιμάνι, πάνω στα κιβώτια με το εμπόρευμα. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι αυτό που αναφέρει η εφημερίδα της εποχής Boston Morning Post, η οποία γράφει ότι ο όρος προέρχεται από το ανορθόγραφο «Oll Korrect» (αντί για το σωστό All Correct).

1842 Σαν σήμερα πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ανρί Μπελ και κατά κόσμο Σταντάλ. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται » Το Κόκκινο και το Μαύρο» και «Το μοναστήρι της Πάρμας».

1846 Γεννιέται ο Άγγλος καλλιτέχνης και εικονογράφος Ράντολφ Κάλκοτ, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος στη δημιουργία εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων.

1875 Σαν σήμερα σοβαρά επεισόδια σημειώνονται έξω από το ξενοδοχείο Βυζάντιον στην Πλατεία Συντάγματος, ανάμεσα σε βουλευτές του πρωθυπουργού Δημήτριου Βούλγαρη, τους περίφημους Στηλίτες, και σε πολίτες που τους αποδοκιμάζουν γιατί παραβιάζουν το Σύνταγμα. Μεταξύ των πολιτών είναι και ο Ρόκος Χοϊδάς, που έρχεται σε συμπλοκή με το βουλευτή Στάικο, με τον οποίο τελικά μονομαχεί και τραυματίζεται.

1930 Απεργία πείνας πραγματοποιούν όλοι οι κρατούμενοι στις φυλακές της Ελλάδας, λόγω κακής διατροφής.

1931 Πραγματοποιούνται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θεόδωρου Δηλιγιάννη στον περίβολο της ελληνικής Βουλής.

1950 Ο Σοφοκλής Βενιζέλος, υπαναχωρώντας από τη συμφωνία με τους Πλαστήρα, Παπανδρέου και Τσουδερό και μετά από συνεννοήσεις με τους Τσαλδάρη και Κανελλόπουλο, εξασφαλίζει πλειοψηφία και σχηματίζει δική του κυβέρνηση.

1982 Σαν σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.

TOP NEWS