Σαν σήμερα 23 Αυγούστου: Οι εορτές και τα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Αυγούστου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας της Προυσιωτίσσης). Τη μνήμη των αγίων ΙερομαρτύρωνΕιρηναίου επισκόπου Σιρμίου και Ειρηναίου του των «αποστόλων διαδόχου» καί επισκόπου Λυώνος († 202). Μάρτυρος Λούπου (†δ΄αι.). Καλλινίκου Α` πατριάρχου Κων/πόλεως, Νικολάου του Σικελιώτου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 23 Αυγούστου.

1754 Γεννιέται ο Λουδοβίκος ΙΣΤ, βασιλιάς της Γαλλίας, που έχασε το θρόνο του κατά τη Γαλλική Επανάσταση και αργότερα αποκεφαλίστηκε από το επαναστατικό καθεστώς.

1793 Η επαναστατική Γαλλία εισάγει για πρώτη φορά την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, καλώντας στα όπλα όλους του Γάλλους, ηλικίας 18 έως 25 ετών.

1902 Στις ΗΠΑ, ο αμερικανικός βίσονας σώζεται από την εξαφάνιση, μετά τη θέσπιση αυστηρότερης κυνηγετικής νομοθεσίας από εκείνη του 1889, όταν 55 μόνο ζώα του είδους είχαν απομείνει στη χώρα.

1912 Σαν σήμερα γεννιέται ο Αμερικανός χορευτής και ηθοποιός Τζιν Κέλι. Το 1951 βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο Όσκαρ για τη συνεισφορά του στη χορογράφηση ταινιών. Πέθανε το 1996

1923 Αρχίζει η εκκένωση της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λοζάννης από την Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας. Επίσης, αρχίζει η εκκένωση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.

1926 Πεθαίνει, σε ηλικία μόλις 31 ετών, ο Ιταλός ηθοποιός και είδωλο του βωβού κινηματογράφου Ροδόλφο Βαλεντίνο.

1945 Πεθαίνει ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Βλαχογιάννης.

1969 Στην Αίγυπτο, ο Νάσερ απειλεί με πόλεμο μετά την επίθεση του Ισραήλ στο τζαμί Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ.

1999 Σαν σήμερα η Αναστασία Κελεσίδου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία με 66.05 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη. Πρώτη αναδεικνύεται η Γερμανίδα Franka Dietzsch με 68.14 και τρίτη η Ρουμάνα Nicoleta Grasu με 65.35.

2000 Αεροσκάφος των σαουδαραβικών αερογραμμών συντρίβεται στον Περσικό Κόλπο με αποτέλεσμα 143 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

2004 Η Αθανασία Τσουμελέκα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 20.000 μ. βάδην, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Την ίδια μέρα, η Χρυσοπηγή Δεβετζή στέφεται αργυρή ολυμπιονίκης στο τριπλούν.

2004 Έναν τόνο κοκαΐνης, τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπισθεί ποτέ στη χώρα μας, κατάσχουν οι ελληνικές διωκτικές αρχές. Τα 300 κιλά της ναρκωτικής ουσίας, εντοπίστηκαν την ώρα που ξεφορτώνονταν από το ιστιοφόρο σε Ι.Χ. αυτοκίνητο, ενώ τα υπόλοιπα 700 κιλά βρέθηκαν λίγο αργότερα σε διαμέρισμα της Μαντίνειας. Συλλαμβάνονται τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, ένας Αλβανός και ένας Ιταλός.

2006 Σαν σήμερα μετά από οκτώ χρόνια ομηρίας η Αυστριακή Νατάσα Καμπούτς καταφαίρνει να ξεφύγει από τον απαγωγέα της Βόλφγκανγκ Πρικλόπιλ. Την απήγαγε στην ηλικία των 10 ετών και την κρατούσε σε ένα κελάρι.

 

TOP NEWS