Σαν σήμερα 23 Ιουλίου:Οι εορτές και τα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Ιουλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Προφήτου Ιεζεκιήλ. Ιερομαρτύρων Απολλιναρίου και Βιταλίου, επισκόπων Ραβέννης. Απολλώνιου και Φωκά του νέου (1).

Των υπό των Βουλγάρων ποικίλοις τρόποις τιμωριών τελειωθέντων Μαρτύρων, επί Νικηφόρου του βασιλέως, Αθανασίου. Οσίων Θύρσου [Θερίσου] επισκόπου Καρπασίας του αναχωρητού, [Σωσ] Άννης, της εν τη Λευκάτη και Πελαγίας της Τηνίας (†1834).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 23 Ιουλίου:

776 π.Χ. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν στην Ολυμπία.

1548 Σαν σήμερα η Μαίρη, βασίλισσα της Σκοτίας, φεύγει σε ηλικία έξι ετών από την πατρίδα της για να συναντήσει στη Γαλλία τον μέλλοντα σύζυγό της, το διάδοχο του θρόνου, Φραγκίσκο.

1773 Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Τζορτζ Έντουαρντς, ο «πατέρας» της βρετανικής ορνιθολογίας.

1827 Η πρώτη κολυμβητική σχολή ανοίγει στη Βοστόνη. Στο πρώτο μάθημα ένας μαθητής μαθαίνει να κινεί τα μέλη του κρεμασμένος από ένα στύλο.

1829 Σαν σήμερα στις ΗΠΑ, απονέμεται στον Γουίλιαμ Μπαρτ δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη γραφομηχανή.

1858 Η βρετανική Κυβέρνηση επιτρέπει τη συμμετοχή Εβραίων στο Κοινοβούλιο.

1888 Ο Τζον Ντάνλοπ πατεντάρει το λάστιχο αυτοκινήτου με σαμπρέλα.

1892 Γεννιέται ο Χαϊλέ Σελασιέ, ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αιθιοπίας. Επί βασιλείας του, η Αιθιοπία δέχτηκε την ιταλική εισβολή του Μουσολίνι. Πέθανε το 1975.

1900 Σαν σήμερα ο Καναδάς, πιεσμένος από την επεκτεινόμενη μετανάστευση, κλείνει τις «πόρτες» σε φτωχούς και εγκληματίες.

1903 Η Ford πουλά το πρώτο της αυτοκίνητο, το μοντέλο Α, το οποίο κοστίζει 850 δολάρια και αναπτύσσει τελική ταχύτητα 48 χλμ. / ώρα. Σχεδιαστής του ήταν ο Χένρι Φορντ.

1904 Στο Σεντ Λιούις του Μισούρι, ο Τσαρλς Μέντσες εφευρίσκει το χωνάκι για το παγωτό.

1911 Σαν σήμερα η Κωνσταντινούπολη ερημώνει μετά από τεράστια πυρκαγιά. Υπολογίζεται ότι κάηκαν 7.000 σπίτια.

1912 Επιστρέφει στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας μετά τις επιτυχίες του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης και στους διεθνείς αγώνες του Βερολίνου και αποβιβάζεται στον σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου, όπου ο λαός του επιφυλάσσει ενθουσιώδη υποδοχή.

1916 Σαν σήμερα πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Βρετανός χημικός Γουίλιαμ Ράμσεϊ, βραβευμένος με το Νόμπελ Χημείας το 1904.

1926 Η εταιρεία «Φοξ Φιλμ» αγοράζει τα δικαιώματα από τη «Μουβιτάουν» για να μπορεί να εγγράφει ήχο στις κινηματογραφικές ταινίες.

1929 Η φασιστική ιταλική κυβέρνηση απαγορεύει τη χρήση ξένων λέξεων.

1970 Σαν σήμερα αεροπειρατεία σημειώνεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Άραβες ζητούν από την ελληνική Κυβέρνηση την απελευθέρωση συντρόφων τους.

1996 Πεθαίνει η σταρ του ελληνικού κινηματογράφου Αλίκη Βουγιουκλάκη.

2003 Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών η ηθοποιός Υβόν Σανσόν που μεταξύ άλλων πρωταγωνίστησε στην ταινία «Μια ζωή την έχουμε» μαζί με τον Δημήτρη Χορν.

TOP NEWS