Σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου: Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου. Το 1935 οι αρχές της Κωνσταντινούπολης μετατρέπουν το ναό της Αγίας Σοφίας σε μουσείο μετά την ανακάλυψη βυζαντινών τοιχογραφιών από τον αρχαιολόγο Τόμας Γουίτεμορ.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Γρηγορίου αρχιεπισκόπου Κων/πόλεως, του Θεολόγου. Μάρτυρος Μεδούλης. Νεομάρτυρος Αυξεντίου του εκ Βελλάς (†1720). Οσίων Απολλώ, Δημητρίου του σκευοφύλακος, Καστίνου πρώτου επισκόπου Βυζαντίου και Μάρη του ψάλτου. Πουπλίου του εν τω Ευφράτη και Θεοδότου ηγουμένου της μονής «Πουπλίου».
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου:

391 Εκοιμήθει ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, θεολόγος, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες. (Γεν. 329)

1833 Αποβιβάζεται στο Ναύπλιο ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, Όθωνας.

1836 Θεμελιώνονται τα παλιά ανάκτορα, η σημερινή Βουλή των Ελλήνων.

1837 Δημοσιεύεται διάταγμα του Όθωνα «Περί συστάσεως επιτροπής επί της εμψυχώσεως της εθνικής βιομηχανίας», που αποτελεί την πρώτη επίσημη προσπάθεια ανάπτυξης βιομηχανίας στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Πρώτος πρόεδρος της επιτροπής διορίζεται ο Γεώργιος Κουντουριώτης.

1858 Σαν σήμερα στο γάμο της κόρης της βασίλισσας Βικτόριας, ακούγεται για πρώτη φορά το Εμβατήριο του Γάμου του Φέλιξ Μέντελσον, και από τότε καθιερώνεται ως γαμήλιο έθιμο.

1890 Η δημοσιογράφος Νέλι Μπλάι ολοκληρώνεται το Γύρο του Κόσμου σε 72 ημέρες, ξεπερνώντας το ρεκόρ του φανταστικού ήρωα του Ιουλίου Βερν, Φιλέα Φόγκ.

1902 Σαν σήμερα η Ρωσία καταργεί τη θανατική ποινή

1915 Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ καλεί από τη Νέα Υόρκη τον Τόμας Γουότσον στο Σαν Φρανσίσκο, εγκαινιάζοντας την πρώτη τηλεφωνική γραμμή.

1919 Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών, που είχε στόχο να διασφαλίσει τη διεθνή ειρήνη μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1947 έπαψε να υφίσταται και μεταβίβασε την αποστολή της στον ΟΗΕ.

1935 Σαν σήμερα οι αρχές της Κωνσταντινούπολης μετατρέπουν το ναό της Αγίας Σοφίας σε μουσείο μετά την ανακάλυψη βυζαντινών τοιχογραφιών από τον αρχαιολόγο Τόμας Γουίτεμορ.
Περιηγηθείτε εδώ εικονικά στην θρυλική Αγία Σοφία στην Πόλη

1953 Φτάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα ελικόπτερα.

1962 Σαν σήμερα παραιτείται ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος Βαβανάτσος.

1985 Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού, ηγετική μορφή της ελληνικής Αριστεράς. (Γεν. 1904)

2013 Σαν σήμερα πεθαίνει η ηθοποιός Ειρήνη Κουμαριανού.

2015 Πεθαίνει ο Ντέμης Ρούσσος. Έλληνας τραγουδιστής με τεράστια διεθνή καριέρα.

TOP NEWS