Σαν σήμερα 25 Ιουλίου: Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Ιουλίου. Το 325 λήγουν οι εργασίες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») και η μέθοδος του υπολογισμού του Πάσχα.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά την Κοίμηση της αγίας Άννης μητρός της Θεοτόκου. Τη μνήμη των Αγίων Των εν Βιέννη και Λουγδούνω (Λυών) της Γαλλίας μαρτυρησάντων Ποθεινού επισκόπου Λυώνος, Σάκτου διακόνου, Αλεξάνδρου ιατρού, Ατταλού, Βλανδίνας, Ματούρου [Μαύρου] και Ποντικού, του παιδός. Οσίων Ολυμπιάδος της διακόνου (†408-410)και Μαρίνας ηγουμένης και Ευπραξίας (†413).Οσίου Μακαρίου του θαυματουργού, του Ρώσου. Μνήμη της Ε΄Οικουμενικής Συνόδου εν Κων/πόλει (553).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Ιουλίου:

285 Ο Διοκλητιανός διορίζει τον Μαξιμιανό, Καίσαρα και διοικούν μαζί.

306 Πεθαίνει ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γάιος Φλάβιος Βαλέριος Κωνστάντιος ο Χλωρός, πατέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Την ίδια ημέρα, ο Κωνσταντίνος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας.

315 Σαν σήμερα ολοκληρώνεται στη Ρώμη λίγο έξω από το Κολοσσαίο η Αψίδα του Κωνσταντίνου, αφιερωμένη στη νίκη του Κωνσταντίνου κατά του Μαξέντιου στη μάχη του Μίλβιου

325 Λήγουν οι εργασίες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») και η μέθοδος του υπολογισμού του Πάσχα.

1109 Γεννιέται ο Αλφόνσο, ο πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας.

1261 Σαν σήμερα ύστερα από μισό αιώνα φράγκικης κυριαρχίας, ο Μιχαήλ Παλαιολόγος Ζ, αναβιώνει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

1593 Ο Ερρίκος Δ’ της Γαλλίας δημοσίως αλλάζει τη θρησκεία του και από προτεστάντης γίνεται καθολικός.

1823 Σαν σήμερα συγκροτείται η πρώτη «Ιερά Σύνοδος» της Ελλάδας.

1832 Στη Μασαχουσέτη λαμβάνει χώρα το πρώτο καταγεγραμμένο ατύχημα με τρένο στην αμερικανική ιστορία. Τέσσερις άνθρωποι έπεσαν από ένα βαγόνι, όταν αυτό αποκολλήθηκε από το τρένο. Ο ένας σκοτώθηκε και οι άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά.

1837 Σαν σήμερα παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο ηλεκτρικός τηλέγραφος από τους Γουίλιαμ Κουκ και Τσαρλς Γουιτστόουν

1893 Εγκαινιάζεται η διώρυγα της Κορίνθου.

1895 Σαν σήμερα ο χημικός Πιέρ Κιουρί παντρεύεται τη συνάδελφό του Μαρία. Το 1903 θα μοιραστούν το Νόμπελ Φυσικής για την εργασία τους πάνω στη ραδιενέργεια.

1929 Ψηφίζεται από τη Βουλή επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου ο νόμος «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών».

1967 Σαν σήμερα πεθαίνει ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης

1998 Πεθαίνει ο Ευάγγελος Παπαστράτος σε ηλικία 88 ετών, ο ιδρυτής της πασίγνωστης βιομηχανίας τσιγάρων «Παπαστράτος».

TOP NEWS