Σαν σήμερα 25 Οκτωβρίου: Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Οκτωβρίου. Το 2009 χειροτονείται Επίσκοπος ο Φωκίδος Θεόκτιστος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των αγίων Μαρτύρων Αναστασίου, Βασιλείου, Διοδώρου, Κλαυδιανού και Λουκιανού. Μαρκιανού και Μαρτυρίου των νοταρίων (†355). Νικηφόρου, Ουαλλερίνου, Ουαλλερίου, Παπία, Πολυκάρπου, Σαβίνου, Στεφάνου, Φαύστου, Φιλαδέλφου και Χρυσάφου. Οσίων Γεωργίου επισκόπου, του ποιητού, Φιλαδέλφου, Πολυκάρπου και Μακαρίου επισκόπου Πάφου. Ταβιθάς της ελεήμονος.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Οκτωβρίου:

1822 Αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Ομέρ Βρυώνη και Κιουταχή. 10.000 Τούρκοι και 3 τουρκικά πλοία υπό το Γιουσούφ Πασά πολιορκούν το Μεσολόγγι από την ξηρά και τη θάλασσα. Οι Μεσολογγίτες, 700 περίπου, υπό τους Μαυροκορδάτο, Μ. Μπότσαρη, Γ. Κίτσο και Θ. Γρίβα αποφασίζουν να αγωνιστούν μέχρις εσχάτων.

1870 Εμφανίζεται το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών δέχεται τηλεγράφημα από τη Λευκάδα από τον Π. Βατσαξή, που ενημέρωνει σχετικά, περιγράφοντας την περατήρησή του χωρίς να κάνει μνεία στο Σέλας ή να γνωρίζει περί αυτού.

1880 Για 10η φορά (ρεκόρ στην ελληνική ιστορία) ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος.

1912 Ο ελληνικός στόλος καταλαμβάνει την Τένεδο και προελαύνει στα Δαρδανέλλια.

1913 Η Σερβία υποκύπτει στις πιέσεις της Αυστρίας και αποσύρει τα στρατεύματά της από τα εδάφη της Αλβανίας.

1914 Σαν σήμερα η Βρετανία, συγχρόνως με την κήρυξη του πολέμου κατά της Τουρκίας, προβαίνει σε προσάρτηση της Κύπρου, ως κτήση της Μ. Βρετανίας.

1917 (7 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) Κατά το ρωσικό ημερολόγιο, ξεσπά η Επανάσταση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία. Οκτωβριανή Επανάσταση. Για δεύτερη φορά αυτόν το χρόνο ανατρέπεται η ρωσική κυβέρνηση. Οι Μπολσεβίκοι επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Χειμερινά Ανάκτορα της Πετρούπολης.

1918 Το καναδικό ατμόπλοιο «Πριγκίπισσα Σοφία» προσκρούει σε ύφαλο στα ανοιχτά της Αλάσκας, με 398 νεκρούς.

1922 Η ανακριτική επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο, παραπέμπει με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας στο στρατοδικείο 8 στρατιωτικούς και πολιτικούς, ως υπευθύνους για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

1925 Σαν σήμερα ο βενιζελικός Σπυρίδων Πάτσης εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων. Επικρατεί του Σπύρου Μερκούρη με ψήφους 22.243 έναντι 15.372.

1931 Ο Εμμανουήλ Τσουδερός εκλέγεται διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

1936 Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Γκαλεάτσο Τσιάνο, υπογράφουν σύμφωνο συμμαχίας και δημιουργούν τον Άξονα Βερολίνου – Ρώμης. Η συμφωνία θα παραμείνει μυστική έως την 1η Νοεμβρίου.

1938 Σαν σήμερα ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακηρύσσει επίσημα τη Λιβύη ιταλικό έδαφος.

1949 Αποχωρούν από την Ελλάδα τα βρετανικά στρατεύματα.

1959 Αρχίζει επίσημα η Α΄ Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου με 16 ομάδες. Σέντρα στο πρώτο πρωτάθλημα.

1975 Χειροτονείται Επίσκοπος ο πρώην Πειραιώς Καλλίνικος.

1984 Στην Ουάσινγκτον εντοπίζεται ο ιός της ηπατίτιδας.

1994 Ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο εκατομμύρια βαρέλια διαρρέει από σπασμένο αγωγό πετρελαίου και χύνεται στη ρωσική Αρκτική ζώνη, στη περιοχή Κόμι, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

2009 Σαν σήμερα χειροτονείται Επίσκοπος ο Φωκίδος Θεόκτιστος.

TOP NEWS