Σαν σήμερα 27 Ιουλίου: Όλες οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 27 Ιουλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού (†305). Των εν Θράκη 153 αγίων μαρτύρων. Νεομάρτυρος Χριστοδούλου του εν Θεσ/νίκη (†1777). Οσίων Ανθούσης της ομολογητρίας και Μανουήλ.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 27 Ιουλίου:

1214 Στη Γαλλία, ο βασιλιάς Φίλιππος Β κατατροπώνει τον βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας.

1276 Σαν σήμερα πεθαίνει ο βασιλιάς της Αραγονίας Τζέιμς Α’.

1667 Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός, Ζαν Μπερνουλί.

1694 Ιδρύεται η Τράπεζα της Αγγλίας.

1778 Ενώ μαίνεται η Αμερικανική Επανάσταση, στην πρώτη μάχη του Ουσάντ, οι στόλοι της Γαλλίας και της Αγγλίας ακινητοποιούνται.

1789 Στις ΗΠΑ, ιδρύεται το Υπουργείο Διεθνών Υποθέσεων, που αργότερα θα μετονομαστεί σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

1794 Στο πλαίσιο της Γαλλικής Επανάστασης, ο Ροβεσπιέρος συλλαμβάνεται, επειδή ενθάρρυνε την εκτέλεση 17.000 «εχθρών της Επανάστασης».

1824 Σαν σήμερα γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς ο υιός.

1932 Σαν σήμερα η Εθνοσυνέλευση στο Ναύπλιο επικυρώνει την απόφαση των μεγάλων δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία ο Όθων θα εστέφετο βασιλιάς της Ελλάδας.

1885 O Εµµανουήλ Ροΐδης πέφτει θύμα τροχαίου ατυχήματος. Ο συγγραφέας της «Πάπισσας Ιωάννας» παρασύρεται από δύο άµαξες στην οδό Φιλελλήνων, µε αποτέλεσµα, περνώντας ο τροχός της µίας άµαξας επάνω από το κεφάλι του, να του προκαλέσει κάταγµα της άνω γνάθου.

1900 Σαν σήμερα γεννιέται ο Ευάγγελος Παπανούτσος, μεγάλος διανοητής, φιλόσοφος και μεταρρυθμιστής της ελληνικής εκπαίδευσης. Από τα γνωστότερα έργα του η Πρακτική Φιλοσοφία.

1921 Σαν σήμερα πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη και κυρίως σημαντική ανακάλυψη. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, με επικεφαλής τον Φρέντερικ Μπάντινγκ, ανακοινώνουν επίσημα την ανακάλυψη της ινσουλίνης.

1922 Με το νόμο 2905 θεσπίζονται για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις. Θα εφαρμοστούν δύο χρόνια αργότερα στη Φυσικομαθηματική Σχολή, ενώ από το 1926 και στις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

1940 Σαν σήμερα «γεννιέται» ένα διάσημο καρτούν. Ο αγαπητός λαγός Μπαγκς Μπάνι κάνει το ντεμπούτο του στη σειρά κινουμένων σχεδίων «A Wild Hare».

1992 Σαν σήμερα πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Τζένη Καρέζη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ευγενίας Καρπούζη.

TOP NEWS