Σαν σήμερα 28 Φεβρουαρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Φεβρουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Βασιλείου ομολογητού (†750), ιερομάρτυρος Προτερίου, αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας (†457). Μαρτύρων Αβερκίου, Νέστορος. Οσιομάρτυρος Κυράννης της εκ Βυσσώκας Θεσ/νίκης (†1751). Οσίων Ευβούλου και Νυμφά, των «αποστόλων». Βάρσου – (Βαριησοϋ) επισκόπου Δαμασκού. Κυράς και Μαράννας, των οσίων και «ευγενών ασκητριών».
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 28 Φεβρουαρίου.

364 Ο Βαλεντινιανός Α αναγορεύεται Ρωμαίος Αυτοκράτορας.

870 Ολοκληρώνονται οι εργασίες της 8ης Οικουμενικής Συνόδου (4η Κωνσταντινουπόλεως), με τον αφορισμό του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου, λόγω αντικανονικής εκλογής του. Συγκλήθηκε από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Α’ τον Μακεδόνα.

1692 Ξεκινά το κυνήγι μαγισσών στο Σάλεμ των ΗΠΑ.

1770 Σαν σήμερα ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων. (Ορλοφικά)

1787 Γεννιέται ο Ιωσήφ Λουδοβίκος φον Άρμανσπεργκ, Βαυαρός πολιτικός, που διατέλεσε πρόεδρος του συμβουλίου της Αντιβασιλείας και πρωθυπουργός της Ελλάδας επί Οθωνος. (Θαν. 3/4/1853)

1820 Γεννιέται ο Τζον Τένιελ, Άγγλος καρτουνίστας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων, γνωστός για την εικονογράφηση του βιβλίου του Λιούις Κάρολ «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».

1826 Οι Τουρκοαιγύπτιοι κυριεύουν τα νησάκια Ντολμά και Πόρο στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και αναγκάζουν τη φρουρά του Ανατολικού να εγκαταλείψει τις θέσεις της. Κάθε επικοινωνία της πολιορκημένης πόλης με τον έξω κόσμο είναι πια αδύνατη.

1935 Σαν σήμερα ο δρ. Γουάλας Κράδερς εφευρίσκει το νάιλον.

1943 «Ηχήστε σάλπιγγες…» απαγγέλλει ο Άγγελος Σικελιανός στην κηδεία του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά στο Α’ Νεκροταφείο, η οποία εξελίσσεται στην κορυφαία -ίσως- αντιστασιακή εκδήλωση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου.

1945 Ολοκληρώνεται ο αφοπλισμός του ΕΛΑΣ, κατόπιν της Συμφωνίας της Βάρκιζας

1959 Πεθαίνει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας και δημοσιογράφος, Μάξγουελ Αντερσον.

1970 Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίζονται στα Ψηλά Αλώνια, στην Πάτρα.

1986 Δολοφονείται στο κέντρο της Στοκχόλμης ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε.

1999 Σαν σήμερα η ελληνική ομάδα του ανσάμπλ κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της στο διεθνές τουρνουά της Μαδέρα με συνολική βαθμολογία 38.767 βαθμούς. Κερδίζει ακόμα 2 χρυσά στα τελικά (στα 2 στεφάνια & 3 κορδέλες και στις κορίνες). Την ομάδα αποτελούν οι: Ειρήνη Αϊνδηλή, Εύα Χριστοδούλου, Χαρά Καρυάμη, Άννα Πολλάτου, Μαρία Γεωργάτου και Κλεονίκη Γεωργακοπούλου.

2003 Σαν σήμερα πεθαίνει ο Ντίνος Δημόπουλος, σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. [γεν. 1921]

TOP NEWS