Σαν σήμερα 28 Ιουλίου: Όλες οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Ιουλίου. Το 1996 χειροτονείται Επίσκοπος ο πρώην Αυλώνος Χριστόδουλος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων και Διακόνων Προχόρου προστάτου της Εκκλησίας Νικομήδειας, Νικάνορος, Τίμωνος επισκόπου Βόστρων και Παρμενά. Μαρτύρων Ακακίου του εν Μιλήτω, Δροσίδος και Ευσταθίου του εν Αγκύρα. Νεομάρτυρος Χριστοδούλου, του Κασσανδριανού (†1777). Οσίων Ειρήνης ηγουμένης της Μονής του «Χρυσοβαλάντου» και Παύλου του Ξηροποταμηνού.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 28 Ιουλίου:

1008 Στη διαθήκη του Ερμενγκοντ Β, κόμη του Ούργκελ, γίνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στο σκάκι.

1586 Ο σερ Φράνσις Ντρέικ φέρνει στην Ευρώπη την πατάτα, την οποία εισάγει από την Κολομβία.

1655 Πεθαίνει ο Γάλλος δραματουργός, συγγραφέας και σωματοφύλακας Σιρανό ντε Μπερζεράκ.

1741 Πεθαίνει ο συνθέτης της μπαρόκ μουσικής και κληρικός, Αντόνιο Βιβάλντι.

1750 Σαν σήμερα πεθαίνει, σε ηλικία 65 ετών, ο Γερμανός συνθέτης, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, μετά από αποτυχημένη εγχείρηση στο μάτι.

1817 Πεθαίνει η Βρετανή μυθιστοριογράφος, Τζέιν Ώστιν. Από τα πιο γνωστά της έργα : «Λογική και Ευαισθησία», «Περηφάνια και Προκατάληψη» και «Έμμα».

1907 Σαν σήμερα γεννιέται ο Ερλ Τάπερ, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας Tupperware που ειδικεύεται σε πλαστικά σκεύη κουζίνας.

1919  Επαναστατικά κομιτάτα οργώνουν ολόκληρη την ασιατική Τουρκία και προπαρασκευάζουν τον αγώνα κατά πάσης χριστιανικής διοίκησης.

1929 Γεννιέται η Ζακλίν Λι Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση, σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι και του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

1939 Για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε έκθεση ηλεκτρονικών στο Βερολίνο συσκευή τηλεόρασης.

1941 Σαν σήμερα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής ξεκινούν στην Ελλάδα οι καταδίκες σε θάνατο πολιτών που κατέχουν παράνομα όπλα.

1942 Ο Ντούτσε φτάνει στην Αθήνα, όπου επιθεωρεί ιταλικές μονάδες και έχει συνομιλίες με κυβερνητικούς παράγοντες.

1943 Ενώ μαίνεται ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Βρετανοί βομβαρδίζουν το Βερολίνο, προκαλώντας το θάνατο περίπου 42.000 Γερμανών πολιτών.

1945 Γεννιέται ο «πατέρας» του Γκάρφιλντ, Τζιμ Ντέιβις.

1959 Σαν σήμερα γίνεται δεκτή κατ αρχήν η αίτηση της Ελλάδας για σύνδεσή της με την ΕΟΚ.

1961 Θεμελιώνεται η πρώτη υψικάμινος της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα.

1996 Στην Τουρκία, τερματίζεται η απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές, μετά τη μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την Κυβέρνηση και το θάνατο 12 απεργών.

1996 Σαν σήμερα χειροτονείται Επίσκοπος ο πρώην Αυλώνος Χριστόδουλος.

TOP NEWS