Σαν σήμερα 28 Μαΐου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Μαΐου. Το 2012 ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το μετόχι της Ορθόδοξης εκκλησίας της Αντιοχείας στη Ρωσία.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ιερομαρτύρων Ευτυχούς επισκόπου Μελιτινής († α΄αι.) και Ζαχαρίου, του Προυσαέως (†1802). Μαρτύρων Ελικωνίδος της εν Κορίνθω (†244) και Ευτυχίου. Διοσκορίδου, Κρήσκη και Παύλου. Οσίων Ανδρέου του δια Χριστόν σαλού, Νικήτα επισκόπου Χαλκηδόνος, του ομολογητού και Ιγνατίου επισκόπου, του Ρώσου.

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 28 Μαΐου.

585 π.Χ. Ο Θαλής ο Μιλήσιος καταγράφει για πρώτη φορά στον κόσμο ηλιακή έκλειψη.

1738 Γεννιέται ο Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν, γάλλος γιατρός, από τον οποίο πήρε το όνομα της η γκιλοτίνα. Ήταν αυτός που πρότεινε την εκτέλεση των θανατικών ποινών με κάποιο μηχανισμό.

1787 Πεθαίνει Λεοπόλδος Μότσαρτ, γερμανός μουσουργός πατέρας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

1843 Πεθαίνει ο Νόα Γουέμπστερ, άγγλος πολιτικός, συγγραφέας και λεξικογράφος, δημιουργός του περίφημου λεξικού της αγγλικής γλώσσας που φέρει το όνομά του.

1908 Γεννιέται ο Ίαν Φλέμινγκ, άγγλος δημοσιογράφος, συγγραφέας και άνθρωπος των μυστικών υπηρεσιών, που έγραψε σειρά μυθιστορημάτων με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ. [θαν. 12/8/1964]

1934 Γεννιούνται σε ένα χωριό κοντά στο Οντάριο του Καναδά τα πεντάδυμα Ντιόν. Τα πρώτα που καταγράφηκε ιστορικά ότι επέζησαν όλα. Επίσης για πρώτη φορά γεννήθηκαν πέντε πανομοιότυπα κορίτσια. Δυστυχώς οι πέντε αδελφές αντιμετωπίστηκαν για πολλά χρόνια σαν τουριστική ατραξιόν από την Κυβέρνηση της χώρας.

1943 Γεννιέται η Έλενα Σουλιώτη, διακεκριμένη ελληνίδα σοπράνο.

1961 Ιδρύεται η Διεθνής Αμνηστία. Για την προσφορά της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βραβευτεί 16 χρόνια αργότερα με Νόμπελ Ειρήνης.

2012 Κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ρωσία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε το μετόχι της Ορθόδοξης εκκλησίας της Αντιοχείας στη Ρωσία, το μοναστήρι Ποκρόβσκι, αλλά και τέλεσε τρισάγιο στους τάφους των Ελλήνων ευεργετών στην Ιερά Μονή Δονσκόι, όπου φυλάσσονται τα Ιερά λείψανα του Πατριάρχη Μόσχας Αγίου Τύχωνος και ελλήνων ευεργετών μεταξύ αυτών των Ζωσιμάδων και του Ριζάρη.
??m??m--O???O??? ??Q????? ?????? ????????S(6?om-28/5)--??C?---?U???ýU/ ??m??m--O???O??? ??Q????? ?????? ????????S(6?om-28/5)--??C?---?U???ýU/ ??m??m--O???O??? ??Q????? ?????? ????????S(6?om-28/5)-- ?? d???--?U???ýU// mak25_4 ??m??m--O???O??? ??Q????? ?????? ????????S(6?om-28/5)-- ?? d???--?U???ýU// ??m??m--O???O??? ??Q????? ?????? ????????S(6?om-28/5)-- ?? d???--?U???ýU//
φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

TOP NEWS