Σαν σήμερα 29 Ιανουαρίου – Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 29 Ιανουαρίου. Το 1995 χειροτονούνται Επίσκοποι οι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, Νικαίας Αλέξιος και Μαραθώνος Μελίτων.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά την Ανακομιδή λειψάνων Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του θεοφόρου και τη μνήμη των Ιερομαρτύρων Σιλουανού επισκόπου Εμέσης και Βαρσιμαίου επισκόπου Εδέσσης. Λουκά διακόνου, Μωκίου αναγνώστου.Μαρτύρων Αβίβου, Ιακώβου, Ιουλιανού, Παρηγορίου, Ρωμανού, Υπερεχίου και Φιλόθεου, των εν Σαμοσάτοις τελειωθέντων. Βεβαίας και Σαρβήλου, των αυταδέλφων. Νεομάρτυρος Δημητρίου, του εκ Χίου (†1802). Οσίων Ακεψιμά και Αφραάτου.
Το dogma.gr αναφέρει κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 29 Ιανουαρίου.

1595 Θεωρείται ως η πιο πιθανή ημερομηνία για το πρώτο ανέβασμα του διάσημου θεατρικού έργου του Γουίλιαμ Σέξπιρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

1700 Γεννιέται ο Ντανιέλ Μπερνουλί, Ελβετός μαθηματικός, γνωστός για το θεώρημά του.

1827 Νίκη του Μακρυγιάννη κατά των Τούρκων στην Καστέλα του Πειραιά.

1845 Σαν σήμερα δημοσιεύεται «Το Κοράκι» του Έντγκαρ Άλαν Πόε, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι, επιτάχυνε τον θάνατο της γυναίκας του για να εμπνευστεί από τη θλίψη του και να γράψει το ποίημά του, που τελειώνει με την επωδό «ποτέ πια».

1856 Θεσμοθετείται ο «Σταυρός της Βικτόριας», που πήρε το όνομά του από τη Βασίλισσα της Βρετανίας. Είναι η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση, που απονέμεται σε στρατιώτες.

1860 Σαν σήμερα γεννιέται ο Ρώσος θεατρικός συγγραφέας και γιατρός Άντον Τσέχοφ. Τα πιο γνωστά έργα του είναι ο «Θείος Βάνιας» και ο «Βυσσινόκηπος».

1866 Γεννιέται ο Γάλλος νομπελίστας συγγραφέας, Ρομάν Ρολάν.

1870 Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Αλήθεια» ότι το 1869 είναι έτος εισαγωγής στην Ελλάδα του ποδηλάτου, του «περίεργου τούτου και δυσκόλου άμα είδους παιδιάς και ταχυδρομίας», όπως γράφει η εφημερίδα, και εισαγωγείς του είναι ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ και ο Παύλος Δαμαλάς, γιατρός και Δήμαρχος Πειραιώς.

1881 Σαν σήμερα πεθαίνει ο γνωστός Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

1886 Στη Γερμανία ο Καρλ Μπενζ κατασκευάζει το πρώτο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο βάζοντας το λίθο για τη μετέπειτα αυτοκρατορία της «Μερσέντες – Μπενζ», όπως ονομάστηκε το 1901 η εταιρεία, προς τιμήν της κόρης του Μερσέντες, νικήτριας στο ράλι Παρίσι-Νίκαια του 1899.

1890 Γεννιέται ο Μπορίς Πάστερνακ, Ρώσος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1958.

1897 Στη Γενική Συνέλευση των Κρητών στο Λασίθι κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με τη Ελλάδα. Την ίδια ημέρα, ελληνικός στόλος από 6 τορπιλοβόλα και το πλοίο «Σφακτηρία» αποπλέει από τον Πειραιά για ενίσχυση των κρητών επαναστατών.

1900 Ηη Ιφιγένεια Συγγρού δωρίζει στο ελληνικό δημόσιο 13 εκατομμύρια δραχμές, για τη σκυρόστρωση των πλατειών και των κυριότερων δρόμων της Αθήνας.

1905 Γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος Μπάρνετ Νιούμαν, ένας από τις πιο σημαντικούς εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

1913 Ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος, Γερμανός, εκλέγεται νέος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1931 Η νεοελληνική γλώσσα ξεκινά να διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

1933 Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Πολ φον Χίντεμπουργκ διορίζει καγκελάριο τον Αδόλφο Χίτλερ.

1941 Πεθαίνει από γαστρορραγία ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς. Νέος πρωθυπουργός ορκίζεται ο Αλέξανδρος Κορυζής.

1942 Κάνει πρεμιέρα το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC «Desert Island Discs», με πρώτο παρουσιαστή τον Ρόι Πλόμλεϊ. Πρόκειται για μία από τις μακροβιότερες εκπομπές στην ιστορία του ραδιοφώνου, αφού διαρκεί μέχρι και σήμερα.

1954 Σαν σήμερα γεννιέται η Όπρα Γουίνφρεϊ

1960 Γεννιέται ο Αμερικανός καταδύτης, Γκρεγκ Λουγκάνις, που τον αποκάλεσαν «Μπαρίσνικοφ των καταδύσεων». Έγινε χρυσός Ολυμπιονίκης από το βατήρα και από το αναπηδητήριο το 1984 και το 1988.

1963 Πεθαίνει ο ποιητής Ρόμπερτ Φροστ, ο μεγαλύτερος Αμερικανός και ένας από τους μεγαλύτερους αγγλόφωνους ποιητές, του 20ου αιώνα. Είχε τιμηθεί τέσσερις φορές με το Πούλιτζερ.

1964 25.000 τόνοι χιόνι από τις υψηλότερες περιοχές των Αυστριακών Άλπεων μεταφέρονται για τους 9ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, που ξεκινούν, καθώς είχε να χιονίσει 2 μήνες. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων μεταφέρεται η Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία. Δυο τραγικά ατυχήματα σημειώθηκαν στις προπονήσεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο δύο αθλητών, του Αυστριακού Ρος Μίλνε και του Πολωνού Κάι.

1979 Εγκαινιάζεται η νέα φοιτητική εστία Πατρών, για να καλύψει τις ανάγκες 315 φοιτητών.

1979 Η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ σκοτώνει δύο άτομα και τραυματίζει εννέα άλλα, όταν πυροβολεί από το σπίτι της προς το Δημοτικό Σχολείο που ήταν δίπλα. Το όπλο της ήταν δώρο από τον πατέρα της για τα Χριστούγεννα. Στους αστυνομικούς που τη συνέλαβαν δικαιολογήθηκε με τη φράση «Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες» («I Don’t Like Mondays»). Με αφορμή το περιστατικό αυτό οι Boomtown Rats έγραψαν το ομώνυμο τραγούδι τους.

1983 Στην Ελλάδα, αναγνωρίζονται ίσα δικαιώματα στις γυναίκες, ύστερα από αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου.

1995 Σαν σήμερα χειροτονούνται Επίσκοποι οι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, Νικαίας Αλέξιος και Μαραθώνος Μελίτων. (φώτο αρχείου: Χρήστος Μπόνης)
ÊÕÑÉÁÊÇ ÔÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÉÁÓ---×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÌÇÔÑÏÐÏËÇ ÁÈÇÍÙÍ --ÐÑÙÔÇ ÈÅÉÁ ËÅÉÔÏÕÑÃÉÁ ÌÅÔÁ ÔÇÍ ÅÐÁÍÁËÅÉÔÏÕÑÃÉÁ ÔÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ
1995 Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζο Κλαρκ, εκφράζει την αντίθεσή του για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

1996 Καταστρέφεται από φωτιά η όπερα της Βενετίας, La Fenice.

1997 Σαν σήμερα «Δημογραφικό ξεκαθάρισμα» χαρακτηρίζει τη μεταχείριση των Κύπριων εγκλωβισμένων από τις κατοχικές αρχές, ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κυπριακό.

2006 Πεθαίνει ο Ναμ Τζουν Πάικ, κορεάτης εικαστικός καλλιτέχνης, που θεωρείται ο πατέρας της βιντεοτέχνης (video art).

Φωτογραφίες αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS