Σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου – Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Οσιομαρτύρων Αναστασίας της Ρωμαίας (γ΄αι.) και Τιμοθέου του Αγιορείτου (†1820). Μαρτύρων: Βάσσης, Κυρίλλου, Μελιτηνής, Μιναίου, Μίνη και Σάβα του στρατηλάτου. Οσίων Αβραμίου και Μαρίας (†360). Διομήδους, του εν Λευκωσία. Στεφάνου, Αβραμίου του Ρώσου. Ανάμνησις της καταθέσεως της τίμιας κεφαλής του Προδρόμου και βαπτιστο Ιωάννου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου:

1618 Ο Άγγλος τυχοδιώκτης και συγγραφέας, σερ Ουόλτερ Ράλι, αποκεφαλίζεται με την κατηγορία της συνωμοσίας εναντίον του βασιλιά Ιακώβου.

1814 Καθελκύεται στις ΗΠΑ το πρώτο πολεμικό ατμόπλοιο, με το ελληνικό όνομα «Δημολόγος».

1859 Η Ισπανία κηρύσσει πόλεμο στο Μαρόκο.

1863 Ιδρύεται από 16 χώρες στη Γενεύη ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, από τον Ελβετό, Ερρίκο Ντυνάν.

1864 Σαν σήμερα η ελληνική Βουλή ψηφίζει το νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο εισάγει το θεσμό της βασιλευομένης δημοκρατίας.

1888 Υπογράφεται η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Ελεύθερη Ναυσιπλοΐα στη Διώρυγα του Σουέζ.

1914 Οι Έλληνες της Κύπρου χαιρετίζουν την προσάρτηση της νήσου από τη Μεγάλη Βρετανία ως το πρώτο βήμα για την ένωση με την Ελλάδα.

1918 Ιδρύεται η ΓΣΕΕ. Ο φιλοβενιζελικός Εμμανουήλ Μαχαίρας εκλέγεται γενικός γραμματέας της νεοσύστατης Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

1922 Σαν σήμερα ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ αναθέτει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, στο Μπενίτο Μουσολίνι.

1929 «Μαύρη Τρίτη» στο αμερικανικό χρηματιστήριο ή όπως αλλιώς έμεινε στην ιστορία «το μεγάλο κραχ»: Καταρρέει το αμερικανικό χρηματιστήριο, χάνοντας πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα χρειαστούν 25 χρόνια για να επανέλθει ο δείκτης Dow Jones στα επίπεδα που ήταν πριν από το 1929.

1933 Τοποθετούνται τα πρώτα ευρωπαϊκά φανάρια σηματοδότησης στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη.

1947 Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία σχηματίζουν ένωση τελωνειακού ελέγχου, τη Μπενελούξ (BENELUX). Θα αποτελέσει τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1956 Έναρξη της κρίσης του Σουέζ: Δυνάμεις του Ισραήλ εισβάλλουν στη χερσόνησο του Σινά, με την ενίσχυση της Βρετανίας και της Γαλλίας, εναντίον της Αιγύπτου, μετά την απόφαση της τελευταίας να εθνικοποιήσει την διώρυγα του Σουέζ (26 Ιουλίου 1956). Το εγχείρημα θα αποτύχει.

1956 Σαν σήμερα κάνει το ντεμπούτο της στην Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης η Μαρία Κάλλας με τη «Νόρμα» του Μπελίνι.

1961 Η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή κερδίζει εκ νέου τις εκλογές με 50,79% των ψήφων, εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες ψήφισαν ακόμα και τα δέντρα. Ο ηγέτης της Ενώσεως Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, κηρύσσει τον Ανένδοτο Αγώνα.

1964 Η Τανγκανίκα και η Ζανζιβάρη ενώνονται και σχηματίζουν τη δημοκρατία της Τανζανίας.

1964 Κάνει «φτερά» από το μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, μία συλλογή πολύτιμων λίθων ανάμεσα στους οποίους το «Αστέρι της Ινδίας», ένα ζαφείρι 565 καρατίων.

1969 Γίνεται η πρώτη σύνδεση από υπολογιστή σε υπολογιστή στο δίκτυο ARPANET.

1988 Ξεσπά το σκάνδαλο Κοσκωτά, όταν ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου καταγγέλλει τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Γιώργο Κοσκωτά για παράνομες συναλλαγές με την τράπεζα Μέριλ Λιντς.

1998 Σαν σήμερα ο τυφώνας Mitch, χτυπά τις Ονδούρες. Τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην Κεντρική Αφρική.

2004 Το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ένα απόσπασμα από ένα βίντεο του σαουδάραβα ηγέτη της Αλ-Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, όπου αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης το 2001. Aναφέρεται και στις προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α., χαρακτηρίζοντας διεφθαρμένη την κυβέρνηση Μπους.

2004 Σαν σήμερα σε εορταστικό κλίμα, στη Ρώμη, οι ηγέτες των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψηφίων Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Τουρκίας υπογράφουν τη συνθήκη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

 

TOP NEWS