Σαν σήμερα 30 Ιουλίου: Όλες οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 30 Ιουλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων (Ο΄) Ανδρόνικου επισκόπου γενομένου Πανονίας, Επαινετού επισκόπου Καρθαγένης, Κρήσκεντος επισκόπου Καρχηδόνος, Σίλα επισκόπου Κορίνθου και Σιλουανού επισκόπου Θεσ/νίκης. Μάρτυρος Ιουλίττης, της εκ Καισαρείας.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 30 Ιουλίου:

336 π.Χ. Δολοφονείται ο Φίλιππος Β ο Μακεδών, αφήνοντας στον γιο του Αλέξανδρο Γ ένα κραταιό και σεβαστό βασίλειο.

762 Ο χαλίφης Αλ Μανσούρ ιδρύει τη Βαγδάτη.

1818 Γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας Έμιλυ Μπροντέ, η οποία έγραψε το λογοτεχνικό αριστούργημα «Ανεμοδαρμένα ύψη».

1824 Ο Γεώργιος Σαχτούρης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο στη Σάμο, με αποτέλεσμα να κυριευτούν τρία τουρκικά πλοία, να βυθισθούν πολλά και να φονευτούν ή να πνιγούν 12.000 Τούρκοι.

1855 Γεννιέται ο Γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος Βίλχελμ Βον Ζίμενς, ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών Ζίμενς.

1932 Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ προβάλλει το πρώτο έγχρωμο καρτούν, τα «Λουλούδια και δέντρα».

1935 Κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του το βιβλίο με μαλακό εξώφυλλο του οίκου Penguin. Μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου τα βιβλία με μαλακό εξώφυλλο θα κατακλύσουν την αγορά.

1936 Η Αμερικανίδα συγγραφέας, Μάργκαρετ Μίτσελ, πουλάει τα κινηματογραφικά δικαιώματα του μυθιστορήματος «Όσα παίρνει ο άνεμος»

1982 Η τότε υπουργός Πολιτισμού, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής στη χώρα μας των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στη Διάσκεψη των Υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.

1984 Ο Δυτικογερμανός κολυμβητής Μάικλ Γκρος γίνεται ο πρώτος κάτοχος δύο χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων (200μ ελεύθερο και 100μ πεταλούδα) αγωνιζόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.

1996 Ο Νίκος Κακλαμανάκης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα. Ένα χρόνο μετά την Ατλάντα, στις 30/7/1997, ξεκινάει από το Σούνιο και φτάνει την επομένη στο Ηράκλειο της Κρήτης καλύπτοντας 200 ναυτικά μίλια με σκοπό τη διαφήμιση της Ελλάδας και τη στήριξη της υποψηφιότητας για το 2004.

2003 Στο Μεξικό παράγεται το τελευταίο «Σκαθάρι» της Volkswagen.

2006 Μετά από 42 χρόνια συνεχούς τηλεοπτικής παρουσίας το μουσικό σόου «Top of the Pops» του BBC μεταδίδεται για τελευταία φορά.

TOP NEWS