Σαν σήμερα 31 Ιουλίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 31 Ιουλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ευδοκίμου δικαίου (†θ΄αι.). Αγίου Ιωσήφ του από Αριμαθαίας. Των αγίων IB` Μαρτύρων των Ρωμαίων• ΙΙροεόρτια της προόδου του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 31 Ιουλίου:

781 Πραγματοποιείται η πρώτη καταγεγραμμένη έκρηξη του ηφαιστείου Φούτζι στην Ιαπωνία.

904 Οι Σαρακηνοί καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη.

1498 Σαν σήμερα ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στη νήσο Τρινιντάντ.

1801 Ο λόρδος Έλγιν μεταφέρει την πρώτη μετόπη από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Λονδίνο.

1856 Mε βασιλικό διάταγμα του Όθωνα απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους. Αιτία της απαγόρευσης αποτέλεσε ο κίνδυνος πυρκαϊάς. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που δημιουργούν θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση του.

1914 Γεννιέται ο διάσημος Γάλλος κωμικός ηθοποιός, ισπανικής καταγωγής, Λουί ντε Φινές. Πέθανε το 1983.

1919 Σαν σήμερα γεννιέται ο Ιταλός μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος Πρίμο Λέβι. Το έργο του επηρεάστηκε από την φυλάκισή του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στο Άουσβιτς.

1920 Δολοφονείται από άνδρες «των ειδικών λόχων ασφαλείας» του Παύλου Γυπάρη ο Ίωνας Δραγούμης, ένας από τους πιο προοδευτικούς αντιβενιζελικούς πολιτικούς και πνευματικούς ανθρώπους της χώρας.

1965 Σαν σήμερα γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, δημιουργός των δημοφιλέστατων βιβλίων με ήρωα το μικρό μάγο Χάρι Πότερ.

1969 Αρχίζει στην Ελλάδα η συνταξιοδότηση από το κράτος διακεκριμένων λογοτεχνών και καλλιτεχνών.

1992 Σαν σήμερα ο Πύρος Δήμας κατακτά το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Συμμετέχει στην κατηγορία των 82,5 κιλών και σηκώνει 370 κιλά στο σύνολο. Ο Πύρρος Δήμας είναι Έλληνας Βορειοηπειρώτης ολυμπιονίκης αθλητής της άρσης βαρών και εκλεγμένος βουλευτής επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2012 – 2015. Είναι τρεις φορές χρυσός και μία χάλκινος.

TOP NEWS