Σαν σήμερα 4 Φεβρουαρίου, εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 4 Φεβρουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ισιδώρου του Πηλουσιώτου (†436-440), Ιερομάρτυρος Αβρααμίου, επισκόπου Αρβήλ της Περσίας. Μάρτυρος Θεοκτίστου.Νεομαρτύρων Νικολάου του Κορινθίου (†1554) και Ιωσήφ του Χαλεπλή (†1686). Οσίων Ιασίμου του θαυματουργού, Ιωάννου επισκόπου Ειρηνουπόλεως, Νικήτα του εν Πυθίοις και Νικολάου ομολογητού του Στουδίτου (†868).

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου.

211 Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών, ο Λούσιους Σεπτίμιους Σεβέρους, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

362 Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουλιανός εκδίδει έδικτο (διάταγμα), με το οποίο αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε όλες τις θρησκείες στην επικράτειά του.

1826 Εκδίδεται το βιβλίο «Ο Τελευταίος των Μοϊκανών», του Τζέημς Φένιμορ Κούπερ.

1843 Πεθαίνει ο ηγέτης της ελληνικής επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

1894 Πεθαίνει ο Άντολφ Σαξ, κατασκευαστής μουσικός οργάνων και εφευρέτης του σαξόφωνου.

1900 Βρέθηκε μολυσμένο το νερό της Αθήνας, ύστερα από την επίσκεψη στο Αδριάνειο Υδραγωγείο του νομάρχη, του δημάρχου Αθηναίων και του διευθυντή της Αστυνομίας.

1906 Η αστυνομία της Νέας Υόρκης αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τα δακτυλικά αποτυπώματα για την αναγνώριση της ταυτότητας.

1913 Γεννιέται στην Αλαμπάμα η Ρόζα Παρκς, η μαύρη μοδίστρα που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σ’ ένα λευκό άνδρα τη δεκαετία του ’50, σηματοδοτώντας την αφετηρία της πορείας για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ. (Θαν. 24/10/2005)

1915 Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, η αγγλική κυβέρνηση πιέζει την Ελλάδα να προσχωρήσει στην Εγκάρδια Συνεννόηση (Αντάντ).

1927 Παρουσιάζεται στο κοινό η πρώτη ομιλούσα κινηματογραφική ταινία. Πρόκειται για τον «Τραγουδιστή της Τζαζ» με πρωταγωνιστεί τον Αλ Τζόλσον.

1928 Πεθαίνει ο Χέντρικ Άντον Λόρεντζ, ο οποίος κέρδισε το 1902 το Νόμπελ για τη θεωρία του περί ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ενώ υπήρξε και ο βασικός εισηγητής της θεωρίας της σχετικότητας.

1940 Γερμανικό υποβρύχιο τορπιλίζει χωρίς προειδοποίηση, το ελληνικό φορτηγό «Ελένη Σταθάτου», με αποτέλεσμα να πνιγούν 12 Έλληνες ναυτικοί.
1943 Εκτελείται από τους Γερμανούς ο Κώστας Περρίκος, αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, που είχε αναπτύξει αντιστασιακή δράση στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την ανατίναξη του κτιρίου της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ.
1956 Οι Άγγλοι κλείνουν στην Κύπρο επτά δημοτικά σχολεία, επειδή είχαν υψώσει τη γαλανόλευκη.

1960 Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες Ελλάδας και Κοινής Αγοράς.

1961 Ιδρύεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

1987 Πεθαίνει στο Παλμ Σπρινγκ της Καλιφόρνια ο πιανίστας Λάντζιο Βαλεντίνο Λιμπεράτσε γνωστός για την τετράλεπτη ερμηνεία του στη «Σονάτα υπό το Σεληνόφως» του Μπετόβεν.

1991 Πεθαίνει η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής Ελένη Σκούρα.

2000 Εννιά χρόνια μετά το θάνατο του Συμεών Μαυροσκούφη το Naismith Memorial Basketball Hall of Fame αποφασίζει να συμπεριλάβει τον Έλληνα μπασκετμπολίστα ανάμεσα στους κορυφαίους του αθλήματος. Πρόκειται για μία τιμή που κανένας άλλος Έλληνας δεν έχει πάρει, γεγονός που κάνει ακόμα πιο σημαντική τη διάκριση. Ο Μαυροσκούφης μάλιστα ήταν ένας από τους 8 αντιπροσώπους, που υπέγραψαν τη δήλωση ίδρυσης της FIBA (της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπάσκετ) τον Μάιο του 1932.

2001 Πεθαίνει στο Παρίσι ο συνθέτης Ιάννης Ξενάκης, σε ηλικία 78 ετών.

2004 Ιδρύεται το Facebook από τον Μαρκ Ζούκενμπεργκ.

TOP NEWS