Σαν σήμερα: Οι εορτές και τα γεγονότα που σημάδεψαν περασμένα …Χριστούγεννα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Δεκεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά την κατά σάρκα Γέννηση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Δεκεμβρίου:

274 ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός αφιερώνει ένα ναό στο θεό Ήλιο, την ημέρα που οι Ρωμαίοι γιορτάζουν τη χειμερινή ισημερία και την αναγέννηση του ήλιου.

336 γιορτάζονται για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στη Ρώμη.

376 καθιερώνεται στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζαντινής) ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου.

1522 σαν σήμερα τουρκικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ρόδο.

1642 γεννιέται ο γνωστός Άγγλος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων.

1741 σαν σήμερα ο Σουηδός αστρονόμος Άντερς Κέλσιους εισάγει την εκατονταβάθμια κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας, που έκτοτε φέρει το όνομα του.

 

1821 γεννιέται η Κάρλα Μπάρτον, ιδρύτρια του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού.

1887 σαν σήμερα  γεννιέται ο Κόνραντ Χίλτον, αμερικανός μεγαλοξενοδόχος, που έδωσε το επώνυμό του στη γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων. (Θαν. 3/1/1979)

1890 σαν σήμερα πεθαίνει στη Νάπολη της Ιταλίας ο αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν, που έφερε στο φως τα ερείπια της Τροίας, αποδεικνύοντας ότι το έπος του Ομήρου «Ιλιάδα» δεν ήταν θρύλος. Αργότερα «ξέθαψε» τα ανάκτορα των Μυκηνών αναδεικνύοντας τους Ατρείδες.

1911 σαν σήμερα με ελληνικό βασιλικό διάταγμα ορίζεται, ότι οι αρεοπαγίτες θα φέρουν τήβεννο, εφόσον βρίσκονταν στην έδρα.

1973 το πλήρωμα του διαστημόπλοιου «Σκάιλαμπ» περπατά επί επτά ώρες στο διάστημα.

1977 σαν σήμερα πεθαίνει στην Ελβετία, σε ηλικία 88 ετών, ο Άγγλος ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν, ο «Σαρλό» της μεγάλης οθόνης.

1994 τέσσερις αστυνομικοί τραυματίζονται στη Λάρισα, στα επεισόδια που προκαλούν οπαδοί του έκπτωτου μητροπολίτη Θεολόγου εις βάρος του Ιγνατίου.

1995 την περίοδο της κρίσης των Ιμίων: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.

2011 στο Νότιο Πόλο σημειώνεται η πιο θερμή θερμοκρασία στην ιστορία με -12,3 βαθμούς Κελσίου.

 

TOP NEWS