Σαν σήμερα όλες εορτές και τα γεγονότα που σημάδεψαν την 05η Ιουνίου

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 05 Ιουνίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Δωροθέου Ιερομάρτυρος Επισκόπου Τύρου, Μάρκου του νεομάρτυρος του «ἐν Χίῳ», Χριστοφόρου από τη Ρώμη.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 5 Ιουνίου:

535:  πεθαίνει ο Επιφάνιος, Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης.

1316: πεθαίνει ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α της Γαλλίας.

1646: γεννιέται η Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, ιταλίδα μαθηματικός, η πρώτη γυναίκα που αναγορεύτηκε διδάκτωρ.

1668: πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Γεράκης, Έλληνας τυχοδιώκτης, που διετέλεσε και πρωθυπουργός του Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη).

1723: γεννιέται ο Βρετανός οικονομολόγος Άνταμ Σμιθ, ο εισηγητής του φιλελευθερισμού.

1741: ο Δανός εξερευνητής Βίτους Γιόχανσεν Μπέρινγκ, φεύγει από τη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα, προκειμένου να εξερευνήσει την Αλάσκα.

1752:ο Βενιαμίν Φρανκλίνος, με το πείραμά του με το χαρταετό και το κλειδί, αποδεικνύει, ότι η αστραπή είναι ηλεκτρισμός.

1783: τα αδέρφια Ζοζέφ και Ζακ Μονγκολφιέ πραγματοποιούν την πρώτη πτήση αερόστατου με ζεστό αέρα φτάνοντας στα 1500 πόδια ύψος.

1822: ο Δράμαλης, αφού έπνιξε στο αίμα την επανάσταση του Πηλίου, φτάνει στην Κόρινθο.

1825: δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης Οδυσσέας Ανδρούτσος από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του, Γκούρα.

1826: διαλύεται το στρατιωτικό σώμα των γενίτσαρων στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από διαταγή του σουλτάνου Μαχμούτ.

1828: ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ο 10ος αποστέλλει στον Καποδίστρια 500.000 φράγκα για τη στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1883: ξεκινάει από το Παρίσι το πρώτο ταξίδι του Όριεντ Εξπρές

1894: διοργανώνονται στον Πειραιά, στο λιμάνι της Ζέας, ημέρα Κυριακή, διεθνείς λεμβοδρομίες υπέρ του Γηροκομείου, με πρόεδρο της επιτροπής τον πρίγκιπα Γεώργιο και με τιμή «δι έκαστον κάθισμα επί της πλακοστρώτου παραλίας δραχμές 2».

1900: πεθαίνει στα 28 του χρόνια από φυματίωση ο Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κρέιν.

1901: δημιουργείται γεωργική τράπεζα στη Θεσσαλία.

1907: πέφτει ηρωικά στη μάχη ο μακεδονομάχος Καπετάν Άγρας, κατά κόσμον Αριστοτέλης Αγαπηνός.

1923: πραγματοποιείται νέα συνάντηση του Ελευθέριου Βενιζέλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού για τη διευθέτηση των διαφωνιών, που είχαν προκύψει κυρίως στο ζήτημα της αμνηστίας.

1925: γεννιέται ο Αααρτ Ντόνοβαν, Αμερικανός αστέρας του ράγκμπι.

1929: σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1934: επεισόδιο σημειώνεται στην ελληνική Βουλή, όταν μετά από λογομαχία μεταξύ του Γεώργιου Κονδύλη και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, βουλευτής – φίλος του Κονδύλη πετά κάθισμα κατά του Παπαναστασίου, τραυματίζοντάς τον ελαφρά στον ώμο.

1975: ανοίγει για πρώτη φορά, μετά τον 6ετή πόλεμο, η διώρυγα του Σουέζ.

1977: βρίσκεται για πρώτη φορά στα ράφια των καταστημάτων ο υπολογιστής Apple II.

1981: σε πέντε ασθενείς στην Αμερική παρατηρείται ένα ιδιαίτερο είδος πνευμονίας, κάτι που αργότερα θα αποδειχθεί ότι είναι τα πρώτα κρούσματα του AIDS

 

1994: ο Κώστας Κουκοδήμος καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με άλμα 8,36 μ. στα Χανιά. Το ρεκόρ του θα αντέξει 13 χρόνια, μέχρι τις 2 Ιουνίου 2007, όταν θα το συντρίψει ο Λούης Τσάτουμας με 8,66 μ

2001: πεθαίνει ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, ιδρυτής της Χαλυβουργικής και Μέγας Λογοθέτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

2003: ένα σφοδρό κύμα καύσωνα πλήττει το Πακιστάν και την Ινδία με το θερμόμετρο να δείχνει έως και 50 βαθμούς Κελσίου

2006: η Σερβία, μια μέρα μετά το Μαυροβούνιο ανακοινώνει την οριστική διάλυση της ομοσπονδίας τους.

TOP NEWS