Σαν σήμερα το 1995 Επίσκοπος ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, αλλά και σημαντικά ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 27 Ιανουαρίου. Το 1995 χειροτονείται Επίσκοπος ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός.

Η Εκκλησία σήμερα εορτάζει την επάνοδο του ιερού Χρυσοστόμου, ήτοι Ανακομιδή του σεβασμίου λειψάνου αυτού (438) και τιμά τη μνήμη των Αγίων: Μαρκιανή η Βασίλισσα, Όσιος Κλαυδιανός, Όσιος Πέτρος ο Αιγύπτιος, Άγιος Δημήτριος ο εν Κωνσταντινοπόλει, Όσιος Κλήμης ο Στυλίτης που ασκήτευσε στο όρος Σάγματα της Βοιωτίας, Άγιος Δημητριανός της Ταμασού, ο θαυματουργός, Όσιος Τίτος ο στρατιώτης, Άγιος Άσκιοτ ο Βασιλέας, Άγιος Πέτρος Ζβέρεφ ο Ιερομάρτυρας.
Το dogma.gr αναφέρει κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 27 Ιανουαρίου.

98 Ο Τραϊανός γίνεται Αυτοκράτορας της Ρώμης.

447 Τα τείχη της Κωνσταντινούπολης υπέστησαν τεράστιες καταστροφές μετά από σεισμό.

1416 Η Δημοκρατία του Ντουμπρόβνικ γίνεται το πρώτο κράτος στον κόσμο που καταργεί τη δουλεία.

1593 Το Βατικανό οδηγεί σε δίκη τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο για τις αιρετικές απόψεις του.

1736 Γεννιέται ο Γιόχαν Κρίσοστομ Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ αυστριακός συνθέτης

1785 Στη Τζόρτζια ιδρύεται το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

1827 Σαν σήμερα Ελληνικά επαναστατικά τμήματα υπό τους Διονύσιο Βούρβαχη, Παναγιώτη Νοταρά και Ιωάννη Μαυροβουνιώτη δέχονται επίθεση 2.000 πεζών και 600 ιππέων υπό τον Κιουταχή, στο Καματερό Αττικής. Στη μάχη που επακολούθησε έπεσε ηρωικά ο Βούρβαχης μαζί με 300 μαχητές.

1832 Γεννιέται ο Λιούις Κάρολ, φιλολογικό ψευδώνυμο του Τσαρλς Λούντβιτζ Ντόντγκσον, άγγλος συγγραφέας. (Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων) (Θαν. 14/1/1898)

1880 Με τον αριθμό 223.898 κατοχυρώνεται η εφεύρεση του Τόμας Άλβα Έντισον: Η ηλεκτρική λάμπα.

1901 Πεθαίνει ο Τζουζέπε Βέρντι, ιταλός συνθέτης. («Άιντα», «Ναμπούκο», «Ριγκολέτο», «Τροβατόρε», «Τραβιάτα») [γεν. 9/10/1813]

1926 Σαν σήμερα στο Βασιλικό Ινστιτούτο στο Λονδίνο ο Τζον Μπέϊρντ παρουσιάζει ένα χοντρό σωλήνα που χρησιμοποιούσε καθοδικές ακτίνες. Ηταν ο πρόδρομος της τηλεόρασης.
1944 Εννέα δημοσιογράφοι με επικεφαλής τον Αθανάσιο Σέμπο υπογράφουν την δημιουργία του οργάνου «μετά την ειρήνη» που τρία χρόνια αργότερα έγινε Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ)

1948 Σαν σήμερα παρουσιάζεται το πρώτο κασετόφωνο.

1963 Ισχύει στην Ελλάδα ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

1978 Καθιερώνεται ο ενιαίος τύπος ελληνικής σημαίας, τις εννιά λευκές και μπλέ ρίγες με ένα σταυρό στο επάνω αριστερό άκρο. Αυτή που παλαιότερα λεγόταν «ναυτική».

1980 Πεθαίνει ο Στρατής Τσίρκας, από τους σημαντικότερους πεζογράφους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. («Ακυβέρνητες Πολιτείες») [γεν. 1911]

1983 Πεθαίνει ο Γάλλος κωμικός ηθοποιός Λουί ντε Φινές.

1995 Σαν σήμερα χειροτονείται Επίσκοπος ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός. (φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης)

2010 Παρουσιάζεται το πρώτο iPad από τον Στιβ Τζομπς.

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS