Σήμερα 07 Φεβρουαρίου: Εορτάζει ο Άγιος Παρθένιος

  • Dogma
παρθένιος

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη του Αγίου Παρθενίου.

O Άγιος Παρθένιος καταγόταν από την Βιθυνία και ήταν γιος του διακόνου Χριστόφορου, από τον οποίο διδάχθηκε τη ορθόδοξη πίστη και παράδοση και την πρώτη γραμματική του μόρφωση. Σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχός και αφοσιώθηκε με ζήλο στην προσευχή, την εργασία και την μελέτη των θείων γραφών, επιθυμώντας να αποκτήσει υψηλή θεολογική κατάρτιση, ώστε να δύναται να υπηρετήσει ουσιαστικότερα την εκκλησία. Του άρεσε να ψαρεύει στη λίμνη πού ήταν κοντά στο μοναστήρι και τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των τα μοίραζε στους φτωχούς. Την όλη του σεμνή παρουσία, εκτίμησε ο επίσκοπος Μελιτοπόλεως, ο οποίος τον χειροτόνησε ιερέα. Αργότερα ο Μητροπολίτης Κυζίκου Ασχόλιος, τον κατέστησε επίσκοπο Λαμψάκου. Η πόλη Λάμψακος, φημιζόταν την εποχή εκείνη για τους πολλούς και φανατικούς ειδωλολάτρες. Ωστόσο ο άγιος Παρθένιος με την ενάρετη ζωή του, το ήθος και τα σοφά παραινετικά του λόγια, κατόρθωσε να έλθουν οι περισσότεροι ειδωλολάτρες στην εκκλησία. Εκοιμήθη εν ειρήνη.

Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους.
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων, Ροβελίστας Άρτας και Κύκκου Κύπρου.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Tῷ μύρῳ τοῦ Πνεύματος, ποιμὴν Λαμψάκου ὀφθείς, τὴν θείαν ἐνέργειαν παρὰ Θεοῦ δαψιλῶς θαυμάτων ἐπλούτησας, δαίμονας ἀπελαύνειν, ἀσθενοῦντας ἰᾶσθαι, νόσους ἀποδιώκειν καὶ πληρῶν τὰς αἰτήσεις, Παρθένιε ἱεράρχα, τῶν προσιόντων σοι.

Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Τῶν θαυμάτων εἴληφας, τήν θείαν χάριν θεόφρον, ἱερέ Παρθένιε, θαυματουργέ θεοφόρε, ἅπαντα, πιστῶν τά πάθη ἀποκαθαίρων, πνεύματα, τῆς πονηρίας πάτερ ἐλαύνων· διά τῦτο σέ ὑμνοῦμεν, ὡς μέγαν μύστην Θεοῦ τῆς χάριτος.

TOP NEWS