Σήμερα, 23 Αυγούστου, τελείται η Σύναξη της Παναγίας Θρηνωδούσας στη Νέα Όλυνθο Χαλκιδικής

  • Δόγμα

Η Παναγία η Θρηνωδούσα στη Χαλκιδική

Ο γέροντάς, ο π. Ιωάσαφ, έζησε στο Άγιο Όρος 64 χρόνια και αγιογράφησε εκατοντάδες εικόνες. Μία από αυτές τις εικόνες θαυματούργησε και θαυματουργεί. Είναι η «Παναγία η Θρηνωδούσα», η οποία βρίσκεται στην Νέα Όλυνθο Χαλκιδικής.

Έκανε η Παναγία μας ένα θαύμα σ’ έναν πιστό στην Νέα Όλυνθο – θεράπευσε το παιδί του που είχε καρκίνο – και ο πιστός έταξε, όταν αποκτήσει λίγα χρήματα, να κτίσει μία Εκκλησία προς τιμήν της Παναγίας μας. Όταν έκτισε την Εκκλησία, είχε απορία σε ποια θαυματουργό εικόνα της Παναγίας μας να αφιερώσει την Εκκλησία.

Παρουσιάστηκε η Παναγία στον ύπνο του και του λέει: «Θα πας στο Άγιον Όρος στους αδελφούς Ιωσαφαίους και θα πης στον γερο-Ιωάσαφ να σου αγιογραφήσει την Παναγία την Θρηνωδούσα». Αποκρίνεται τότε ο πιστός: «Εγώ έχω γυρίσει τόσες Εκκλησίες, τόσα μοναστήρια, δεν έχω δει τέτοια εικόνα». «Εσύ» του απαντά η Παναγία, «θα πας να του το πεις και εγώ θα του στείλω μήνυμα και ξέρει αυτός πως θα σου την αγιογραφήσει».

Πήγε ο πιστός με ευλογία της Μητροπόλεως, την επιτροπή της Εκκλησίας και τον ιερέα του χωριού του, και διηγήθηκε στον γέροντα αυτό το όνειρο που είδε. Έτσι ο γέροντας αγιογράφησε την Παναγία το 1972 μ.Χ. και την έστειλε ευλογία εκεί στο χωριό. Από τότε έχει επιτελέσει πάμπολλα θαύματα.

Η Παναγία η Θρηνωδούσα πανηγυρίζει στις 23 Αύγουστου.

TOP NEWS