Αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση στο συνέδριο της Ηγεσίας των 100

  • Dogma
επανάσταση

Το 30ο ετήσιο συνέδριο της Ηγεσίας των 100 έχει προγραμματιστεί να γίνει εξ’ αποστάσεως από τις 17 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2021 και θα ξεκινήσει με τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και στη συνέχεια με τη συνεδρίαση της ολομέλειας.

Στο φετινό συνέδριο θα συμπεριλαμβάνεται αφιέρωμα στην Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 καθώς επίσης και τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη και στην Ελληνορθόδοξη Χριστιανική Κληρονομιά, η οποία θα γίνει την Παρασκευή από τις 1:30 έως τις 3:30 μ.μ. σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ηγεσίας των 100, Αργύρη Βασιλείου.

Ακόμα, ο κ. Βασιλείου σε δήλωσή του η οποία εμπεριέχεται στο ανακοινωθέν της Οργάνωσης αναφέρει πως «είναι ξεχωριστή τιμή για την Ηγεσία των 100 διότι του συνεδρίου της θα ηγηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος και θα εγκαινιάσει τους εορτασμούς για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με ένα ιδιαίτερα εξαιρετικό πρόγραμμα με κορυφαίους ομιλητές, μουσικό απάνθισμα, το οποίο έχει διοργανωθεί από τον αντιπρόεδρό μας της Ηγεσίας των 100 Δημήτρη Λογοθέτη, ο οποίος διορίσθηκε αντιπρόεδρος της εθνικής επιτροπής για τους εορτασμούς της 200ης επετείου».

Η πρώτη ώρα του προγράμματος «Τιμή στην Ελλάδα» το οποίο θα παρουσιάσουν οι κύριοι Βασιλείου και Λογοθέτης θα συμπεριλαμβάνει μηνύματα και χαιρετισμούς από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 1821» Γιάννα Αγγελοπούλου και την πρέσβη της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Τομ Παπαδημητρίου του Πανεπιστημίου Stockton της Νέας Ιερσέης, με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα Αμερικανικά Μάτια». Ο κ. Παπαδημητρίου θα προσφέρει στους συμμετέχοντες του Συνεδρίου της Ηγεσίας των 100 μια προεπίδειξη της έκθεσης «Η Ελληνική Επανάσταση 1821 – 29 μέσα από τα Αμερικανικά Μάτια, η οποία θα ανοίξει στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 22 Μαρτίου 2021. Μέσα από τα μάτια Αμερικανών Φιλελλήνων οι οποίοι υποστήριξαν την προσπάθεια του πολέμου από την Αμερική, καθώς επίσης και εκείνους οι οποίοι ήταν στα πεδία των μαχών αγωνιζόμενοι και διανέμοντες ανθρωπιστική βοήθεια, η έκθεση προσφέρει μία μοναδική κατανόηση των επαναστατικών γεγονότων και της σημασίας τους.

Η δεύτερη ώρα θα είναι αφιερωμένη στην Ελληνική Μουσική 1921 – 20121 και διοργανώνεται από τον Νεκτάριο Αντωνίου, καλλιτεχνικό Διευθυντή και σύμβουλο Πολιτιστικών θεμάτων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Το μουσικό πρόγραμμα θα συνοδεύεται από επίδειξη καλλιτεχνικών έργων του γνωστού ζωγράφου και αγιογράφου Γεωργίου Κορδή.

Η Ηγεσία των 100 είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός – Κληροδότημα, ο οποίος ιδρύθηκε επί Αρχιεπισκοπίας του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου το έτος 1984. Η βασική αρχική ιδέα ήταν να βρεθούν εκατό Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι να πεισθούν να δώσουν εκατό χιλιάδες δολάρια ο καθένας. Το ποσό θα μπορούσαν να το δώσουν είτε συνολικά σε μία δόση, είτε σε δέκα χρόνια επί δέκα χιλιάδες δολάρια το χρόνο, οπότε έτσι προέκυψε και η αρχική του ονομασία, «Ηγεσία των 100», ενώ αργότερα αφιερώθηκε επ’ ονόματι του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Το σκεπτικό ήταν το Κληροδότημα αυτό να χρηματοδοτεί διάφορα προγράμματα της Εκκλησίας. Διά μέσου των ετών, η Ηγεσία των 100 αυξήθηκε σε αριθμό μελών και έχει φτάσει σήμερα να ξεπερνά τα 1.100 με συνολικά κεφάλαια ύψους περί τα εκατό εκατομμύρια δολάρια. Από αυτά τα χρήματα κάθε χρόνο αντλούνται οι τόκοι τα ποσά των οποίων δίνονται ως χορηγίες για προγράμματα και διακονίες της Αρχιεπισκοπής. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η Ηγεσία των 100 έχει δώσει σε χορηγίες σε προγράμματα της Αρχιεπισκοπής και υποτροφίες στη Θεολογική Σχολή πάνω από $54,0 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόεδρος του Οργανισμού είναι ο Αργύρης Βασιλείου και εκτελεστική διευθύντρια η Πωλέτ Πούλου.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας 

TOP NEWS