Αυστραλίας Μακάριος: Η ζωή μας πρέπει να γίνει ανοιχτή επιστολή, αναγιγνωσκομένη υπό πάντων ανθρώπων

  • Dogma
αυστραλίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος προέστη της Θείας Λειτουργίας και πανηγύρεως επί τη μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Ευφημίας, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό, στο Μπάνκστόουν (Bankstown) του Σύδνεϋ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Ευφημίας και στη θαυματουργική παρέμβασή της, κατά την περίοδο των μονοφυσιτικών ερίδων. Κατά τον βίο της Αγίας, οι δύο αντιμαχόμενες υπέρ της αληθείας πλευρές, έγραψαν κείμενα με τις θέσεις τους και τα τοποθέτησαν μέσα στη λάρνακα όπου φυλασσόταν το λείψανο της Αγίας. Οταν αργότερα άνοιξαν τη λάρνακα, διαπίστωσαν ότι το κείμενο των Ορθοδόξων η Αγία το κρατούσε στο στήθος της, ενώ το κείμενο των μονοφυσιτών βρισκόταν στα πόδια της. Η θαυματουργική αυτή ενέργεια της Αγίας έδωσε πληροφορία στους θεοφόρους Πατέρες για να ορθοτομήσουν τον λόγο της αληθείας.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος ανέλυσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα, εστιάζοντας στον λόγο του Χριστού προς τους Αποστόλους: «Υμείς έστε το φως του κόσμου». Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν περιορίζεται μόνο στους Αγίους Αποστόλους, επισήμανε ο Σεβασμιώτατος, και εξήγησε: «Εσείς είστε το φως του κόσμου. Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που πιστεύουμε στον Χριστό και κάνουμε πράξη την πίστη μας. Το να είναι, όμως, κάποιος φως του κόσμου σημαίνει ότι φωτίζει με τη ζωή του και όχι με τα λόγια του. Φωτίζει με τις πράξεις του και όχι με τις διδασκαλίες του. Φωτίζει κυρίως με το παράδειγμά του. Ο Χριστός είπε ότι είμαστε φως του κόσμου. Κι αυτό είναι μια μεγάλη τιμή, αλλά παράλληλα και μία μεγάλη ευθύνη. Η ζωή μας πρέπει να γίνει ανοιχτή επιστολή, αναγιγνωσκομένη υπό πάντων ανθρώπων. Και τότε όντως θα είμαστε το φως του κόσμου».

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Αρχιεπίσκοπος διένειμε το αντίδωρο στο πολυπληθές εκκλησίασμα και, εν συνεχεία, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του, κατά τη διάρκεια του οποίου οι νέοι της Ενορίας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

TOP NEWS