Αυτοκεφαλία στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ανακοίνωσε ο Σερβίας Πορφύριος

  • Δόγμα

Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ο Πατυριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος ανέφερε ότι αναγνωρίζει την Αυτοκεφαλία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, με τοπ εκκλησίασμα να ξεσπά σε χειροκροτήματα και τα σήμαντρα του ναού να ηχούν χαρμόσυνα.

Σήμερα, Τρίτη 24 Μαΐου 2022,  το πρωί, πραγματοποιήθηκε Συλλείτουργο μεταξύ των δυο Προκαθημένων Σερβίας και Σκοπίων, στον Ι. Ναό Αγίου Κλήμεντος, στην πόλη των Σκοπίων.

Ο κ. Πορφύριος, αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Στέφανος, όταν ο τελευταίος συλλειτούργησε λίγες ημέρες πριν, στον Ι. Ναό του Αγίου Σάββα, στο Βελιγράδι.

Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος ανέφερε ότι αναγνωρίζει την Αυτοκεφαλία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, με το εκκλησίασμα να ξεσπά σε χειροκροτήματα και τα σήμαντρα του ναού να ηχούν χαρμόσυνα.

Ο κ. Πορφύριος, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Πριν από λίγο είδα την χαρά και την αγάπη στα μάτια όλων σας! Νιώθω μια υποχρέωση και ένα καθήκον τόσο για εμένα όσο για τους Ιεράρχες της Εκλησίας της Σερβίας, και αυτό σημαίνει ότι ξεπεράσαμε τον πειρασμό και είμαστε πλέον ένα. Τώρα θα ήθελα να σας μεταφέρω μια χαρμόσυνη είδηση! Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΜΟΕ-ΑΑ και αποφάσισε ομόφωνα να αναγνωρίσει το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το απόγευμα, 23 Μαΐου 2022, ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος έφθασε στα Σκόπια, προσκεκλημένος του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου προκειμένου να συλλειτουργήσουν σήμερα, το πρωί, στον Ι. Ναό του Αγίου Κλήμεντος, στην πόλη των Σκοπίων.

Ο κ. Πορφύριος, μετά το Συλλείτουργο στο Βελιγράδι, στο Ναό του Αγίου Σάββα, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προκαθημένου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος κ. Στεφάνου και έφθασε στα Σκόπια, επισφραγίζοντας για μια ακόμη φορά τη νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.

TOP NEWS