Αγία Σοφία: Χαράζουν ονόματα και καρδιές στη στήλη στήριξης του κτίσματος

  • Dogma
αγία σοφία

Οργή προκαλούν οι συνεχόμενοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία. Μετά τους «σκανδαλώδεις βανδαλισμούς» για τους οποίους έκαναν λόγο αρκετά τουρκικά μέσα ενημέρωσης πριν από μερικές ημέρες, το φως της δημοσιότητας είδε βίντεο,  το οποίο δείχνει  ονόματα και καρδιές να έχουν χαραχτεί στη στήλη στήριξης της Αγίας Σοφίας. 

Το βίντεο με τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία, μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής του δικτύωσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD) Σερίφ Γιασάρ. Στο βίντεο φαίνεται καθαρά ότι στη στήλη στήριξης αποτυπώνονται διάφορα graffiti με ονόματα, σχήματα που έχουν χαραχτεί με αιχμηρό αντικείμενο.

Ο Γιασάρ, μάλιστα,  δείχνει τ  χώρο και την επιφάνεια που φαίνεται η καταστροφή και επισημαίνει ότι δεν έχει υπάρξει χειρότερο «ρεζίλι» από αυτό το θέαμα. Μάλιστα επικρίνει τους υπευθύνους για την έλλειψη μέτρων προφύλαξης, ενώ μιλά για δολοφονία πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Πριν από ενάμιση μήνα περίπου η καταστροφή της πύλης βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη. Περιμέναμε να ληφθούν μέτρα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Αρχίσαμε να περιοδεύουμε το χώρο και αρχίσαμε να βλέπουμε νέες καταστροφές. Ένας επισκέπτης με μια τσάντα μαζεύει κομμάτια από τον τοίχο. Η στήλη που στηρίζει την Αγία Σοφία είναι γεμάτη με εκατοντάδες επιγραφές. Οι επισκέπτες έγραψαν τα ονόματά τους στους τοίχους, ζωγράφισαν καρδιές» σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε επίσης: Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία: Ξύνουν τους τοίχους για να πάρουν κομμάτια ως ενθύμια

TOP NEWS