Αγιά Σοφιά: Πρόβα τζενεράλε για την πρώτη προσευχή – Με τρικ εξαφανίζουν κάθε τι χριστιανικό

  • Dogma
σοφιά

Την ώρα που οι Τούρκοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μετατρέψουν το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το Ορθόδοξο μνημείο αντιστέκεται από μόνο του στο σύγχρονο αυτό “έγκλημα” λες και κάτι θέλει να τους πει.

Ένα μόνο 24ωρο απομένει έως τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα σημάνει με την παρουσία του την έναρξη της μεγάλης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία και οι πρόβες στο εσωτερικό του ναού συνεχίζονται.

Τα τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όλο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή. Γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς.

Από χθες έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με γνωστό στην Τουρκία ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι και συγκεκριμένα τους στίχους 285 και 286 της Surat al-Baqara, γνωστή ως η προσευχή Amenerresulu.

«Μέσα» στις πρόβες στην Αγιά Σοφιά

Σ’ ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών από την πρόβα αυτή, που αναρτήθηκε στα social media, οι Τούρκοι θέλησαν ν αποκαλύψουν μέρος των εργασιών και κυρίως το πως θα είναι στη νέα του μορφή, ο υπέρλαμπρος ναός της Αγίας Σοφίας. Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου οι Τούρκοι προσπαθούν να καλύψουν.

Δείτε στο 1:26 το τρικ με το ύφασμα που μπορεί ακόμα να μην είναι ξεκάθαρο, καθώς μπροστά του εξακολουθούν να υπάρχουν οι σκαλωσιές, ωστόσο φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα ξετυλίγεται τις ώρες των προσευχών.

Έτσι όπως είχε γράψει και το newsit.gr είναι φανερό πως αυτό που κατάφεραν με τον φωτισμό ήταν να κλέψουν μέρος από το συνολικό ύψος του ναού. Οι προβολείς και τα φώτα που άλλοτε φώτιζαν τα ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες, άλλα στράφηκαν προς το έδαφος και άλλα σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ οι κεντρικοί πολυέλαιοι φωτίστηκαν ακόμα περισσότερο ώστε όσο το βλέμμα ανεβαίνει προς τα πάνω τόσο να σκοτεινιάζει και να χάνεται κάθε χριστιανικό σύμβολο.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ