Αιχμές του Πατριάρχη Αντιοχείας για την ατζέντα της Πανορθόδοξης Συνόδου

  • Dogma

 Αλλαγή ατζέντας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 2016 ζήτησε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης, τονίζοντας πως νοιάζεται για την επιτυχία της Συνόδου αυτής «…αλλά να ολοκληρωθούν οι εργασίες της με αποφάσεις πέραν της ταξινόμησης των Εκκλησιών στα Δίπτυχα».

Λουδάρος Ανδρέας

Αλλαγή ατζέντας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 2016 ζήτησε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης, τονίζοντας πως νοιάζεται για την επιτυχία της Συνόδου αυτής «…αλλά να ολοκληρωθούν οι εργασίες της με αποφάσεις πέραν της ταξινόμησης των Εκκλησιών στα Δίπτυχα».

Από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι όπου συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης τόνισε πως το Πατριαρχείο Αντιοχείας το ενδιαφέρει «η Σύνοδος αυτή να αγγίξει τα θέματα της πίστεως και της ζωής που αφορούν όλα τα τμήματα της κοινωνίας και όχι μόνο τους θεολόγους και τους διανοούμενους».

«Έως πότε θα συνεχίζουμε να βλέπουμε την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων ως απλοί θεατές χωρίς να διαδραματίσουμε κάποιο ρόλο σε αυτά τη στιγμή που η Ορθοδοξία διαθέτει αρκετή δύναμη για την ανάληψη τέτοιου ρόλου;» αναρωτήθηκε ο κ. Ιωάννης που έκανε ειδική αναφορά στις δημογραφικές αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στον πληθυσμό των τεσσάρων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

«Δεν πρέπει να αποτελούν αυτά τα προβλήματα το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Αγίας και μεγάλης Συνόδου»; αναρωτήθηκε ο Πατριάρχης κ. Ιωάννης για να συμπληρώσει πως «Η σκέψη μας δεν διέπεται από κοσμικές φιλοδοξίες. Οφείλουμε όμως να διατηρήσουμε την ταυτότητα μας. Η επιτυχία της Μεγάλης Συνόδου θα αποτελέσει την άριστη μαρτυρία στο σημερινό κόσμο για μια ενωμένη Ορθοδοξία. Η μαρτυρία αυτή θα είναι ο θεμέλιος λίθος για την εικόνα του χριστιανισμού στο σύγχρονο κόσμο»

«ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΡΩΜΥΟΣΥΝΗΣ»

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στα όσα έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με την αφαίρεση του χαρακτηρισμού «Ελληνορθόδοξο» από τον τίτλο του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο κ. Ιωάννης είπε οτι «Εμείς στην Εκκλησία της Αντιόχειας, συνιστούμε την πύλη της της ορθόδοξης ρωμιοσύνης προς τις Προχαλκηδόνιες Εκκλησίες». Λίγο πιο μετά είπε πως «Η Αντιόχεια της ορθόδοξης ρωμιοσύνης αποτελεί για την ορθοδοξία επίσης την πύλη προς τον αραβικό – μουσουλμανικό κόσμο λόγω των ιστορικών και μοναδικών παραγόντων και λόγω της κοινής αραβικής γλώσσας».

Ιδιαίτερη σημασία πάντως είχε η αναφορά του κ. Ιωάννη στο θέμα των Προχαλκιδόνιων για τους όποιους σημείωσε πως «Τα τελευταία χρόνια διαπιστώσαμε ότι αυτά που μας συνδέουν υπερβαίνον εκείνα που μας χωρίζουν» χαρακτηρίζοντας επιτακτική την ανάγκη «να βρούμε ένα τρόπο για συμφιλίωση και επίλυση όλων των ιστορικών διαφορών».

«Η «ΕΙΣΠΗΔΗΣΗ» ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ»

Αίσθηση προκάλεσε στους παριστάμενους η επιλογή του Πατριάρχη Αντιοχείας να αναφερθεί από ένα επίσημο βήμα όπως αυτό του Συλλείτουργου που είχε τελέσει πριν λίγο με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, σε ένα διμερές πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία του με μια άλλη Εκκλησία.

Ο κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στην διαμάχη του Πατριαρχείου Αντιοχείας με αυτό των Ιεροσολύμων για την υπόθεση του Κατάρ, θέμα το οποίο κατά την άποψη του θα πρέπει να απασχολήσει την Πανορθόδοξη Σύνοδο του 2016.
«Μας ενδιαφέρει να υλοποιήσει σύνοδος τη λεγόμενη ορθοπραξία. Παραμένει σταθερή η δέσμευσή μας για την επίλυση όλων των διαφορών που εμποδίζουν τα αδέρφια από το να κάθονται μαζί» είπε ο κ. Ιωάννης για να εξηγήσει πως «Ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η εισπήδηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Κατάρ που εξέλεξε έναν αρχιεπίσκοπο εντός των κανονικών ορίων και της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι η μόνη Εκκλησία που δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν της Συνάξεως των Προκαθημένων που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, παρά το γεγονός πως υπήρξαν σημαντικές αναφορές στο θέμα των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, ενώ ο κ. Ιωάννης ήταν ο μοναδικός Προκαθήμενος που δεν συμμετείχε στην συνάντηση αλλά εκπροσωπήθηκε.

«ΔΕΝ ΝΙΩΘΩ ΞΕΝΟΣ ΕΔΩ»

Νωρίτερα ο Πατριάρχης κ. Ιωάννης αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την Ελλάδα. «Εδώ στην Αθήνα δεν νιώθω τον εαυτό μου ξένο, διότι βρίσκομαι όπως το διαπίστωσε και ο προκάτοχός μου ο μακαριστός Πατριάρχης Ηλίας Δ΄, στην δεύτερη Εκκλησία την οποία ίδρυσε ο Απόστολος Παύλος μετά την Εκκλησία της Αντιοχείας» είπε.

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στις δραματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Συρίας. «Σας έρχομαι αγαπητοί μου αδελφοί κουβαλώντας και τα βάσανα της Αντιόχειας, τα βάσανα των ανθρώπων στη Συρία που επιζητούν μία αξιοπρεπή ζωή, ανθρώπων που σκοτώνονται, εκτοπίζονται, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και μένουν άστεγοι» είπε εκτός των άλλων.

Από την ομιλία του Πατριάρχη Αντιοχείας δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι αναφορές στο θέμα της απαγωγής του μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του Συροϊακωβίτη επίσκοπου Ιωάννη. Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την σιωπή της διεθνούς κοινότητας για το θέμα και τόνισε την ανάγκη να απελευθερωθούν οι δυο.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΑΣ»

Προσφωνώντας τον Πατριάρχη Αντιοχείας, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είπε στον κ. Ιωάννη πως «Σας αισθανόμαστε ως ομολογητή και μάρτυρα Ιεράρχη… ένα θαρραλέο Ρωμιό».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ Ιερώνυμος τόνισε πως η Εκκλησία της Ελλάδος «ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό σας»

«Αισθανόμαστε ότι εσείς και τα μέλη της Εκκλησίας σας αναζωγραφίζετε κάθε μέρα πνευματικώς το Θείον Πάθος του Χριστού αλλά και φανερώνετε κάθε μέρα την Ανάσταση Του» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στο συλλείτουργο των δυο Προκαθημένων έλαβαν μέρος Ιεράρχες από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και Ιεράρχες που συνοδεύουν τον Πατριάρχη Αντιοχείας στην επίσκεψη του στην Ελλάδα.

TOP NEWS