Η ακολουθία των εγκαινίων στον Καθεδρικό του Αργυροκάστρου

  • Dogma
αργυροκάστρου

Εκατοντάδες Ορθόδοξοι απ’ την πόλη και την γύρω περιοχή ένωσαν την προσευχή τους τη μοναδική αυτή στιγμή για την τοπική Εκκλησία και την πόλη του Αργυροκάστρου.

Με την λαμπρή Ακολουθία των Εγκαινίων σύμφωνα με το Τυπικό της Ορθόδοξου Εκκλησίας, τελέστηκε την Κυριακή 7 Αυγούστου, ο καθαγιασμός του νέου Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου στο Αργυρόκαστρο. Η Ακολουθία των Εγκαινίων αλλά και η Θεία Λειτουργία που ακολούθησε, τελέστηκε απ’ τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, συμπαραστατουμένου του οικείου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. κ. Δημητρίου και του Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ.

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες Ορθόδοξοι πιστοί απ’ την πόλη και την γύρω περιοχή, μαζί με τους κληρικούς των ενοριών τους, ένωσαν την προσευχή τους τη μοναδική αυτή στιγμή για την τοπική Εκκλησία και την πόλη του Αργυροκάστρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος χαιρετώντας τους συμμετέχοντες πιστούς ανφέρθηκε ειδικά στην ανάμνηση της πρώτης επίσκεψης του στην πόλη του Αργυροκάστρου, στα πλαίσια της περιοδείας του ως Πατριαρχικός Έξαρχος, επίσκεψη που γινόταν ακριβώς τέτοιες μέρες, στις 10 Αυγούστου 1991, 25 χρόνια πριν. Ο Ποιμενάρχης περιέγραψε την τότε κατάσταση, που περισσότερο θύμιζε την ατμόσφαιρα του Άδη, για να κάνει ακόμη πιο χειροπιαστή την αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση που βιώνει σήμερα αναστημένη η Εκκλησία μας. Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ακόμη μία φορά, ότι η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία μας παράλληλα με την όλη διαδικασία της ανασύστασης και ανασυγκρότησης της ανέλαβε πρωτοβουλίες μοναδικές απ’ τη φύση τους, τολμηρές, ώστε να συμβάλλει για την κοινωνία και τη χώρα όλη γενικά. Τέτοιες πρωτοβουλίες υπήρξαν στον τομέα της παιδείας, της υγείας, στον πολιτισμό, στην οικολογία, της αγροτικής ανάπτυξης, πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α. Με τέτοιες πρωτοβουλίες η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι συνεπής με την παράδοση και της αποστολή της ώστε να ακτινοβολεί και διαδίδει το μήνυμα της ελπίδας, της αγάπης και της πίστης. Ο Αρχιεπίσκοπος παρότρυνε τους πιστούς να συνεχίζουν να τολμούν να κρατούν ζωντανή την ελπίδα. Οι Ορθόδοξοι ελπίζουμε όχι κατά τρόπο αφηρημένο, αλλά διότι την ελπίδα μας έχουμε στηρίξει στον Αναστάντα Χριστό.

Ο Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Χριστού οικοδομήθηκε σε ένα οικόπεδο εκκλησιαστική ιδιοκτησία, που αγοράστηκε επί τούτου απ’ τον Αρχιεπίσκοπο στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η ανάγκη για την ανέγερση του, πέραν των άλλων προέκυψε και εκ του γεγονότος ότι οι άλλοι δύο ναοί της πόλεως, που επίσης ανακαινίστηκαν απ’ τον Αρχιεπίσκοπο, βρίσκονται σε τοποθεσίες όπου η κίνηση είναι δύσκολη και είναι απομονωμένοι λόγω των πολεοδομικών διαμορφώσεων.

Το οικόπεδο αγοράσθηκε το 2004 και ταυτόχρονα ξεκίνησαν και οι προσπάθειες για την κατάρτιση των σχεδίων (του καθηγητή της αρχιτεκτονικής κου. Β. Παππά), η διαδικασία για την έκδοση των σχετικών αδειών εκμετάλλευσης και οικοδόμησης του οικοπέδου. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2009 και η βασική φάση οικοδομής ολοκληρώθηκε το 2011.Η γενική δομημένη επιφάνεια του ι. ναού είναι 450 μ2 με ύψος του τρούλου τα 18.5μ και μαζί με το σταυρό 21μ.

Παράλληλα με το Ναό κτίστηκε και το σύγχρονο σχολικό συγκρότημα, που τέθηκε στη διάθεση και χρήση του σχολείου ήδη απ’ το 2012, ανεγέρθηκε το καμπαναριό τηρώντας τις γραμμές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των περιοχών, δημιουργήθηκαν υπόστεγοι χώροι για τους πιστούς, εξωτερικό προσκυνητάρι, καθώς και βελτιώθηκε η αυλή.

 

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ