Αμερικής Ελπιδοφόρος: Όλοι μας έχουμε στιγμές πίστεως και στιγμές αδυναμίας

  • Dogma
αμερικής

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση, ιερουργούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα Αγίου Πέτρου του Αποστόλου στο Μπρονξ, την Κυριακη  26 Ιουνίου 2022.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, λειτούργησαν ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Πέτρου, Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Ροδίτης, ο Αρχιδιάκονος, Διονύσιος Παπίρης και ο διάκονος, Μιχαήλ Γιαβρής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, εξέφρασε τη χαρά του που παρευρέθηκε στην εν λόγω κοινότητα λίγο πριν την εορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου και μίλησε για το Ευαγγέλιο που αναφέρεται στον Αγιο Πέτρο: «…Ο Ιησούς Χριστός πήγε στους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας και τους είπε ‘[…] Ελάτε και ακολουθήστε με’. Λίγα λόγια. Απλά. Εγώ θα σας κάνω ‘ψαράδες ανθρώπων’. Μη νομίζετε ότι κατάλαβαν πολλά οι Απόστολοι. Τι θα πει ‘ψαράδες ανθρώπων’; Αλλά, είχαν καθαρή καρδιά. Και όταν έχεις καθαρή καρδιά, […] Τον ακούς. Δεν καταλαβαίνεις πολλά, αλλά έχεις εμπιστοσύνη. […] Καταλαβαίνεις ποιος είναι απέναντί σου και ότι σου λέει κάτι σημαντικό. Και άφησαν τις δουλειές τους […] και ακολούθησαν τον Χριστό.[…] Οι Απόστολοι τρία χρόνια ήταν μαζί Του. […Όμως,] όταν ο Χριστός συνελήφθη […] και σταυρώθηκε και ετάφη, κανείς από τους Αποστόλους δεν ήταν εκεί. Μόνο ένας. Ο αγαπημένος Του ο Ιωάννης, μαζί με την Παναγία που ήταν κάτω από τον Σταυρό.[…] Ό,τι δεν είχαν καταλάβει […] αυτά τα τρία χρόνια, […] μέσα τους […] εμφυτεύθηκαν […] όταν ήρθε το Αγιο Πνεύμα. Στην Πεντηκοστή. […Έτσι,] αυτοί οι δώδεκα Απόστολοι ζύμωσαν όλη την Οικουμένη […]».

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, μίλησε για τη σημασία της ιεροσύνης: «Διαλέγει ο Θεός κάποιους ανθρώπους και από το τίποτα, με τη Χάρη του Θεού, τους φέρνει για να υπηρετήσουν την Εκκλησία. […] Πόσο σημαντικό πράγμα είναι η ιεροσύνη. Πόσο μεταμορφωτική είναι η Χάρη του Αγίου Πνεύματος […] Και η Χάρη τους έρχεται την ώρα της χειροτονίας […] Για αυτό, θέλω να μιλάτε στα παιδιά σας για την ιεροσύνη […] Χρειαζόμαστε ιερείς, […] διαδόχους του Αποστόλου Πέτρου. […] Έναν Απόστολο τόσο άνθρωπο του λαού, τόσο γνήσιο, τόσο αυθόρμητο. […] Όλοι μας έχουμε τις στιγμές μας, της πίστεως και της αδυναμίας μας […] Χρειαζόμαστε παπάδες στην Αμερική […] που να πιστεύουν στον Θεό […] και όλα τα άλλα τα συμπληρώνει το Αγιο Πνεύμα […]. Τα κριτήρια του Θεού, δεν είναι τα κριτήρια τα δικά μας. […] Μακάρι ο Κύριος να αναδείξει και άλλους σαν τον Απόστολο Πέτρο, ιερείς και Αρχιερείς, άξιους της πίστης μας, της Εκκλησίας μας. Αμήν.»

Ο π. Ιάκωβος Ροδίτης καλώς όρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του: «…Με βαθειά συγκίνηση και ειλικρινή αισθήματα σεβασμού, σας καλώς ορίζω στο σπίτι σας, την Ενορία του Αγίου Αποστόλου Πέτρου και σας ευχαριστώ θερμά που βρήκατε χρόνο να είστε μαζί μας σήμερα, την Κυριακή προ της εορτής του προστάτου Αγίου μας. Γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμά σας είναι πολύ επιβαρημένο αυτές τις ημέρες με τις ετοιμασίες της ιστορικής Κληρικολαϊκής συνελεύσεως και η έλευσή σας εδώ, σήμερα, καταδεικνύει την πραγματική αγάπη σας, για την Εκκλησία μας. Σεβασμιώτατε, από τότε που μου αναθέσατε τα ποιμενικά καθήκοντα αυτής της Ενορίας έχει παρέλθει ενάμισης χρόνος. Και θέλω, για άλλη μία φορά, να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευκαιρία που μου δώσατε να είμαι λειτουργός ιερεύς εδώ, στον Αγιο Πέτρο. Πιστεύω ότι είμαστε από τις καλύτερες ενορίες της Αρχιεπισκοπής μας, αν και νεότερη και μικρότερη σε αριθμό μελών σε σχέση με άλλες […].»

Εκ μέρους της κοινότητας, ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Νίκος Κατέχης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, για την τιμητική του παρουσία και τον κάλεσε του χρόνου στα ονομαστήρια της εορτής του Αγίου Πέτρου.

Ο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ευχαρίστησε τον π. Ιάκωβο και τον πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της κοινότητας «για την τόσο συγκινητική υποδοχή», αναφέροντας σχετικά: «Εδώ αισθάνομαι, όχι ότι επισκέπτομαι μία ενορία […], σαν να έρχομαι σε ένα σπίτι, σε μια οικογένεια. Έτσι, τόσο ζεστά με υποδέχεστε […]».

Στη συνέχεια, διαβάστηκε ένα ποίημα από το ιεροπαίδι, Χρήστο Κάμμο, και παραδόθηκαν άνθη από παριστάμενα παιδιά προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος στη συνέχεια, μοίρασε στην κοινότητα και στα παιδιά αναμνηστικά δώρα.

 

Ομαδική φωτογραφία. Διακρίνονται: Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Πέτρου, Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Ροδίτης, η σύζυγος του προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της κοινότητας, Αναστασία Κατέχη, με το εγγόνι της, το ιεροπαίδι, Χρήστο Κάμμο, και παριστάμενα παιδιά. Στο βάθος διακρίνονται: Ο Αρχιδιάκονος, Διονύσιος Παπίρης, και ο πρώην πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της κοινότητας, Κώστας Μαλωνούκος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη
Ομαδική φωτογραφία με μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου (από δεξιά): Ευάγγελος Ζερβούδης, Κώστας Μαλωνούκος, Νίκος Κατέχης, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Πέτρου, Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Ροδίτης, Γιώργος Σοφίλλας, Γιώργος Κάμμος και Ολγα Φωτείνη. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, με την πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος «Η Αγία Ελπίς», Δώρα Κεχαγιά. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη
Ομαδική φωτογραφία. Από δεξιά, οι: Νίκος Κατέχης, Ευάγγελος Ζερβούδης, Κώστας Μαλωνούκος, η μητέρα του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας Αγίου Πέτρου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Πέτρου, Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Ροδίτης, Γιώργος Σοφίλλας, Γιώργος Κάμμος και Όλγα Φωτείνη. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/Δέσποινα Αφεντούλη
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας 

TOP NEWS