Αμερικής Ελπιδοφόρος στην έναρξη της Κληρικολαϊκής: Η Θεία Λειτουργία σήμερα βεβαιώνει το παρελθόν μας, καθοδηγεί το παρόν μας και είναι μια υπόσχεση για το μέλλον μας

  • Dogma
αμερικής

Ξεκίνησαν την Κυριακή, 03 Ιουλίου, οι εκδηλώσεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την εκατοστή επέτειο από την ίδρυσή της, τα εγκαίνια του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου και την 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία την Κυριακή 03 Ιουλίου στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση και η επέτειος της Εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής.

Προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, οι ιεράρχες μέλη της Επαρχιακής Συνόδου, πλην των Μητροπολιτών Ατλάντας Αλεξίου και Ντένβερ Ησαΐα οι οποίοι μέχρι την Κυριακή δεν είχαν προσέλθει. Επίσης συμμετείχαν και όλοι οι Βοηθοί Επίσκοποι, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Ορους Αρχιμανδρίτης Αλέξιος, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο προϊστάμενος του Καθεδρικού π. Νικόλαος Καρλούτσος, ιερείς και διάκονοι. Παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος.

Παρέστησαν οι εκπρόσωποι του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και Ρεθύμνης Πρόδρομος.

Στη Λειτουργία συμμετείχαν επίσης η πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο γενικός πρόξενος Κωνσταντίνος Κούτρας, ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης, εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών οργανώσεων της Αρχιεπισκοπής και πιστοί από Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής: «Πολυαγαπημένοι αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ, βλέπουμε σήμερα ενώπιόν μας το πλήρωμα της Εκκλησίας: τους εκπροσώπους της Μητρός μας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στα πρόσωπα του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, τους δύο διατελέσαντες Αρχιεπισκόπους Αμερικής, Σεβασμιωτάτους κυρίους Σπυρίδωνα και Δημήτριο, που θα είναι μαζί μας αυτές τις ημέρες.
Τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και τους Θεοφιλεστάτους Βοηθούς Επισκόπους από όλη τη χώρα, τους κληρικούς που εκπροσωπούν τόσο τους εν ενεργεία όσο και τους συνταξιούχους ιερείς, μαζί με το ευλαβές σώμα των διακόνων, τους Αγιορείτες πατέρες».
Συμπλήρωσε πως «και υψίστης σημασίας είστε όλοι εσείς, οι πιστοί, που έχετε έρθει από κάθε γωνιά του έθνους μας για να γιορτάσουμε αυτή την Εκατονταετηρίδα της Αρχιεπισκοπής στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση, σε αναγνώριση του θέσης μας ως της πρώτης Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου έξω από τα άμεσα όρια της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.
Στην πραγματικότητα, η πληρότητα της Εκκλησίας είναι πάντοτε παρούσα σε κάθε Θεία Λειτουργία – γιατί ακόμα και όταν ο ναός είναι φαινομενικά κενός, είναι στην πραγματικότητα γεμάτος από τη Δόξα του Θεού και τις Αγγελικές Δυνάμεις, όπως μαρτυρούν οι Ιερές Εικόνες που κοσμούν κάθε Θυσιαστήριο σε όλη την Αρχιεπισκοπή.
Εν μέσω αυτού του θησαυρού τον οποίο μας έχει χαρίσει ο Θεός, εορτάζουμε ένα πραγματικά ιστορικό ορόσημο – την Εκατοστή Επέτειο από της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Καθώς ατενίζω τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, έρχεται στη σκέψη μου ο μεγάλος αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, ο οποίος ηγήθηκε της Αρχιεπισκοπής μας κατά τα τριάντα επτά από τα εκατό χρόνια, έχοντας ως έδρα του αυτόν τον καθεδρικό ναό. Ας κλίνουμε όλοι την κεφαλή τιμητικά για μια στιγμή, εις μνήμην της τεράστιας προσφοράς του στην Ορθοδοξία στην Αμερική, γιατί η δική του αρχιεπισκοπική θητεία ήταν μια θητεία που δεν πιστεύω ότι όμοιά της θα ξαναδούμε ποτέ».
Σε άλλο σημείο είπε πως «συγκεντρωθήκαμε σε αυτή την Κληρικολαϊκή Συνέλευση για να αξιοποιήσουμε αυτήν την ενέργεια σωστά και θετικά προς όφελος κάθε ενορίτη – μεγαλύτερου και νεώτερου, παλαιού στην πίστη και προσηλύτου – ανεξαρτήτως του ποιοί είναι και πού ζουν.
Η Θεία Λειτουργία σήμερα βεβαιώνει το παρελθόν μας, καθοδηγεί το παρόν μας και είναι μια υπόσχεση για το μέλλον μας.
Είμαστε ευλογημένοι από την παρουσία των σεβαστών εκπροσώπων της Μητρός μας Εκκλησίας. Αλλά πίσω τους στέκει η ιστορική μορφή του μακροβιότερου Οικουμενικού Πατριάρχη στούς δεκαεπτά συνεχείς αιώνες της ιστορίας της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως: του Πνευματικού μας Πατέρα, του Παναγιωτάτου, Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου. Αυτή είναι μια ανυπολόγιστη ευλογία για η Εκκλησία μας στην Αμερική, να τον έχουμε ως Οικουμενικό Πατριάρχη κατά τη διάρκεια του σχεδόν ενός τρίτου της διάρκειας της συνολικής ιστορίας μας».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS