Αντίστροφη μέτρηση για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας

  • Dogma
εκκλησία

Στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο ενοποίησης των Ουκρανικών Ορθοδόξων Εκκλησιών,  στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, που είναι εδώ και αιώνες το κέντρο της ορθόδοξης ουκρανικής θρησκευτικής ζωής.

Κατά τη συνεδρίαση τα μέλη του κλήρου θα εγκρίνουν το κείμενο που έχει ήδη εκδώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά την προηγούμενη Αγία και Ιερά Σύνοδο και θα εκλέξει το νέο Προκαθήμενό του, ο οποίος και θα παραλάβει εν συνεχεία τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από το Φανάρι.

Ο επικεφαλής του Πατριαρχείου του Κιέβου, κ. Φιλάρετος ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 50 Ιεράρχες έχουν δηλώσει ότι θα μετάσχουν στο συμβούλιο. Παράλληλα, σημείωσε ότι η υπάρχουσα Ουκρανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία θα εκπροσωπηθεί από 12 Ιεράρχες, ενώ το Πατριαρχείο της Μόσχας θα στείλει τρεις ή τέσσερις αντιπροσώπους.

Στον αντίποδα, οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ουκρανίας που πρόσκεινται στο Πατριαρχείο της Μόσχας τονίζουν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στο συμβούλιο, λέγοντας μάλιστα ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θεωρείται άκυρη.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Ονούφριος, απέρριψε την πρόταση , την οποία του απηύθηνε προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος να λάβει μέρος, και να θέσει μάλιστα υποψηφιότητα για τη θέση του νέου Προκαθήμενου.

TOP NEWS