Απάντηση ΥπΕξ στο παραλήρημα Ερντογάν – «Εχθροπαθείς δηλώσεις, δεν συμβάλλουν στο κλίμα διαλόγου»

  • Dogma
ερντογάν

Απάντηση έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο νέο παραλήρημα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν προκάλεσε για μια ακόμα φορά, δηλώνοντας πως οι Έλληνες ήταν αυτοί που κατέστρεψαν την Σμύρνη.

Το υπουργείο Εξωτερικών με λιτή ανακοίνωσή του αναφέρει πως «εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο».

Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε και για το συγχαρητήριο μήνυμα του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία για την «Ημέρα της νίκης», δηλαδή για τη μικρασιατική καταστροφή.

Το παραλήρημα Ερντογάν
Με αφορμή τη «Ημέρα της νίκης» στην Τουρκία στις 30 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως «Στις 30 Αυγούστου νικήσαμε τον εχθρό που λέρωσε την Ανατολή με τις λερωμένες μπότες του. Νικήσαμε τον στρατό εισβολής των Ελλήνων», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε: «Ο  Αύγουστος είναι ιδιαίτερος μήνας, νικήσαμε σε Κύπρο, Σμύρνη και Ματζικέρτ».

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «O Aύγουστος για εμάς είναι ένας τόσο ιδιαίτερος μήνας, καθώς έχουμε γράψει ιστορία με τις νίκες μας. Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, που με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία όπως στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο.

Tον Αύγουστο τον κλείνουμε με μια μεγάλη νίκη που οδήγησε στην ίδρυση της ιστορίας μας. Στις 26 Αυγούστου του 1922, ο στρατός μας ξεκίνησε την μεγάλη επίθεση με την εντολή από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ηρωικὀς στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα, και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη.

Δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη της ‘μεγάλης επίθεσης’ κυμάτιζαν οι τουρκικές σημαίες στη Σμύρνη την οποία είχε καταστρέψει και κάψει ο εχθρός που διέφυγε. Κι έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επι 3,5 χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρώμικες μπότες του λέρωσε την μόνιμη πατρίδα μας. την Ανατολία».

TOP NEWS