Από Από 4 έως 19 Οκτωβρίου 2024 ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αυστραλία

  • Dogma
οικουμενικός

Η επικείμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην πέμπτη ήπειρο, θα σηματοδοτήσει την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Τις ακριβείς ημερομηνίες της επισκέψεως του Παναγιωτάτου, ανακοίνωσε επίσημα ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, κατά την εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μελβούρνης, η οποία έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου την Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι η δεύτερη μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Αυστραλία θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα από τις 4 έως τις 19 Οκτωβρίου 2024. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η υποδοχή του Πρώτου της Ορθοδοξίας, από τον Κλήρο και τον Λαό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, θα είναι πάνδημη και πανηγυρική, αντάξια της μεγάλης τιμής και ευλογίας που θα συνιστά η παρουσία του Παναγιωτάτου στη μακρινή εκκλησιαστική επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου.

Αναφερόμενος γενικότερα στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά το τρέχον επετειακό έτος, ο Αρχιεπίσκοπος προανήγγειλε ένα πλούσιο πρόγραμμα σε όλες τις Πολιτείες και Επικράτειες της Αυστραλίας. Επισήμανε δε, ότι ο εορτασμός των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας συνιστά περίοπτο γεγονός για ολόκληρη την αυστραλιανή κοινωνία. «Τα 100 χρόνια της Αρχιεπισκοπής μας οπωσδήποτε ταυτίζονται και με την ιστορία του κράτους στο οποίο ζούμε», σημείωσε στη σχετική αναφορά του και προσέθεσε: «Οι Έλληνες με την εδώ παρουσία τους, με το φιλότιμό τους, με την εργατικότητά τους, με την πρόοδο τους, επηρέασαν καθοριστικά την ιστορία αυτού του τόπου. Γι’ αυτό και ομιλώντας για την ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, δεν αναφερόμαστε σε ένα μικρό και περιθωριοποιημένο κομμάτι, αλλά στην ιστορία αυτού του τόπου και στην ιστορία αυτού του έθνους».

Μολονότι για τον Ελληνισμό και την Ορθόδοξη Εκκλησία της πέμπτης ηπείρου η τρέχουσα συγκυρία είναι μεστή χαρμόσυνων γεγονότων και ευοίωνων προσδοκιών, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος δε λησμόνησε να αναφερθεί στις πολλαπλές δοκιμασίες που βιώνουν οι άνθρωποι στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και σε άλλα μέρη της υφηλίου, όπου μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις και εχθροπραξίες. Η πατρική του παράκληση προς όλους ήταν να μη σταματήσουν να προσεύχονται για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου.

Τέλος, εστίασε την προσοχή του στην εσωτερική ειρήνη, την ειρήνη της ψυχής, που αποτελεί ζητούμενο για κάθε ευσεβή χριστιανό. Εξήγησε ότι το μίσος, η κακία, ο θυμός και η οργή συνιστούν εκφάνσεις ενός πολέμου που διεξάγεται μέσα στην ψυχή μας, ενός πολέμου ύπουλου και επικίνδυνου, όπως επισήμανε, αφού μπορεί να μας απομακρύνει από τον Χριστό. Ολοκλήρωσε λοιπόν την ομιλία του με μια ευχή και προτροπή για το νέο έτος: «Να προχωρούμε ενωμένοι και αγαπημένοι, με ειρήνη και κατανόηση ο ένας για τον άλλο, με συγχώρεση, και έχοντας ως κέντρο την Εκκλησία και τον Χριστό».

Στην εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μελβούρνης παρέστησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικοί Επίτροποι Μελβούρνης και Northcote αντιστοίχως, ο κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, ο κ. Νικόλαος Αρχοντώνης, κατά σάρκα αδελφός του Οικουμενικού Πατριάρχου, καθώς και πολλοί κληρικοί και πιστοί από την πόλη της Μελβούρνης. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Κυριακός και ο Γενικός Πρόξενος κ. Κακαβελάκης απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς στην έναρξη της εκδήλωσης, ευχόμενοι καταλλήλως για το νέο έτος και καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο στην πρωτεύουσα της Βικτώριας όπου πραγματοποιεί τριήμερη ποιμαντική περιοδεία με αφορμή τον εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων.

Φωτογραφία αρχείου

TOP NEWS