Αρχιεπισκοπή Αχρίδος: Τόμο Αυτοκεφαλίας χορηγεί μόνο το Οικ. Πατριαρχειό – Διευκρινίσεις μετά το συλλείτουργο στο Βελιγράδι

  • Dogma
αχρίδος

 Αρχιεπισκοπή Αχρίδος: Δεν χορηγήθηκε “Τόμος Αυτοκεφαλίας” στο Βελιγράδι – Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο – Το  έγγραφο που εγχείρισε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο ο Πατριάρχης Σερβίας ήταν τρόπον τινά πρόταση, με την οποία η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος παρουσιάζεται ως έτοιμη και άξια του αυτοκεφάλου καθεστώτος.

Τη διευκρίνιση περί του Τόμου Αυτοκεφαλίας και τον τρόπο θα χορηγηθεί, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος μετά το συλλείτουργο που τελέστηκε την Κυριακή στο Βελιγράδι.

“Ευχαριστούμε τον ελεήμονα Θεό, όπως και την αδελφή Εκκλησία της Σερβίας, για την συγκατάβαση και την αγάπη που έδειξε προς συμφιλίωση και την έγκαιρη και ταχεία επίλυση της αμοιβαίας σχέσης και των διοικητικών θεμάτων, η οποία ήλθε κατόπιν της παρεμβάσεως της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και με την Πράξη αποκαταστάσεως στην κανονική ενότητα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και με όλους τους πρόσφατους κόπους. Αυτή η διαδικασία μεταξύ των δύο Εκκλησιών ολοκληρώθηκε χθες στο Βελιγράδι, ως κοινή επίλυση, με την έκδοση του επισήμου εγγράφου, ως τρόπον τινά πρόταση, με την οποία η καθ’ ημάς Αγία Εκκλησία παρουσιάζεται ως έτοιμη και άξια του αυτοκεφάλου καθεστώτος”, υπογραμμίζεται στην επίσημη ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Ακολούθως, καθίσταται σαφές ότι στο πλαίσιο του συλλείτουργου, το οποίο πρόκειται να τελεστεί την Κυριακή της Πεντηκοστής στο Φανάρι μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος, θα γίνει και η  επίσημη αποδοχή της μέχρι πρότινος σχισματικής Εκκλησίας στην πανορθόδοξη λειτουργική και κανονική ενότητα,  καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επιδώσει την Πράξη αποκατάστασης της ευχαριστιακής κοινωνίας με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Χαρακτηριστικά, μάλιστα, αναφέρεται: “Σας γνωστοποιούμε ότι στην προσεχή περίοδο, κατά την επίσημη επίσκεψή μας στο Φανάρι για την Πεντηκοστή, την οποία με αμέτρητη χαρά αναμένουμε και κατά την οποία θα γίνει η επίσημη αποδοχή μας στην πανορθόδοξη λειτουργική και κανονική ενότητα, θα ειδοποιηθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την απόφαση της Εκκλησίας Σερβίας να κλείσουν όλα τα διοικητικά θέματα μεταξύ των δύο Εκκλησιών”.

“Εκφράζουμε την ελπίδα της σύνολης Εκκλησίας μας, ότι στο μέλλον, όταν δηλαδή αποφασιστεί περί αυτού, θα αρχίσει και η τελική επίλυση του εκκλησιαστικού μας ζητήματος με την έκδοση κοινώς αναγνωρισμένου Τόμου από την πλευρά του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, σύμφωνα με τα κανονικά και ιστορικά προνόμια Αυτού”, υπογραμμίζεται αναφορικά με τη χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας και την οριστική επίλυση του ζητήματος.

 

 

TOP NEWS