Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Θα την «σπάσει» το Φανάρι – Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

  • Dogma
φανάρι

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, μετά την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού. Για την ώρα ο Επίσκοπος Δέρβης Θεοφιλέστατος κ.Ιεζεκιήλ, αναλαμβάνει χρέη  Πατριαρχικού Επιτρόπου στη μεγάλη επαρχία με τους 1.000.000 πιστούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Ποιο, όμως, θα είναι το μέλλον;

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο ΤΗς κατάτμησης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Η διοικητική διάρθρωση και οργάνωση της μεγάλης αυτής εκκλησιαστικής επαρχίας του Φαναρίου απασχολεί άλλωστε, σοβαρά εδώ και αρκετός καιρό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο πλαίσιο της ριζικής αναδιάρθρωσης της ιεραρχίας της πρωτόθρονης Εκκλησίας. Η εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Στυλιανού φαίνεται ότι θα επισπεύσει τις όποιες αποφάσεις.

Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας είναι για τον Οικουμενικό Θρόνο μία από τις τρεις Αρχιεπισκοπές έξω από τα όρια της Κωνσταντινούπολης. Είναι νευραλγική και δυναμικά αναπτυσσόμενη. Από σημείο αναφοράς και οργάνωσης των ελληνικών μεταναστευτικών ρευμάτων τον 19ο και τον 20ο αιώνα έχει μεταβληθεί σε μια ενεργή και δραστήρια εκκλησιαστική επαρχία τεράστιου μεγέθους.

Το πολυπληθέστατο ποίμνιό της ανέρχεται περίπου σε 1.000.000 πιστούς, που δεν ανήκουν μόνο στο γένος των Ελλήνων, αποδεικνύοντας έμπρακτα την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και του χριστιανισμού. Πολλές εκατοντάδες ναοί, μοναστήρια σε κάθε γωνιά της αχανούς χώρας και εκατοντάδες ιερείς συμπληρώνουν το παζλ. Η χώρα έχει έκταση μεγαλύτερη από την Ευρώπη, παρ’ όλα αυτά τα τελευταία 40 χρόνια διοικούνταν μόνο υπό τη σιδηρά επίβλεψη του μακαριστού Στυλιανού και τεσσάρων βοηθών επισκόπων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μελετά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της διάσπασης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας σε μικρότερες επαρχίες. Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος ανήμερα του Ευαγγελισμού, μιλώντας για τον μακαριστό στην Κοινοτική Αίθουσα στο Βαφεοχώρι. «Τώρα, με την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού», είπε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, «δημιουργούνται νέες συνθήκες. Η Αγία και Ιερά Σύνοδος θα προσπαθήσει να λάβει τις καλύτερες αποφάσεις. Ομολογώ και δημόσια ότι μας προβληματίζει το εάν θα πρέπει να συνεχίσει η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας να είναι μια Αρχιεπισκοπή με έναν Αρχιεπίσκοπο και με βοηθούς επισκόπους, ή εάν πρέπει να κατατμηθεί σε επιμέρους μητροπόλεις. Αυτό θα το αποφασίσει η Αγία και Ιερά Σύνοδος, αφού ζυγίσει προηγουμένως τα υπέρ και τα κατά εκατέρας των δυο πιθανών εναλλακτικών λύσεων».

Το σχίσμα της Αδελαΐδας

Το σίγουρο είναι ότι ο νέος ποιμενάρχης θα έχει δύσκολο έργο μπροστά του, καθώς θα πρέπει, εκτός του να ωθήσει την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας στο μέλλον, να δώσει οριστική λύση και στο εσωτερικό σχίσμα που συνεχίζει να υφίσταται κυρίως στην πόλη της Αδελαΐδας.

.

TOP NEWS