Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Έκτακτη σύσκεψη της Επαρχιακής Συνόδου την προσεχή Δευτέρα

  • Dogma
αμερικής

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος καλεί έκτακτη συνεδρίαση την Επαρχιακή Σύνοδο τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στις 4 η ώρα το απόγευμα με θέμα συζήτησης το Καταστατικό.

Η συνεδρίαση θα γίνει εξ’ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής σύνδεσης. Όπως έγραψε λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 14 Ιανουαρίου, την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου έγινε μία απλώς ενημερωτική συζήτηση στην πρώτη συνεδρίαση για το Καταστατικό στο Φανάρι για την προοπτική δημιουργίας ή σύμπτυξης Μητροπόλεων και ανακατάταξη υπαγωγής κοινοτήτων σε Μητροπόλεις με αχανείς εκτάσεις όπως είναι λόγου χάρη του Ντένβερ. Επίσης για προσάρτηση της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης στην Άμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια. Ακόμα ο κ. Ελπιδοφόρος επιθυμεί να μνημονεύεται στις Ακολουθίες για να ακούγεται το όνομα του.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και η οποία κατέληξε στην απόφαση να συναντηθούν εκ νέου αυτή τη φορά στη Χαλκηδόνα την Τετάρτη 8 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Επιτροπή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής συγκροτούν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Mercado, ο Πρωτοπρεσβύτερος Παύλος Καπλάνης πρόεδρος του Συνδέσμου των ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Δημήτριος Λογοθέτης, πρόεδρος της Ηγεσίας των 100 και η Ανίτα Καρταλοπούλου αντιπρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου.

Η Επιτροπή του Φαναρίου την οποία διόρισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος την αποτελούν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, ο Μέγας Εκκλησιάρχης Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, ο οποίος είναι και Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου.

Αποκαλύπτομε σήμερα πως το Φανάρι έχει διαμηνύσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η υπάρχουσα διοικητική δομή της Αρχιεπισκοπής με τις Μητροπόλεις και τους Μητροπολίτες, παρά μόνο θα αναζητηθούν τρόποι περαιτέρω σύσφιξης των δεσμών ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή. Στόχευση του Ελπιδοφόρου ήταν η κατάργηση των Μητροπόλεων και των Μητροπολιτών ώστε να καταστεί αυτός ο μόνος κυρίαρχος ποιμενάρχης για ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή κατά το σύστημα μονισμού και μονοκρατορίας επί αειμνήστου Ιακώβου πριν από τη δημιουργία των Επισκοπών και κατόπιν των Μητροπόλεων.

Επίσης αποκαλύπτουμε ότι πρώτος ο π. Παύλος Καπλάνης διευκρίνισε ότι δεν συμμετέχει στην επιτροπή εκ μέρους του Συνδέσμου των Ιερέων παρά μονάχα ως ένας απλός ιερεύς και η γνώμη του για το Καταστατικό απηχεί μόνον τον ίδιον. Ακολούθησε ο πρόεδρος της Ηγεσίας των 100, Δημήτρης Λογοθέτης, ο οποίος επίσης διευκρίνισε ότι δεν συμμετέχει στην επιτροπή του Καταστατικού εκ μέρους της Οργάνωσης της Ηγεσίας των 100 αλλά ως ένας απλός πιστός. Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πολλά μέλη και υποστηρικτές της Ηγεσίας των 100 εξέφρασαν δυσφορία για την συμμετοχή του προέδρου της Οργάνωσης στην επιτροπή του καταστατικού καθότι διαφωνούν άρδην με τις παρασκηνιακές κινήσεις και στοχεύσεις του Αρχιεπισκόπου υποβάθμισης της Εκκλησίας και της Ομογένειας της Αμερικής.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS