Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Για το ναό του Αγίου Νικολάου η τηλεδιάσκεψη

  • Dogma
Αμερικής

Η ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου ήταν το θέμα της έκτακτης τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, που είχε συγκαλέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος για χθες Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 15.00 Νέας Υόρκης.

Αρχικά,  η τηλεδιάσκεψη είχε θεωρηθεί κρίσιμη για τις εξελίξεις στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, καθώς πραγματοποιήθηκε στον απόηχο  της συνάντησης του κ. Δημητρίου με τον  Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στη Γενεύη.

Η ολοκλήρωση του Ναού, η οποία είχε σταματήσει προ έτους, είναι αναφμίβολα ένα αγκάθι στην ατζέντα του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος έχει πάρει στους ώμους του το κόστος, αλλά και την εξεύρευεση χρημάτων, τα οποία κατά δήλωσή του αγγίζουν τα 40 εκατομμύρια.

Μάλιστα, ένα χρόνο πριν οι New York Times σε σχετικό δημοσίευμά τους έθεταν ερωτήματα  σχετικά με την αύξηση των δαπανών, αλλά και τον τρόπο διαχείρισης των δωρεών, οι οποίες  θα χρησιμοποιούνταν για την ανακατασκευή της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα έθετε αυτά τα ερωτήματα μετά την ανακοίνωση της κατασκευαστικής εταιρείας ότι σταματά προσωρινά τις εργασίες στον ναό, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο μνημείο του Παγκόσμιο Κέντρου Εμπορίου και θα αντικαθιστούσε μια μικρή εκκλησία που διαλύθηκε, όταν κατέρρευσε ο νότιος πύργος του εμπορικού κέντρου, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001.

Κατά τη χθεσινή πολυσυζητημένη τηλεδιάσκεψη ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι οι Αρχές της Νέας Υόρκης και προσωπικά ο ίδιος ο κυβερνήτης με επιστολή, του εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και έθεσαν το ερώτημα για το τι ακριβώς συμβαίνει με το κτίσμα του Αγίου Νικολάου. Αν και ο ίδιος απάντησε καθησυχαστικά στις αρχές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν παύει να αγωνιά για την ανοικοδόμηση.

“Πρέπει να βρεθούν αυτά τα 38 με 40 εκατομμύρια δολάρια για να προχωρήσει το έργο” υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος, περιγράφοντας τα κόστη του Ιερού Ναού.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να τονίσει  ότι θα ζητήσει τη συνδρομή των ανθρώπων που αγαπούν την Αρχιεπισκοπή και θέλουν να δουν τον ιστορικό αυτό Ναό να αποπερατώνεται.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων της ομογένειας,  οι πρόσφατες καταγγελίες για αφαίρεση των χρημάτων από τα ταμεία του Ναού φάινεται να ευσταθούν, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι ο Αρχιεπίσκοπος χρησιμοποίησε τα χρήματα για δική του χρήση. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για υπερβολική εκτίμηση των εργασιών από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα και απαίτηση μεγάλων ποσών για την κάθε εργασία που ζητάει η Αρχιεπισκοπή.

 

 

TOP NEWS