Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Η Επαρχιακή Σύνοδος απαίτησε να σταλεί το ερωτηματολόγιο για το σύνταγμα στις κοινότητες

  • Dogma
αμερικής

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να σταλεί το ερωτηματολόγιο για το καινούργιο σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής στους ιερείς και κοινοτικά συμβούλια όλων των κοινοτήτων ανά την Αμερική.

Συγκεκριμένα, ομοβροντία ερωτήσεων δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος από τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής για το ερωτηματολόγιο του νέου συντάγματος της Αρχιεπισκοπής το οποίο απεκάλυψε ο «Ε.Κ.» πρόσφατα σε αμφότερες τις εκδόσεις του, Ελληνιστί και Αγγλιστί.

Η Σύνοδος συνήλθε εξ’ αποστάσεως μέσω της δομής ZOOM, την Τρίτη το απόγευμα, 8 Φεβρουαρίου 2022. Συμμετείχαν όλοι οι ιεράρχες μέλη της πλην του Μητροπολίτη Ατλάντας Αλεξίου, για τον οποίον ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος ότι ασθενεί και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Ο «Ε.Κ.» επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Αλέξιο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ατλάντας και υποβάλλεται σε εξετάσεις.

Ο Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ HCHC
Ο νέος Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ HCHC

Οι Μητροπολίτες της Επαρχιακής Συνόδου έθεσαν τον κ. Ελπιδοφόρο προ των ευθυνών του αναφορικά με τους παραλήπτες του ερωτηματολογίου που περιοριζόταν μόνο στα ογδόντα άτομα της Επιτροπής, σαράντα εκ των οποίων διόρισε ο ίδιος και τα υπόλοιπα σαράντα προέρχονταν από τις κατά τόπους Μητροπόλεις και απαίτησαν όπως το ερωτηματολόγιο αποσταλεί σε όλες τις κοινότητες, στους ιερείς και τα κοινοτικά συμβούλια. Υπογραμμίζεται ότι για τη σύνθεση και αποστολή του ερωτηματολογίου δεν είχε ουδεμία συμμετοχή, αλλά ούτε γνώση η Επαρχιακή Σύνοδος.

Αποκαλύπτουμε εδώ πως ακόμα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έλαβε γνώση του ερωτηματολογίου από τα δημοσιεύματα του «Ε.Κ.», ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετοί ιεράρχες του Φαναρίου σχολίασαν παντοιοτρόπως το Ερωτηματολόγιο διατυπώνοντας ερωτηματικά για τη φύση και διατύπωση αρκετών ερωτήσεων από απόψεως κανονικής και εκκλησιολογικής. Μερικοί μάλιστα εξέφρασαν για μία ακόμα φορά την απορία τους πώς και γιατί συγκαλεί ο Αρχιεπίσκοπος σε συνεδρίαση την Επαρχιακή Σύνοδο καθότι έχει ανασταλεί η ισχύς του συντάγματος από την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020.

Επισημαίνεται πως ουδείς εκ των Μητροπολιτών μέλη της Επαρχιακής Συνόδου συμμετέχει στο 31ο Συνέδριο της Ηγεσίας των 100 το οποίο συνέρχεται αυτές τις ημέρες στην πόλη Naples της Φλόριδας.

Η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν για τη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου:

«Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022 ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συγκάλεσε σε τακτική συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, την πρώτη κατά το νέο έτος.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, μετά τις ευχές για το αρξάμενο νέο έτος, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τους συνοδικούς αρχιερείς για τη συμβολή τους στην επιτυχία της επισήμου επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου στις ΗΠΑ.

Τονίσθηκε η σημασία του τρέχοντος έτους, κατά το οποίο εορτάζεται η επέτειος της 100ετίας από της ιδρύσεως της Ι. Αρχιεπισκοπής από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το έτος 1922, και έγινε ενημέρωση για την πρόοδο των προετοιμασιών των σχετικών εορτασμών και της πανηγυρικής Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως σε συνδυασμό με τα εγκαίνια του Ι. Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Ν. Υόρκης μεταξύ 3ης και 7ης Ιουλίου.

Η Ιερά Σύνοδος:

1) ασχολήθηκε με την τρέχουσα αλληλογραφία.

2) αποφάσισε τη σύγκληση της Β’ Μοναστικής Συνάξεως από 12ης έως και 14ης Οκτωβρίου 2022 στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, Καλιφόρνια με θέμα ‘Η πνευματική κληρονομία του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού και ο εν Αμερική Μοναχισμός’.

3) ενημερώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο επί της πορείας των εργασιών της Επιτροπής επί του Νέου Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και αποφάσισε το ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε από την Επιτροπή να σταλεί σε όλους τους κληρικούς και τους προέδρους των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων.

Επιπλέον, παροτρύνει όλους τους πιστούς να εξακολουθούν να αποστέλλουν τις απόψεις τους για το Νέο Σύνταγμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: charter@goarch.org

Τέλος, αντηλλάγησαν μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και των συνοδικών Αρχιερέων ευχές για καλό Τριώδιο.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS