Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ολοκληρώθηκε το 46ο Κληρικολαϊκό Συνέδριο – Το όραμα για τα 100 χρόνια

  • Dogma
αμερικής

Με τις απόψεις διάφορων θεσμικών παραγόντων αναφορικά με το όραμα που έχουν για τα επόμενα 100 χρόνια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ολοκληρώθηκε το 46ο Διετές Κληρικολαϊκό Συνέδριο, σε ένα πανηγυρικό κλίμα, ύστερα και από την τελική σύνοδο ολομέλειας.

“Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι η εργασία αυτού του Εκατονταετούς Κλήρου-Λαϊκού Κογκρέσου έχει ολοκληρωθεί. Αλλά σας λέω ότι η προσπάθεια μόλις ξεκίνησε. Συγκεντρωθήκαμε σε αυτό το Συνέδριο σε ένα έργο εξερεύνησης: στοχασμού για την κληρονομιά του παρελθόντος μας, συμμετοχή στην ανανέωση στην παρούσα στιγμή μας και σφυρηλάτηση ακόμα ισχυρότερων δεσμών ενότητας για το μέλλον μας.” τόνισε στην καταληκτική του παρέμβαση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Η Αρχιεπισκοπή είχε επιτύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με έσοδα που υπερέβαιναν τις δαπάνες από το 2018 έως το 2021, και δημοσιονομικούς ελέγχους σε ισχύ και λειτουργία, τόνισε η  Επιτροπή Οικονομικών. Παράλληλα, σημείωσε ότι η χρηματοδότηση του νόμου περί ελέγχου και μέριμνας του κόστους, με ένα αναμενόμενο ποσό ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο μοιράστηκε με Μητροπόλεις και τις ενορίες- επέτρεψε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής να διαχειριστεί την πανδημία της covid-19. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ως απάντηση στην υγειονομική κρίση, 2,4 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια ΣΔΙΤ μοιράστηκαν με τις ενορίες το 2020, ενώ 2 εκατομμύρια δολάρια μοιράστηκαν με τις Μητροπόλεις το 2021. Το Ταμείο Αρωγής Covid-19 της Αρχιεπισκοπής παρείχε ακόμα, πάνω από 600.000 δολάρια σε οικονομική βοήθεια σε 350 άτομα και οικογένειες, ενώ 450.000 δολάρια σε ενοριακή βοήθεια παρασχέθηκαν με βάση την εκτίμηση της εκάστοτε Μητρόπολης.

Η Επιτροπή δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει ότι συνολικά συγκέντρωσε 1,1 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο της Αντιμετώπισης Πυρκαγιών στην Ελλάδα το 2021, η οποία, σε συνεργασία με τη ΔΟXΦΟ, υποστηρίζει τις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες των πληγέντων. Το ταμείο αρωγής GOARCH Ukraine, που εγκαινιάστηκε επίσης από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 925.000 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ παρατέθηκε  δείπνο με τη συμμετοχή περισσότερων από 1200 εκπροσώπων, ενώ μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο πρώην Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κ. Γιώργος Πατάκης, ο οποίος τιμήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο για την υποστήριξή του στην ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου. Ο Αρχιεπίσκοπος αναγνώρισε επίσης ως τιμώμενα πρόσωπα τους συμπροέδρους του Εκατονταετούς Συνεδρίου και τις συζύγους τους, Χρυσάνθη και Γεώργιο Δήμο και Νικόλαο και Άννα Καρακώστα, τους αντιπροέδρους του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Ιωάννη Κατσιματίδη, Γεώργιο Τσαντίκο, Δημήτριο και τον αείμνηστο Μιχαήλ Τζαχάρη, και τέσσερις «ατρόμητους εργάτες» της Αρχιεπισκοπής, Μαρίσα Κωστίδη, Μαρία Ανδριώτη, Τζαμίλ Σαμάρα και Θόδωρο Νικολάκη.

 

TOP NEWS