Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Στο Φανάρι μέλη της Επαρχιακής Συνόδου

  • Dogma
αμερικής

 Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μεταβαίνουν ιεράρχες μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου,  προκειμένου να συζητήσουν για το Καταστατικό και γενικότερα για θέματα που αφορούν την Αρχιεπισκοπή.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα μεταβεί και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει αναθέσει σε τρεις ή τέσσερις ειδήμονες του Κανονικού Δικαίου να του ετοιμάσουν γνωματεύσεις για το Καταστατικό και πιο συγκεκριμένα για το μνημόσυνο στη Λειτουργία, την θεσμική έννοια του Εξάρχου και το να έχει το δικαίωμα του Εκκλήτου όπως ο Πατριάρχης.

Πάντως, μέχρι τώρα στο Φανάρι πηγαινοέρχεται άπραγη η Επιτροπή του Καταστατικού που διόρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ενώ η κίνηση αυτή του Πατριάρχη σύμφωνα με ιεράρχες του Θρόνου σημαίνει ότι ο Βαρθολομαίος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του για τα όσα του μεταφέρει ο Ελπιδοφόρος.

Η συνάντηση με τον Πατριάρχη έχει οριστεί για την Τετάρτη 5 Απριλίου. Θα μεταβούν οι ακόλουθοι ιεράρχες: Βοστώνης Μεθόδιος, Πίτσμπουργκ Σάββας, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και Σικάγου Ναθαναήλ. Οι άλλοι τρεις, δηλαδή ο Ατλάντας Αλέξιος, ο Ντένβερ Ησαΐας και ο Ντιτρόιτ Νικόλαος δεν θα μεταβούν επικαλούμενοι ασθένεια. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντιτρόιτ Νικόλαος την περασμένη Τετάρτη 29 Μαρτίου ήταν στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, ο μόνος εκ των Μητροπολιτών, ενώ αποφεύγει να πάει στο Φανάρι. Ο Ντένβερ Ησαΐας είναι της γραμμής πως εφόσον με αφήνουν ήσυχο στο Ντένβερ ας κάνει ό,τι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος.

Διεξήχθη και πάλι συζήτηση στην έκτακτη σύσκεψη της Επαρχιακής Συνόδου εξ’ αποστάσεως την Παρασκευή 31 Μαρτίου. Ο Ελπιδοφόρος επιμένει στην απομείωση των Μητροπόλεων και τη δημιουργία «Περιφερειών», καθώς και στη μνημόνευση του ονόματος του επικαλούμενος ότι κάτι τέτοιο θα διασφαλίσει την ενότητα της Αρχιεπισκοπής, παρά το γεγονός ότι του έχει λεχθεί πολλάκις ότι κάτι τέτοιο είναι αντικανονικό και αντιεκκλησιολογικό. Υπενθυμίζεται ότι περί της θεολογικής, εκκλησιολογικής και εν γένει καταρτίσεως του μίλησε εκτενώς και αποκαλυπτικώς η καθηγήτρια του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δέσπω Λιάλιου στη συνέντευξη της στον «Εθνικό Κήρυκα» το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Απριλίου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής ο Ελπιδοφόρος έκανε λόγο για τις «διαρροές» στον Τύπο, υπονοώντας τον «Ε.Κ.» για τα συζητούμενα και διαμειβόμενα στην Σύνοδο και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο. Αποκαλύπτουμε ότι έβαλε τα μέλη τους και υπέγραψαν δεσμευτικό έγγραφο απορρητότητας, απαγορεύοντας τα να ομιλούν και να συζητούν για θέματα που συζητούνται εν Συνόδω και στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, αλλά όλοι να «ενημερώνονται» από το ανακοινωθέν που εκδίδει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Εθνικό Κήρυκα

 

TOP NEWS