Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Θέλω να σας πω ότι είμαι υπερήφανος για σας» (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

  • ΔΟΓΜΑ

Στην ιστορική κοινότητα Αγίου Γεωργίου στο Πίκαταγουέι από την Μητρόπολη Νέας Ιερσέης παρατέθηκε δείπνο το βράδυ της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου 2022, με σκοπό την αναβίωση την αναβίωση του εθίμου της κοπής της βασιλόπιτας και την ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος.  

«Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι κοντά σας. Κάθε φορά που συναντιέμαι με τον ιερό κλήρο της κάθε πολιτείας φεύγω με το ίδιο αίσθημα, το αίσθημα της χαράς και της ικανοποίησης, διότι επαληθεύεται σε κάθε συνάντηση η πρώτη εντύπωση που είχα πάντοτε ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει καλούς κληρικούς. Θέλω να σας πω ότι είμαι υπερήφανος για σας. Ξέρω ότι ο καθένας σας όσα τάλαντα του χάρισε ο Θεός με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί ο καθένας εργάζεται με τιμιότητα, με καθαρή καρδιά, με προθυμία, με προσευχή, με δυσκολίες καμιά φορά, αλλά ξέρω ότι ο κάθε ένας σας αγωνίζεται για να κρατήσει την ενορία ενωμένη», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την υποδοχή που του επεφύλασσαν ο πρωτοσύγκλλος και οι οικοδεσπότες.

«Η παρακαταθήκη, η ενότητα και το όραμα για το μέλλον θα είναι τα τρία κεντρικά συνθήματα της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της 100ετίας που θα συνέλθει στη Νέα Υόρκη από 3 έως 7 Ιουλίου 2022, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο δείπνο με τους κληρικούς της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης.

To δείπνο παρατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 31 Ιανουαρίου 2022, στην ιστορική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Πίσκαταγουέι της Νέας Ιερσέης από την Μητρόπολη και είχε ως στόχο την αναβίωση του εθίμου της κοπής της βασιλόπιτας και την ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος 2022, το οποίος όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι το έτος της 100ετηρίδας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης, π. Χριστόφορος Οικονομίδης, ο αρχιδιάκονος, Διονύσιος Παπίρης, ο διάκονος Φιλόθεος και οι ιερείς από την Νέα Ιερσέη, την Φιλαδέλφεια και την μείζονα περιοχή της Κοιλάδας του Ντελαγουέαρ.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της εν λόγω κοινότητας, π. Νεκτάριος Κοτρώτσος, καθώς επίσης και τα στελέχη της κοινότητας και της Φιλοπτώχου εξέπληξαν τόσο τον Αρχιεπίσκοπο, όσο και με τους παρισταμένους με το φιλότιμο και την φιλοξενία τους και δημιούργησαν μια οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και μεταξύ άλλων τόνισε: «Θέλαμε να ξεκινήσει η νέα χρονιά με την δική σας ευλογία. Η κατάσταση που ζούμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχει ανατρέψει πολλά πράγματα. Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση και να απολαύσαμε το πλουσιοπάροχο δείπνο που μας προσέφερε η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Πισκατάγουέι. Τις ευχές των κληρικών για πολλά έτη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την υποδοχή που του επεφύλαξαν ο Επίσκοπος, ο πρωτοσύγκελος και οι οικοδεσπότες και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι κοντά σας. Κάθε φορά που συναντιέμαι με τον ιερό κλήρο της κάθε πολιτείας φεύγω με το ίδιο αίσθημα, το αίσθημα της χαράς και της ικανοποίησης, διότι επαληθεύεται σε κάθε συνάντηση η πρώτη εντύπωση που είχα πάντοτε ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει καλούς κληρικούς. Θέλω να σας πω ότι είμαι υπερήφανος για σας. Ξέρω ότι ο καθένας σας όσα τάλαντα του χάρισε ο Θεός με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί ο καθένας εργάζεται με τιμιότητα, με καθαρή καρδιά, με προθυμία, με προσευχή, με δυσκολίες καμιά φορά, αλλά ξέρω ότι ο κάθε ένας σας αγωνίζεται για να κρατήσει την ενορία ενωμένη».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ανταπόκριση των κληρικών την περίοδο της πανδημίας και επεσήμανε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω για τον τρόπο με τον οποίο χειριστήκατε την δύσκολη περίοδο με την πανδημία και τις αρρώστιες. Δεν είχαμε ακραία φαινόμενα ιερέων. Είχαμε όλους τους ιερείς λογικούς, να πατάνε επάνω στην γη, να μην κάνουν παράξενα πράγματα, αλλά να δέχονται αυτό που μας λέει η επιστήμη, να υπακούν στους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, να υπακούν στις αποφάσεις της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και να προστατεύουν τον εαυτόν τους, τις οικογένειές τους και ολόκληρο το ποίμνιο. Ο Θεός μας έδωσε την υγεία μας και κατορθώσαμε και επιζήσαμε από αυτή την πολύ δύσκολη πανδημία. Θα μπορούσαν να είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και να χάναμε πολλούς κληρικούς και πιστούς, αλλά χάρη στη συνεργασία όλων σας είμαστε σήμερα στην ευχάριστη στιγμή που βλέπουμε να τελειώνει η πανδημία, να περνάει αυτό το κακό και είμαστε όλοι καλά για να δούμε καλύτερες ημέρες».

Για την Κληρικολαϊκή

Αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες του 2022 επισήμανε: «Τις εβδομάδες και τους μήνες που θα έρθουν θα γιορτάσουμε την 100ετία της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής. Μια πολύ σπουδαία επέτειο την οποία θέλω να γιορτάσουμε όλοι μαζί με πνεύμα ενότητας. Είναι τρία τα συνθήματα που θα έχουμε εφέτος στην Κληρικολαϊκή την εορταστική της 100ετίας της Αρχιεπισκοπής. Το πρώτο σύνθημα είναι παρακαταθήκη, η ιστορία μας και αυτό που παραλάβαμε από τους προγόνους μας. Το δεύτερο είναι η ενότητα. Θέλω να είμαστε ενωμένοι. Δεν μπορούμε να είμαστε χωρισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες για κανέναν λόγο. Όταν όλος ο κόσμος ενώνεται, όλοι οι οργανισμοί αποκτούν κεντρικές διοικήσεις και κεντρικές δομές, η Εκκλησία μας στην Αμερική δεν μπορεί να είναι κατακερματισμένη. Εκτός των άλλων ο κατακερματισμός αποδείχτηκε ότι δεν βοηθάει.

Θέλω να είμαστε ενωμένοι με το καινούργιο Καταστατικό που ετοιμάζουμε όλοι μαζί και εσείς είστε μέρος αυτής της προσπάθειας. Να προχωρήσουμε στο τρίτο σύνθημα της Κληρικολαϊκής της 100ετίας που είναι το όραμα για το μέλλον. Το οποίο δεν μπορεί να είναι παρά ένα όραμα ενότητας, επιτυχίας, ενθουσιασμού, έμπνευσης για τα παιδιά μας, για τις ερχόμενες γενιές, διότι όπως συμβαίνει στις οικογένειες, εμείς βλέπουμε μόνο τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, αλλά η εικόνα που δείχνουμε προς τα έξω είναι η εικόνα ότι παρά τα προβλήματά μας, παρά τις δυσκολίες μας η Ελληνορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι η πιο σοβαρή η πιο καλά οργανωμένη, η πιο εμπεριστατωμένη, η πιο ευημερούσα και η πιο πολυάριθμη δικαιοδοσία στην Αμερική.

Και να είμαστε όλοι υπερήφανοι γι αυτό και να μην δίνουμε ποτέ δικαίωμα σε κανέναν να λέγει οποιονδήποτε λόγο για την Αρχιεπισκοπή μας. Θέλω να είστε υπερήφανοι, όπως είμαι εγώ για σας που είστε κληρικοί της πιο σοβαρής Ορθόδοξης παρουσίας στην Αμερική. Καλή χρονιά

Πηγή: anamniseis.net

TOP NEWS