Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: «Θρηνούμε για την αιχμαλωσία της Μεγάλης Εκκλησίας»

  • Δόγμα

Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Εγκύκλιο εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, εχθές, Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022, αναφορικά με τη συμπλήρωση δύο ετών, την 24η Ιουλίου, από την απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει σε τζαμί το σύμβολο της Χριστιανοσύνης, το Ναό της Του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Ελπιδοφόρος, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Στις μέρες μας, η πολύτιμη Αγία Σοφία μας, η οποία καταλήφθηκε αναίτια, εξακολουθεί να εμπνέει όλες εκείνες τις ψυχές που αναζητούν την ανόθευτη ορθόδοξη πίστη. Θρηνούμε για την αιχμαλωσία της Μεγάλης Εκκλησίας, ενώ ταυτόχρονα διατηρούμε την ελπίδα για την επιστροφή τουλάχιστον στο προηγούμενο καθεστώς, όταν το μουσειακό περιβάλλον της Αγίας Σοφίας μπορούσε ακόμη να αποκαλύψει τη δόξα του Βυζαντίου, η οποία τώρα είναι κρυμμένη για αλλότριους σκοπούς».

Αναφερόμενος δε στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συμπλήρωσε: «Θρηνούμε, επίσης, για τη μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε στην Ουκρανία από τον άδικο και παράλογο πόλεμο της Ρωσίας. Αυτά τα δύο έθνη είναι τέκνα της Μεγάλης Εκκλησίας και η ομορφιά της Αγίας Σοφίας ήταν εκείνη που ενέπνευσε το βάπτισμά τους».

Υπενθυμίζεται ότι την 24η Ιουλίου 2020, η Τουρκία, με απόφαση του Προέδρου Τ. Ερντογάν, προχώρησε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, στις 10 Ιουλίου 2020, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934, που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς Μουσείου.

Ακολουθεί η Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου:

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Δεν γνωρίζαμε αν βρισκόμασταν στον ουρανό η στη γη.»

(Οι απεσταλμένοι από τους Ρως του Κιέβου

κατά την επίσκεψή τους στην Αγία Σοφία το 987.)

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τον οποίον οι ψυχές των απεσταλμένων του ηγεμόνα Βλαδιμήρου του Κιέβου σαγηνεύτηκαν σε τέτοιο βαθμό και οι ίδιοι περιέγραψαν όσα ένιωσαν, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Αποστόλου Παύλου από μία δική του πνευματική εμπειρία: «είτε εν σώματι είτε εκτός του σώματος ουκ οίδα, ο Θεός οίδεν» (Β΄ Κορ. 12, 3).

Η λατρεία του Θεού μέσα στη Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στην Αγία Σοφία μας, ήταν μία εμπειρία μεταμόρφωσης, παρόμοια με εκείνη στο όρος Θαβώρ, όπου οι μαθητές παραδέχθηκαν: «Κύριε, καλόν εστιν ημάς ώδε είναι» (Ματθ. 17, 4). Ωστόσο, εκείνοι οι απεσταλμένοι δεν παρέμειναν εντός του Ιερού Περιβόλου. Αντιθέτως, επέστρεψαν στον ηγεμόνα τους και η ιστορία εκτυλίχθηκε όπως όλοι γνωρίζουμε. Οι σλάβοι έλαβαν το βάπτισμα και μεταμόρφωσαν τον πολιτισμό τους με την αγία ορθόδοξη πίστη.

Στις μέρες μας, η πολύτιμη Αγία Σοφία μας, η οποία καταλήφθηκε αναίτια, εξακολουθεί να εμπνέει όλες εκείνες τις ψυχές που αναζητούν την ανόθευτη ορθόδοξη πίστη. Θρηνούμε για την αιχμαλωσία της Μεγάλης Εκκλησίας, ενώ ταυτόχρονα διατηρούμε την ελπίδα για την επιστροφή τουλάχιστον στο προηγούμενο καθεστώς, όταν το μουσειακό περιβάλλον της Αγίας Σοφίας μπορούσε ακόμη να αποκαλύψει τη δόξα του Βυζαντίου, η οποία τώρα είναι κρυμμένη για αλλότριους σκοπούς.

Θρηνούμε, επίσης, για τη μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε στην Ουκρανία από τον άδικο και παράλογο πόλεμο της Ρωσίας. Αυτά τα δύο έθνη είναι τέκνα της Μεγάλης Εκκλησίας και η ομορφιά της Αγίας Σοφίας ήταν εκείνη που ενέπνευσε το βάπτισμά τους. Ας προσευχηθούμε το κάλλος της, που αντικατοπτρίζεται στην πνευματική διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, να προκαλέσει την ίδια αγάπη προς τον Χριστό και την Αγία Εκκλησία του, η οποία προκάλεσε την ειρηνική μεταστροφή των προγόνων τους.

Ας προσευχηθούμε η ομορφιά της να μη καλυφθεί για πάντα, αλλά να αποκαλυφθεί, για να τη θαυμάζει όλος ο κόσμος. Και ίσως τότε το θαύμα εκείνο που συνέβη στους απεσταλμένους του ηγεμόνα Βλαδιμήρου να κατακλύσει πάλι τις καρδιές των τέκνων των Ρως, τα οποία απομακρύνονται από την αλήθεια του Θεού, ώστε να αντικρύσουν το φως του ουρανού που μπορεί να αποκαταστήσει τόσο τη γη όσο και τις ψυχές τους.

Μετά της πατρικής εν Κυρίω Ιησού Χριστώ αγάπης,

† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος

TOP NEWS