Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προς Μπάιντεν και Μητσοτάκη: «Σας ευχαριστούμε για τη δέσμευσή σας για ελευθερία και υποστήριξη της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

  • Δόγμα

Ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

«Η Ελλάδα, η πηγή του δυτικού πολιτισμού, και η Αμερική, η καλύτερη ελπίδα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης για όλους. Σας ευχαριστούμε αμφότερους για τη δέσμευσή σας για ελευθερία και υποστήριξη της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είθε να έχετε υγεία και μακροζωία, με σοφία, χάρη και με ισχύ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στη δεξίωση προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού που δόθηκε στον Λευκό Οίκο, αμέσως μετά τη συνάντηση Μπάιτεν-Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο.

Ο κ. Εκπιδοφόρος, ο οποίος πήρε αρχικά το λόγο, αναφερόμενος στον ελληνικό και αμερικανικό Πολιτισμό, συμπλήρωσε: «Οι ζωές μας και η επιβίωση της ευτυχίας μας να προστατεύονται πάντα από τις αρχές της δημοκρατίας, τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο, και την έμπνευση του αμερικανικού ονείρου. Ζήτω η Αμερική, ζήτω η Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται από την Κυριακή στις ΗΠΑ, επίσημος προσκεκλημένος του Αμερικανού Προέδρου ΤΖο Μπάιντεν για να γιορτάσουν από κοινού τη συμπλήρωση 201 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός, στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφερόμενος στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο Κρατών, είπε: «Είναι προνόμιο για μένα να είμαι εδώ. Η Ελλάδα, όπως και οι ΗΠΑ, σφυρηλατήθηκε από οραματιστές. Οι ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης, άντλησαν δύναμη και έμπνευση από τον αγώνα των ΗΠΑ για τη Δημοκρατία. Η κοινή ιστορία θυσιών δένει τα δύο έθνη. Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε αυτήν την ιστορία. Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μία υπενθύμιση ότι όσα θεωρούσαμε δεδομένα στην Ευρώπη, δεν ισχύουν. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες περιόδους. Οποιαδήποτε παραβίαση θα απαντηθεί με ωμό τρόπο».

Ο αμερικανός Πρόεδρος, ευχαριστώντας τον κ. Μητσοτάκη για την όλη στάση του έως τὠρα, μεταξύ άλλων καί στο ζήτημα της Ουκρανίας, ανέφερε: «Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Αρέσουμε ο ένας στον άλλον. Οι λαοί μας εργάζονται μαζί στην ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και σε πολλά ακόμα. Είναι μία σημαντική περίοδος, για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. Η Ελλάδα είπε όχι στον Β’ Παγκόσμιο και ενέπνευσε τον κόσμο. Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουν γίνει φρικαλεότητες εκεί. Σκοτώνουν παιδιά. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σαφή θέση που δείξατε από την αρχή κύριε πρωθυπουργέ. Όχι στην ιδέα ότι οι απολυταρχικές κυβερνήσεις θα επικρατήσουν. Ο Πούτιν θα λογοδοτήσει. Ακόμη και οι ζοφερόττατες περίοδοι, θα πρέπει να μας υπενθυμίζουν ότι πάντα υπάρχει ελπίδα. Η λέξη κλειδί είναι η αξιοπρέπεια. Να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο. Αδημονούμε να τα πούμε και στην Ελλάδα».

Συνολικά 200 ήταν οι καλεσμένοι στην δεξίωση που παρέθεσε ο Λευκός Οίκος προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων οι: Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκη Κεραμέως, Γιάννης Οικονόμου, Κώστας Φραγκογιάννης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκης και άλλοι.

TOP NEWS