Αρχιεπίσκοπος και Αρχιραββίνος της Κύπρου αντάλλαξαν ευχές

  • Dogma

Tον Αρχιραββίνο της Κύπρου κ. Arie Zeev Raskin δέχθηκε σήμερα στον αρχιεπισκοπικό μέγαρο της Λευκωσίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με ευκαιρία την εβραϊκή γιορτή Χανουκκα αλλά και τα επερχόμενα Χριστούγεννα δίνοντας την ευκαιρία στους δύο θρησκευτικούς ηγέτες να ανταλλάξουν ευχές.

 

Παράλληλα οι δυο άνδρες αντάλλαξαν σκέψεις και προβληματισμούς αναφορικά με τις σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ, τονίζοντας ότι  ανέκαθεν μεταξύ των δύο χωρών υπήρχαν καλές σχέσεις και ότι υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης αυτών των σχέσεων.

Παρόν στη συνάντηση ήταν και ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

 

Τι είναι η γιορτή Χανουκκα

Πρόκειται για την γιορτή της ανάμνησης των εγκαινίων της καθάρσεως του ναού, την οποία έκανε ο Ιούδας ο Μακκαβαίος το 165/4 π.Χ. μετά την βεβήλωση του από τον Αντίοχο Δ΄ τον Επιφανή (175–163 π.Χ. ). Η εορτή διαρκεί οκτώ μέρες. Οι Εβραίοι φωταγωγούν τις Συναγωγές και τα σπίτια τους, προσθέτοντας κάθε μέρα ένα φως (κερί ή λυχνία). Η εορτή αυτή πραγματοποιείται στις 25 του μηνός Kislew,  ημερομηνία, η οποία αντιστοιχεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

 

Ο ιστορικός Ιώσηπος ονομάζει την εορτή αυτή «Φώτα» ως πλησιέστερη με την ονομασία Chanukka. Επίσης, οι Εβραίοι, κατά τη διάρκεια του εν λόγω εορτασμού, ενθυμούνται το θαύμα που έγινε με το λιγοστό λάδι στο άναμμα της λυχνίας, το οποίο ενώ ήταν ελάχιστο, δεν τελείωνε μέχρι το άναμμα κάθε μέρα και μίας λυχνίας εώς τον αριθμό οκτώ.

 

RNN|Newsdesk

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ